MOSSAD ESKİ BAŞKANINDAN GAZZE İTİRAFI

Mossad'ın eski başkanı, son 20 yılda Gazze Şeridi ile yaşanan 18 çatışma deneyiminin, Gazze üzerinde başarı ve zafer umudu olmadığını gösterdiğini kabul etti. 

Görüntülenme: 537 Tarih: 29 Mayıs 2023 13:26
MOSSAD ESKİ BAŞKANINDAN GAZZE İTİRAFI

Mossad'ın eski başkanı Shabtai Shavit, Ma'ariv gazetesi tarafından yayınlanan bir notta, İsrail'in Gazze Şeridi ile son 20 yılda 18 savaş yaptığını ancak soru şu: Bu çatışmalarda hangi stratejik hedefe ulaşıldı?
Bununla ilgili olarak şöyle ekledi: "Gazze ile ilgili söylenebilecek tek şey, Katar fonlarının Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne tahsisi yoluyla Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında yürütülen böl ve yönet teorisinin hayata geçirilmesidir. Netanyahu'ya göre bu iki bölge arasında farklılık yaratarak, ayrım yaparak Filistin devletinin oluşmasını engelliyoruz ancak bu teorinin sahibi olan Netanyahu, bu oyunun sonundan itibaren istediğinin cevabını vermiyor. Her iki durumda da açık olan şu ki, arkamızda bir fırtına var."
Shavit ayrıca şunları yazdı: "İsrail bu strateji için hangi bedelleri ödüyor, daha iyi bir gelecek kurma umudu yokken bu politikayı sürdürmek ve ilerletmek için hangi bedeller ödeniyor?"
Mossad'ın eski başkanına dayanarak; Bugün Gazze Şeridi çevresinde yaşayan göçmenler, can ve mal kayıpları yaşayan, yaşam kalitelerini kaybeden Netanyahu'nun demir duvarı durumunda.
Dolayısıyla bu gerçek, bu konuda ödenmesi gereken ilk maliyettir.
Siyonist rejimin bu eski güvenlik generaline göre Netanyahu, politikalarıyla Hamas'ı Mahmud Abbas'ın iktidarının varisi olarak atadı, Abbas ile barıştan söz etmek mümkündür ancak Hamas ile sonsuza kadar savaştan başka bir şey olmayacak, İsrail'in ödediği ikinci bedel olacak.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik politikaları çerçevesinde ödediği üçüncü bedel, İsrail ordusunun caydırıcı gücünü kaybetmesidir çünkü bu ordu, çeşitli taktiklerden yoksun bir ordu olduğunu kanıtladı; Birkaç günlük savaşta özetlenen tek bir taktiği var ve ardından ateşkese geri dönmesi gerekiyor.
Shavit söylediğine göre İsrail'in Gazze Şeridi ile karşı karşıya gelmesinde ödediği dördüncü bedel, Tel Aviv'e karşı yeni ve tehditkar bir söylem örgütleyen ve çok yönlü bir senaryonun yaratılmasına neden olan korkunç bir düşman koalisyonunun oluşturulması ve yaratılmasıdır. İran ile başlayan ve biten cephe savaşı Akdeniz'e kadar olan bölgeyi kapsamaktadır.
Gazze'yi bataklık olarak nitelendirerek, "İsrail için bu bataklıktan çıkmanın sadece iki yolu var; ya Amerika'nın bölgeye dönmesini ve ılımlı Arap ülkelerini direniş eksenine karşı politikalar getirmesini beklemeli ya da Hamas'ı yok etmek için doğru zamanı beklemeliyiz." açıkladı.

TESNİM

Yorumlar