DİKTATÖR MAHMUD ABBAS 18 YILDIR İKTİDARDA

 

Görüntülenme: 452 Tarih: 10 Ocak 2023 21:07
DİKTATÖR MAHMUD ABBAS 18 YILDIR İKTİDARDA

Filistin Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlığa seçilmesinin üzerinden 18 yıl geçti. Bundan 18 yıl önce yani 9 Ocak 2005 tarihinde gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde, Fetih hareketinin adayı olarak seçime giren Mahmud Abbas 480 bin civarında oy alarak başkan seçilmişti. Seçimlerde toplamda 775 bin oy kullanıldığı için Abbas oyların %62'sini almış oluyordu. Ancak İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve İslami Cihad Hareketi başta olmak üzere Filistin'deki muhtelif direniş hareketleri seçimleri boykot etmişti. O yüzden oy kullanma oranı düşük olmuştu. 

Abbas, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra artık orayı kendine tapuladı. Demokrasiyi derin dondurucuya koydu. Seçimleri tamamen askıya aldı. Seçimler yapılamadığı için Abbas'ın başkanlık süresinin uzatılması işlemi de otomatiğe bağlandı. 

Arap dünyasında "demokratik sistemlerle" yönetildiği ileri sürülen ülkelerin başındaki diğer diktatörler, arada bir seçim yapsalar da genellikle oyların %90'ndan fazlasını alarak kendilerini yeniden seçtirmeyi başarabilmektedirler. Ama Filistin'de bunu başarmak biraz zor olduğundan Abbas işin daha kolay bir şeklini buldu ve seçim yapılmasını engelledi. 

1935 doğumlu olan Mahmud Abbas 88 yaşına merdiven dayamış durumda. Ama niyeti diğer diktatörlerin yaptığı gibi başkanlık koltuğundan teneşir tahtasına geçmek.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar