DR İSAM ŞAVER YAZDI: ABD'NİN DİRENİŞİ BİTİRME PLANI

Batı Şeria ve Gazze’de sükunetin sağlanması ve ateşkese gidilmesi konusunda bölgede daha önce görülmemiş bir hareketlilik olduğunu biliyoruz. Ancak Amerika idaresinin yaptığı ateşkes ve sükunetle çelişmektedir.  

Görüntülenme: 1545 Tarih: 20 Şubat 2023 07:47
DR İSAM ŞAVER YAZDI: ABD'NİN DİRENİŞİ BİTİRME PLANI

Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile’nin işgal ordusunun kurşunlarıyla şehit edilmesi Filistin’de gerginliğin artmasının en önemli nedenlerden biridir. Durumu daha da ağırlaştıran husus, işgal ordusunun işlediği cinayetle ilgili Amerika’nın yaptığı soruşturma neticesinde yayınladığı rapordur. Raporda kurşunun Şirin’in bedeninde ağır hasara sebebiyet verdiğinden açık ve net bir sonuca ulaşmayı engellediği iddia edildi. 

Bu provokatif raporun birinci sorumlusu Amerika Güvenlik Koordinatörü Michael Wenzel’dir. Bu adam Filistin için plan hazırlıyor. Planı, Ramallah’ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Filistin tarafına takdim etti. 

Michael Wenzel’in planı, Nablus ve Cenin bölgelerindeki direnişçileri kontrol altına almak için yüksek eğitimli bir Filistin gücünün kurulmasını öneriyor. İsrail ordusunun tereddütsüz kabul ettiği bu plan, Amerika idaresinin Filistin halkı, doğası ve güçlü bağları hakkında bir şey bilmediğini gösteriyor. Amerika idaresi böyle bir planın ancak Hollywood stüdyolarında uygulanabileceğini kavramıyor. 

Filistin Yönetimi planı reddettiği gibi, Amerika idaresinin önerilerini de kabul etmedi. Çünkü Filistin Yönetimi, Amerika idaresinin İsrail’in gerçekleştirmekten aciz kaldığı bir konuyu önemsediğini ve sadece onunla ilgilendiğini görüyor. O da Batı Şeria’daki direnişi tasfiye etmektir. Özellikle Nablus ve Cenin'deki direnişi. Herkes biliyor ki işgalci İsrail rejiminin Batı Şeria’da yapmaktan aciz kaldığı bir şeyi başka bir gücün yapması asla mümkün değildir. Zira işgal rejimi güçlü bir ordu ve imkana sahiptir. Özel ve seçkin güç ve birimleri vardır. Başka birim de var. Bunların yanında karadan ve havadan her tarafı kontrol etmektedir. Gözetim için her türlü aygıta da sahiptir. Casusluk, suikast, infaz ve pusu kurma imkanlarına da sahiptir. Bütün bunlarla birlikte Batı Şeria ve Kudüs’teki direnişçiler karşısında aciz kalmıştır. O nedenle, bölgeye sükuneti getirmek için her kesime yarayacak sağlam ve akıllıca bir plan sunmaktan aciz kalan samimi dostu Amerika’dan yardım istiyor. 

Amerika idaresiyle, Michael Wenzel ve Antony Blinken’in, Batı Yaka’daki direnişçilere yönelik çok büyük ve ağır bir operasyonun durumun kontrolden çıkmasına, işgal devletinin baş edemeyeceği bir intifadanın başlamasına ve Gazze’nin seyirci kalmayacağı bir direnişe neden olabileceğini fark etmemesi çok enteresandır. Bunu en iyi anlayan ve böylesine muhtemel gelişmelerden en fazla korkan ise, şüphesiz Siyonist işgal rejimidir.

Batı Şeria ve Gazze’de sükunetin sağlanması ve ateşkese gidilmesi konusunda bölgede daha önce görülmemiş bir hareketlilik olduğunu biliyoruz. Ancak Amerika idaresinin yaptığı ateşkes ve sükunetle çelişmektedir. 

Filistin sahasındaki bölünme ve FKÖ içindeki bazı liderlerin iç barıştan kaçma ısrarları Filistin sahasının gergin kalmasına neden olmaktadır. 

Olup bitenler karşısında Filistin Yönetimi'nin tutumu ise oldukça cılızdır.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar