YEMENLİ ÇOCUKLAR SUUDİ KOALİSYONUNUN KURBANI (ANALİZ)

Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'e saldırısının üzerinden 9 yıl geçmektedir. Bu süre içerisinde ise bu savaşta birçoklarının hayatlarını kaybettiği ancak bu istatistiklerde en çok düşündürücü hususun, en çok da çocukların bu dayatılan ve tacizkar savaşın kurbanı olmasıdır. 

Görüntülenme: 547 Tarih: 07 Şubat 2023 07:59
YEMENLİ ÇOCUKLAR SUUDİ KOALİSYONUNUN KURBANI (ANALİZ)

"İntisaf" olarak bilinen Yemenli kadın ve çocuk hakları örgütü, Yemen'deki Suudi ve BAE koalisyonunun askeri saldırısının neden olduğu insani felaketlerle ilgili son rapor vakasında, Uluslararası Kanser Günü münasebetiyle bir rapor yayınladı. 3000'den fazla Yemenli çocuğun kanser hastası olduğu ve tam felaket bir durumda kuşatma altında hastalık ve acıya dayanmak zorunda olduğu belirtilmektedir. .Böylece çocuklar  kuşatma nedeniyle ölüm riski altındadır. Bu örgüt, Yemen'de lösemili çocuk sayısının önemli ölçüde arttığını, kuşatma sonucunda bu kanser türünün Sanada yaşayan çocuklarda 300'den 700'e, diğer illerde 1000 çocuğa çıktığını duyurdu. Bu bağlamda yasak silahların kullanılmasının bu kanserin artmasına yol açtığı da belirtilmektedir.

Bu raporda dikkat çeken nokta ve belirtilen konu, bu savaşta kullanılan silahların, savaş sonrasında Yemenli çocuklar arasında kanser hastası sayısının %60 artmasında büyük rol oynamasıdır. Bu da gösteriyor ki, Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin saldırgan koalisyonu sivil asker demeden herkesi yasak silahlar ile hedef aldığını gösteriyor. Bu koalisyon ve hatta bu koalisyona silah satanlar tarafından işlenenlerin ise bu savaş suçlarını ikiye katladığı da belirtilmelidir. 
İntisaf'ın raporunun bir diğer bölümü de devam eden abluka nedeniyle %50'den fazla azalan ilaç erişimi  ve kanserli ve kanserli olmayan genel hastalık hastaların hayatını ciddi şekilde tehdit eden ilaç sıkıntısıyla ilgili. Daha önce de Yemen'deki insani felaketin derinliğini ve kapsamını ortaya koyan benzer raporlar yayınlanmıştı.Örneğin Yemen Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Çocuk Günü münasebetiyle yaklaşık iki ay önce yayınladığı bir raporda, Suudi savaş uçaklarının Yemen'e yönelik bombalı saldırıları sonucu 2 bin 643 çocuğun şehit olduğu, 4 bin 205 çocuğun da yaralandığı belirtildi. Dünya Gıda Programı'nın raporuna göre Yemen, gıda için tamamen dış insani yardıma bağımlı durumda ve şu anda yaklaşık 12,9 milyon çocuk - yani Yemen'deki çocukların dörtte üçü - insani desteğe ihtiyaç duyuyor.  Bunlardan 2,2 milyon Yemenli çocuk akut yetersiz beslenmeden muzdarip ve 5 yaş altı 540 bin çocuk fiziksel sağlıklarının bozulması nedeniyle ölümle karşı karşıya ve yaşam mücadelesi veriyor.BM Gelişme ve Kalkınma Programının açıklamasına göre, Yemen'e yönelik savaşın 2015'te  başlamasından beri  2021'e kadar Yemen'de 377 bin kişi öldü, bunların yüzde 70'i ise hava saldırıları, açlık, evsizlik ve hastalık nedeniyle ölen çocuklardı. 

Bu istatistik, saldırgan Suudi ve BAE koalisyonu ve destekçileri tarafından savaş suçları işlemek, soykırım, insani hakların ihlali ve askeri saldırganlık dahil olmak üzere çeşitli suçların eşzamanlı olarak işlendiğini açıkça doğruluyor. Saldırgan Suudi ve BAE koalisyonunun aksine Yemen halkının ve ordusunun gelişmiş askeri silahlara sahip olmadığı ve bu nedenle bu koalisyonun ağır askeri silah kullanmaya pek ihtiyaç duymadığı düşünüldüğünde, kasıtlı saldırılar yapma olasılığı güçleniyor. Suudi Arabistan ve BAE'nin bile bile sivillere yönelik saldırıları da yapmış olabilir. Saldırgan koalisyonun bu savaştan güttükleri hedeflerinden biri de Yemen topraklarının kalıcı hakimiyetini bozmak ve kalıcı işgalini sürdürmek  gayri meşru askeri hedeflerini gerçekleştirmektir.  Bu iki ülke bunu başarmak için ABD ve Siyonist rejimi kullanacak ve bir gün Suudi Arabistan ve BAE Yemen'den çıkmak istese bile ABD ve Siyonist rejim şüphesiz onlara engel olacaktır. Bu yüzden , Suudi Arabistan ve BAE'nin yanı sıra  onların destekçileri ve Amerika ve Siyonist Rejim de  çocukların öldürülmesinden sorumludur.
Parstoday

Yorumlar