SİYONİST BÜYÜKELÇİ AZERBAYCAN'I KARIŞTIRDI (ANALİZ)

Siyonist rejimin Bakü büyükelçisinin İran ve Azerbaycan cum. İlişkilerine dair tweet mesajı, bu ülkenin medya çevreleri ve siyaset ortamında geniş tepkilere sebep oldu. 

Görüntülenme: 737 Tarih: 25 Temmuz 2022 11:46
SİYONİST BÜYÜKELÇİ AZERBAYCAN'I KARIŞTIRDI (ANALİZ)

Bakü yönetimine yakın bazı siyasiler ve medya, Siyonist rejimin Bakü büyükelçisini yoğun şekilde eleştirdiler. Siyonist rejimin Bakü büyükelçisi George Deek paylaşımında "Geçenlerde bana sunulan bu harika kitapta, Tebriz'deki Azerbaycan tarihi ve kültürü hakkında çok şey öğreniyorum. Arkadaşlar bu aralar ne okuyorsunuz " ifadelerini kullandı.
Açık şekilde İran ve Azerbaycan cum.nin gelişmekte olan ilişkilerini hedef alan bu kışkırtıcı mesaj, yine öncekiler gibi belirli hedefler amaçlıyor. Bu kışkırtıcı fakat bir o kadar çocuksu harekete ilk tepki İlham Aliyev hükümetine yakın milletvekili Aydın Mirzade’den geldi. Mirzade, Bakü ve Tahran ilişkilerini gerginleştirmeye çalışan güçlerin olduğunu, iki komşu arasındaki bu sevginin onların hoşuna gitmediğini, fakat onların çabalarının boşuna olduğunu söyledi.
Aras’ın kuzeyindeki bu siyaset adamı, “Azerbaycan cum. İran ile işbirliği yapmak istiyor ve bu bağlamda olarak Bakü ve İran’ın resmi siyasi merkezlerde ve yetkililer arasında böyle bir eğilim görüyor. Bu yüzden bu ilişkileri bozmak ve ortak projeleri engellemek, boşunadır” dedi.
Bakü’de Yeni Musavat haber sitesi de Siyonist rejim elçisinin İran toprak bütünlüğüne karşı mesajını eleştirerek, korsan rejim elçisi George Deek’in kendi Twitter sayfasındaki anlamlı paylaşımına dikkatlice bakılınca İran ve Azerbaycan ilişkilerine karşı mesaj içerdiğinin açıkça görüldüğünü belirtti. 
İran'ın Bakü Büyükelçisi Seyyid Abbas Musevi de Twitter hesabından paylaştığı mesajla Siyonist rejim'in Azerbaycan cum. Büyükelçisi George Deek'in Tebriz’le ilgili paylaşımına tepki göstererek, "Bu maceraperest çocuğun bilgisine: Biricik Tebriz’imiz, İran'ın gururlu tarihinde ilkler diyarı olarak bilinir. Görünüşe göre ilk kötü siyonist de Tebriz'in gayretli halkı tarafından gömülecek. Kırmızı çizgimizi asla geçmeyin, asla!" ifadeleri kullanıldı.
Musevi bu bağlamda yaptığı açıklamada böylede veya bölge dışında bazı rejimler ve hükümetlerin komşular ve özellikle İran ve Azerbaycan cum. arasındaki sıcak ve kardeşçe ilişkilere karşı olduklarının her kes tarafından bilindiğini, kendi çıkarlarını ise iki Müslüman ve kardeş komşu arasında sürekli gerginlikte gördüklerini söyledi.
İran ve Azerbaycan cum. kışkırtıcı akımlara karşı bir çok güvenlik ve işbirliği anlaşması imzalamışlar ve korsan rejimin Bakü büyükelçisinin bu kışkırtıcı davranışları ve açıklamaları ise Siyonistlerin bu durumdan mutsuz olduklarından kaynaklanıyor.
Siyonist rejim diplomatları Azerbaycan cum topraklarından İran gibi büyük bir ülkeye etnik sorunlar oluşturmaya ve İran’a karşı askeri ve etnik kışkırtmalar oluşturmaya çalışmalarına rağmen bu konuda başarılı olabilecekleri, çok uzak bir ihtimaldir. Bu yüzden Siyonist rejim diplomatının, İran’ı kışkırtma hedefi ile entrikaları ve komplocu planları muhakkak sonuçsuz olacaktır. Üstelik Azerbaycan cumhuriyetinin Müslüman halkı da İlham Aliyev hükümetinin resmi tutumlarına karşı, ülkelerinin korsan rejim ile ilişkilerin gelişmesini istemiyorlar. Bu bağlamda Azerbaycan cumhuriyetinin Müslüman halkı her yıl bu bağlamdaki kendi tutumlarını çeşitli yöntemlerle duyuruyor.
Görünen o ki son bir yılda Tahran ve Bakü ilişkilerinin gelişmesi korsan rejim ve unsurlarını şiddetle endişelendirmiştir. Bu yüzden Siyonist rejimin Bakü büyükelçisi George Deek’in son Tweetleri ve kışkırtıcı eylemlerini, Tahran ve Bakü ilişkilerinin derinliğini marjınalleştirme ve ilişkilere baskı uygulama bağlamında değerlendirmek gerekir.

parstoday

Yorumlar