6 milyonu aşkın Filistinli mülteci farklı ülkelerde özellikle de Filistin'e bitişik ülkelerde yaşamaktadırlar. 2011 yılı öncesi Arap ayaklanmaları ve baharı öncesi dünyadaki en büyük mülteci nüfusa sahip olan Filistinliler, Siyonist işgalci rejimin cinayetleri, dayattığı savaşlar, evlere ve arazilere el koyma girişimleri, yasa dışı yerleşim alanları inşa etme gibi canice politikalarının ürünü sayılmaktadırlar.Her hangi uluslararası bir kurum ve kuruluştan daha fazla Siyonist işgalcilerin Filistinlilere yönelik cinayetlerine karşı pasiflik gösteren BM teşkilatı Siyonist lobisi etkisi ve süpergüçler baskıları sonucu Aralık 1949'da yani Siyonist Rejim'in kuruluşundan bir yıl sonra, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA'yı kurdu.Adından da anlaşılacağı üzere, bu kurum Filistinli mültecilere çeşitli alanlarda destek vermekle sorumludur. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Ürdün Nehri'nin Batı Şeria'sındaki işgal altındaki topraklar ile Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık beş milyon Filistinliye yardım sağlıyor.
Filistinli mülteciler, tıp ve sağlık tesisleri de dahil olmak üzere en temel yaşam tesislerine sahip değiller. Bu mülteciler ekonomik alanda da birçok sorunla karşı karşıyalar ve bu sorunlardan bazıları uluslararası toplumun davranışlarıyla da ilgilidir. Örneğin Suriye'ye yönelik ambargo Filistinli mültecilerin sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden oldu ya da Suriye ve Filistin gibi ülkelerde savaş ve çatışmaların devam etmesi, Lübnan'daki siyasi ve ekonomik kaos ve İsrail'in devam eden cinayetleri de bu durumun kötüleşmesine katkıda bulundu. Filistinli mültecilerin durumuna ilişkin kaygılar ise günden güne artmaktadır.Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA Direktörü "Philip Lazzarini", Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlediği basın toplantısında, Filistinli mülteciler arasında yoksulluğun hızla arttığı uyarısında bulundu. Suriye, Lübnan ve Gazze'deki mülteci Filistinlilerin durumu çok talihsiz ve çoğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Aralarındaki ortalama yoksulluk yüzde 90'a ulaştığı belirtilmelidir."
Filistinli mültecilerin ekonomik sorunları o kadar büyük ki, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA direktörüne göre Gazze'deki çocukların %40'ı kahvaltıdan bile mahrum kalıyor.Amerikan hükümetinin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA'ya mali desteği kesme eylemi de Filistinli mültecilerin durumunun kötüleşmesi ve UNRWA'nın bu mültecilere destek verememesi ve desteklerini kısıtlaması için önemli bir faktördü.
Ağustos 2018'de ABD Dışişleri Bakanlığı, Filistinlilerin yüzyılın anlaşmasının ırkçı planına karşı çıkmasına tepki olarak UNRWA'ya mali desteğini durdurdu.Son yıllarda, Koronavirüsün yaygın yayılışı Filistinli mültecilerin koşullarını da kötüleştirdi. Aslında korona virüsü Filistinli mültecilerin sağlık ve tıbbi kaygılarını artırırken bu nüfusun yoksullaşmasına da neden oldu çünkü Filistinli mülteciler de korona virüsünün yayılması nedeniyle işlerini kaybetti.Şimdi Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA, Filistinli mülteciler arasında yoksulluğun yayılması konusunda uyarılarda bulunurken, bir yandan Filistin'e verilen küresel destek de azalmış, diğer yandan Siyonist rejimle ilişkilerin normalleşmesi nedeniyle Arap ülkeleri bile desteklerini azalttı. Öte yandan, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve işgal altındaki Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin büyük bir bölümü, devam eden cinayetler nedeniyle, özellikle ekonomi ve sağlık alanlarındaki sorunları da git gide artıyor.
parstoday