İSLAMİ CİHAD'IN ASKERİ GÜCÜNE KISA BİR BAKIŞ

İslami Cihad Hareketi askeri açıdan Filistin'deki en etkili ikinci direniş grubu olarak kabul edilmektedir. 

Görüntülenme: 2331 Tarih: 09 Ağustos 2022 11:01
İSLAMİ CİHAD'IN ASKERİ GÜCÜNE KISA BİR BAKIŞ

İran İslam Devrimi'nin etkisi altında Filistin'de kurulan ilk İslami hareket olan İslami Cihad Hareketi, Filistin'deki en etkili ikinci hareket olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda Siyonist Rejim tarafından yayınlanan çok sayıda güvenlik raporunda Filistin  İslami Cihad Hareketi en tehlikeli hareket olarak tanımlanmıştır.

İslami Cihad Hareketi'nin sert ve yumuşak askeri yeteneklerine sahiptir.

Bu hareketin sert askeri yetenekleri, "Kudüs Tugayları" tarafından kullanılan karadan karaya, kısa menzilli ve orta menzilli füzeler ve insansız hava araçlarını (İHA) içeren yeteneklerdir.

Siyonist Rejim'in güvenlik çevreleri ve çeşitli yabancı analistler Kudüs Tugaylarının düzenli silahlı mensubunun 8 ila 14 bin arasında olduğunu tahmin ediyor. İslami Cihad Hareketi'nin Mayıs 2022'de Gazze Şeridi'nde icra ettiği askeri tatbikata göre, Kudüs Tugayları 3 piyade birliği, keskin nişancı ve füze birliğinden oluşuyor.

İslami Cihad Hareketi'nin askeri kolu Kudüs Tugayları direnişçileri Batı Şeria'da da Siyonist Rejim'e karşı gizli faaliyetler yürütmektedir. Batı Şeria'da son yirmi yılda rejime en ağır darbeyi Kudüs Tugayları vurdu. Bu grup ağırlıklı olarak Batı Şeria'nın "Cenin" bölgesinde faaliyet yapıyor.

Gazze Şeridi'ndeki son gerginliğin başlamasının ana nedeni İslami Cihad Hareketi'nin faaliyetleridir.

İslami Cihad hareketi, 2000 yılında Grad füzeleri ile donatılan ilk Filistinli gruptur. Şu anda ise, çok sayıda havan topu ve Katyuşa roketatar silahının yanı sıra birkaç model orta menzilli füzeye de sahiptir.

Gazze'deki son çatışmalar sırasında İslami Cihad Hareketi'nin uzun menzilli füzelerini daha kullanmadığı yönündeki açıklaması, bu grubun elinde henüz ortaya çıkarmadığı füzelerin bulunduğunu göstermektedir.

İslami Cihad Hareketi de diğer Filistin direniş grupları gibi son on yılda insansız hava araçları (İHA) kullanmaya başladı. Bu  hareket, geçtiğimiz Mayıs Dünya Kudüs Günü'nde "Cenin" adlı SİHA'sını görücüye çıkardı. 

İslami Cihad Hareketi diğer direniş gruplarıyla birlikte yumuşak güce de sahiptir. Bu güç, internet, siber saldırı ve medya savaşında kullanılır, ancak şimdiye kadar direnişin bu yeteneği kamuya açıklanmamştır.

tesnim

Yorumlar