ŞAHİD'TEN ULUSLARARASI TOPLUMA GAZZE ÇAĞRISI

Kısa adı Şahid olan Filistin İnsan Hakları Kurumu, uluslararası kurumlara ve diplomatik yetkililere, İsrail işgal rejiminin liderlerinin Filistinlilere yönelik büyük çaptaki insan hakları ihlallerinin sorgulanması ve bu kişilerin uluslararası hukuk nezdinde yargılanmaları için hatırlatmalarda bulundu.  

Görüntülenme: 698 Tarih: 11 Ağustos 2022 16:05
ŞAHİD'TEN ULUSLARARASI TOPLUMA GAZZE ÇAĞRISI

Kurum, İsrail işgal rejiminin Filistinlinin kanını hiçe saydığını ve sürekli kasıtlı öldürme suçu işlediğini, işgal altındaki Filistinlilerden çok sayıda insanı hiçbir kural tanımadan katlettiğini, sivil insanları kasten hedef aldığını dile getirdi. 

Kurum, hatırlatmalarını BM nezdinde 200'den fazla diplomatik temsilciliğe ve BM Güvenlik Konseyi'nin gerek daimi üyelerine gerekse geçici üyelerine gönderdi. Aynı hatırlatmayı BM'nin Filistin'deki insan hakları özel raportörü başta olmak üzere uluslararası düzeyde insan hakları ile ilgilenen kamusal ve özel birçok yetkiliye ve kuruluşa da gönderdi. 

Şahid, yaptığı hatırlatmalarda uluslararası toplumu İsrail işgal rejiminin Gazze Şeridi'ne yönelik olarak tekrar edip duran saldırılarının durdurulması için sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

İsrail işgal güçlerinin Gazze'ye yönelik olarak 5 Ağustos Cuma günü, herhangi bir gerekçe olmaksızın tamamen hayali bir senaryodan yola çıkarak ve İslami Cihad Hareketi'nin Cenin'deki liderlerinden Bessam Es-Sa'di'nin esir edilmesine karşı bu hareketin de misilleme yapabileceği endişesi taşıdıkları iddiasıyla başlattıkları ve üç gün süren vahşi saldırılarında şehit olanların sayısı 48'i, yaralananların sayısı ise 360'ı buldu. Şehit olanların 17'sinin, yaralıların da yaklaşık üçte birinin çocuk olduğu bilgisi verildi. 

Hükümet İletişim Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre ikamet için kullanılan 9 bina tamamen yıkılırken, 1500 ikamet birimi (daire veya müstakil ev) zarar gördü. Bunlardan 16'sı tamamen yerle bir oldu. 71 tanesi kullaılamaz hale geldi. 1400 tanesi de orta ve yüksek düzeyde kısmen zarar gördü. 

Mısır'ın aracılığıyla 7 Ağustos Pazar gecesi 23.30'dan itibaren ateşkes başlatıldı. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar