NETANYAHU GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI (ANALİZ)

İşgal rejimi Başbakanı Benyamin Netanyahu haftalardır on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösteriler ve grevlerin ardından yargı reformunda geri adım atmak zorunda kaldı. 

Görüntülenme: 552 Tarih: 29 Mart 2023 23:08
NETANYAHU GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI (ANALİZ)

Siyonist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümeti, işgal topraklarının büyük bir bölümünü durma noktasına getiren tepkilerin ardından İsrail yargısını elden geçirmeye yönelik sert tartışmalara yol açan revizyon planlarını erteledi. Netanyahu büyük tepkilerin ardından yargı reformunda geri adım atmak zorunda kaldı

Netanyahu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hükümetinin İsrail yargısını elden geçirme planını erteleyeceğini duyurdu; bu plan aylardır süren kitlesel protestolara ve yine Pazartesi günü uluslararası havaalanının kapatılması da dâhil olmak üzere işgal toprakları çapında benzeri görülmemiş grevlere yol açtı.

"Ulusal sorumluluk gereği, ulusun parçalanmasını önleme arzusuyla, yasayı askıya alma çağrısında bulunuyorum" diyen Netanyahu, bu karara koalisyon üyelerinin çoğunluğunun mutabakatıyla vardığını söyledi ve ekledi: "Müzakereler yoluyla bir iç savaşı önleme imkanı olduğunda, müzakereler için bir mola vereceğim."

Netanyahu geçen hafta hükümetin revizyona devam edeceğini ve yargı atamaları üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak bir değişikliği bu hafta son bir oylama için parlamentoya getireceğini söylemişti.

Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini erteleme kararı, koalisyon ortağı aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile anlaşmasının ardından geldi.

Netanyahu'nun yargı düzenlemesini askıya alacağına yönelik haberler, koalisyon hükümetinde çatlağa neden olmuştu. İsrail basını, Ben-Gvir’in, yargı düzenlemesinin durdurulması halinde istifa edeceğini ve "koalisyon hükümetini devirme" tehdidinde bulunduğunu aktarmıştı.

İşgal rejiminin sözde Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir yargı reformu planladıklarını duyurmuştu. İşgal toprakları genelinde 13 haftadır on binlerce İsrailli hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştiriyor.

İşgal rejimi Başbakanı’nın bu çağrısıyla ancak İsrail’de protestoların duracağı beklenmiyor.

Netanyahu'nun geri adım atmasına karşın protesto çağrılarını sürdürenler de var. Revizyon karşıtı hareket, yasa rafa kaldırılana kadar protestoların devam etmesi çağrısında bulundu.

Aralık ayında başbakan olarak altıncı dönemine başlayan Netanyahu'yu eleştirenler, revizyonun İsrail'in denge ve denetleme mekanizmalarına yönelik temel bir tehdit olduğunu, azınlıkların korunmasını zayıflatacağını, yolsuzluğu teşvik edeceğini ve ekonomiye zarar vereceğini düşünüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in yargı sistemini yeniden yapılandırma girişimine karşı aylardır süren protestoların liderleri, Netanyahu'nun yasayı durdurduğunu ancak yine de geçirmeyi planladığını açıklamasının ardından gösterilerin devam etmesi çağrısında bulundu.

Gruptan yapılan açıklamada, "Kaliteli Hükümet Hareketi, muhalefet liderlerini İsrail'i diktatörlüğe sürükleyebilecek tehlikeli yasalarla mücadele etmeye devam etmeye çağırıyor" denildi. "O zamana kadar protesto büyüyecektir."

Sonuç itibarıyla işgal rejimi Başbakanı Netanyahu’nun şimdilik yargı reformu kararından geri adım atmış olsa da, ileride yeniden bu reform için çaba göstereceği düşünülüyor. Bu karar, anlaşılan eylemcileri ikna etmiş değil. Çeşitli muhalif gruplar, protesto eylemlerine devam edeceklerini deklare ettiler.

parstoday

Yorumlar