İRAN-SUUD ANLAŞMASI SİYONİST İSRAİL'İ TEDİRGİN ETTİ

Arap Ligi Genel Sekreteri, Suudi Arabistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin yeniden başlamasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasına yanıt olarak, bunu bölgesel istikrarın sağlanması için bir faktör olarak değerlendirdi. 

Görüntülenme: 394 Tarih: 12 Mart 2023 04:08
İRAN-SUUD ANLAŞMASI SİYONİST İSRAİL'İ TEDİRGİN ETTİ

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suudi Arabistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmayı Twitter hesabından memnuniyetle karşıladı.
Ebu Gayt, bu konuda yazdığı yazıd; bu adımın bölgenin istikrarına katkıda bulunabilecek yeni bir aşamanın başlangıcını gösterdiğini belirtti.
Bu konuda şöyle yazdı: "Suudi Arabistan ile İran arasında imzalanan anlaşma, iki ülke arasında yedi yılı aşkın süredir devam eden çatışmaya son veriyor; bu, iki taraflı ilişkilerde yeni bir olumlu aşamaya işaret edebilecek ve bölgenin kuruluş ve istikrarının bir kısmının gerçekleşmesine katkı sağlayacak bir adımdır."
Ahmet Ebu Gayt, bu konuda Çin, Irak ve Umman'ın bu anlaşmaya varılmasında gösterdiği çabaya teşekkür ederek, bu bağlamda Çin, Irak ve Umman Krallığı'nın çabalarının takdire şayan olduğunu ifade etti.
Öte yandan, İbranice yayın yapan medya bu anlaşmayla ilgili endişelerini ve korkularını dile getirmeye devam etti ve bu anlaşmanın sonuçlarından endişe duyduklarını ve Mısır gibi diğer bölge ülkelerinin İran İslam Cumhuriyeti ile ilişki kurma konusunda Suudi Arabistan'ın tavrını izleyeceklerini açıkladılar.
Haaretz gazetesinin güvenlik ve istihbarat analisti Tesfi Bareil, internet sitesinde yayınlanan bir makalede, bu anlaşmanın imzalanmasının İsrail'in İran'a karşı Arap-uluslararası bir pakt kurma hayalini yıkacağını vurguladı.
Bu Siyonist analiste göre, son anlaşma Batı ile İran arasındaki nükleer anlaşmaya yeni bir soluk getirecekken, söz konusu tarihi anlaşma Çin'in bölgesel bir güç olarak ABD'den uzaklaştığını gösteriyor.
Notunun bir başka bölümünde, Riyad ile Tahran arasında imzalanan anlaşmanın İran'ın bölge ülkeleri arasındaki konumunu güçlendirdiğine işaret ederek, bu da Mısır dahil diğer ülkelerin İran'la diplomatik ilişki kurma konusunda Suudi Arabistan'ın davranışını taklit etmesine neden olabilir.

tesnim

Yorumlar