AZERBAYCAN'DA İSLAM ALİMLERİ ESİR ALINIYOR

Azerbaycan'da Şii din âlimlerinin ve müminlerin, Şii düşmanlığı ve İran düşmanlığı çerçevesinde tutuklanmaları sürüyor. 

Görüntülenme: 527 Tarih: 02 Şubat 2023 04:55
AZERBAYCAN'DA İSLAM ALİMLERİ ESİR ALINIYOR

30 Ocak Pazartesi günü Mizan Eğitim Merkezi Müdürü genç din âlimi Ruhullah Nevruzzade uyuşturucu madde ile ilgili asılsız suçlamalarla tutuklanarak hapse atıldı.

Ruhullah Nevruzzade’nin ailesi tutuklanma haberini doğruladı.

Ruhullah Nevruzzade, Azerbaycan’ın önde gelen kıymetli âlimlerden biridir ve Merhum Mosim Nevruzzade’nin oğlu ve eski siyasi tutuklu Hacı Abgül Süleymanov’un eşinin kardeşidir.

Ruhullah Nevruzzade’nin tutuklanmasının nedenlerinden biri, Mizan Eğitim Merkezi'ndeki başarılı faaliyetlerdir.

Hatırlatmak gerekir ki, bu, son bir ay içinde ikinci bir genç din âliminin tutuklanmasıdır. 24 Ocak’ta da İmran Ali Askerov adlı başka bir din âlimi, cezaevinden yeni çıkmış olan Dr. Samedov ile görüştüğü için tutuklanarak hapse atılmıştı.

Öte yandan, Azerbaycan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı 1 Şubat Çarşamba günü, bu ülkenin din adamlarına ve Şiilere yönelik baskıcı bir operasyon daha gerçekleştirdi. Bu özel operasyonda aralarında Ruhullah Ahundzade ve bu ülkenin önde gelen din adamlarından Selam Haber Ajansı ve İntiraz TV kanalının yöneticisi Hacı Talip Bakırov’un da bulunduğu 39 kişi tutuklandı.

İntiraz TV kanalı 2002 yılında Rusya'da, Selam Haber Ajansı da 1 Mart 2010 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır. Azerbaycan'da son bir yılda yoğunlaşan Şii fobisi ve İran fobisi bağlamında çok sayıda Şii din adamı camilerden çıkarılmış, dini ve İslami medya kapatılmış ve onlarca Ehlibeyt (a.s) mensubu tutuklanmıştır.

Mizan Eğitim Merkezi Müdürü Ruhullah Nevruzzade’nin Mahkemesi Görüldü

Surahani Bölge Savcılığı'nın kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen duruşmasında Ruhullah Nevruzzade hakkında verilen hapis cezası 234.4.3. maddeye göre onaylandı.

Kanun'un 234.4.3. maddesine göre, uyuşturucu veya psikotrop maddelerin büyük miktarlarda hazırlanması, gönderilmesi, saklanması, taşınması veya satışı yapılırsa, kişi mal müsaderesine ve beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Ruhullah Nevruzzade, yönetimindeki Mizan Eğitim Merkezi, milli ve manevi değerleri teşvik ediyor. Ruhani Nevruzzade’nin yakınları bu suçlamayı saçma ve temelsiz buldu. Ruhani Nevruzzade çocukluğundan beri dindar bir ailede büyüdü. Dini faaliyetlerde bulundu ve Kum Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisiydi. Birkaç yıl önce Mizan Eğitim Merkezi'ni kurdu ve bu merkezin genel müdürlüğünü yapıyor.

Surahani mahkemesinin kararına göre Ruhullah Nevruzzade hakkında 4 aylık tutuklama kararı verildi.

Sabuhi Selimov’un Eşi, Son Durumunu Anlattı

Karabağ gazisi ve dini aktivist Sabuhi Selimov, 20 Ekim 2021'de Devlet Güvenlik Dairesi tarafından devlete ihanet gerekçesiyle tutuklandı.

22 Kasım'da Sebuhi Selimov, Bakü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Selimov, vatana ihanet, casusluk ve İran istihbarat teşkilatı ve İslam Devrim Muhafızları ile işbirliği yapmaktan suçlu bulundu.

Ancak Selimov, bu suçlamaları kabul etmiyor ve iddianamede para için casusluk yapıldığına dair söylenenleri kurgu olarak nitelendiriyor.

Selimov, İran'a gittiğini ve Bakü'deki İsrail büyükelçiliği önünde protesto mitingine katıldığını doğruluyor. Ancak bunu İran istihbarat güçlerinin emriyle yaptığı suçlamasını kabul etmiyor ve İran’a küçük çaplı bir ticaret için gittiğini ve 2011'de de kalp ameliyatı nedeniyle İran'a da gittiğini söylüyor.

Sebuhi Selimov, Birinci Karabağ Savaşı'nda gönüllü olarak cephede savaştı ve İkinci Karabağ Savaşı'nda cephe gerisinde görev yaptı. Sebuhi Selimov’un uğradığı haksızlıkları protesto etmek için bu yıl 11 Ocak'ta açlık grevine başladığını belirtmek gerekir. Şu anda açlık grevi 21. gününde devam ediyor.

rasthaber

Yorumlar