GASIP İSRAİL KUDÜS'TE YENİ YERLEŞKELER İNŞA EDECEK

İsrail işgal rejiminin, Kudüs topraklarına kurulu olan Givat HaMatos yahudi yerleşim merkezine ek 83 adet yerleşim birimi inşa edilmesi planının ihalesini tekliflere açtığı duyuruldu. 

Görüntülenme: 840 Tarih: 22 Temmuz 2022 10:21
GASIP İSRAİL KUDÜS'TE YENİ YERLEŞKELER İNŞA EDECEK

Siyonistlere ait medya organlarında ihalenin tekliflere açılması işleminin ABD Başkanı Joe Biden'ın bölgeye yaptığı ziyaretin hemen ardından gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. 

Givat HaMatos yahudi yerleşim merkezi, Beytu Safafa ile Sur Bahir arasında, deniz seviyesinden yüksekliği 813 m olan Ebu Guneym Tepesi toprakları üzerine kurulmuş durumda. 

Buraya yeni yerleşim birimlerinin inşa edilmesi durumunda ise Kudüs ile Beytlahim arasındaki toprak bağlantısının tamamen kesilmesi, yeni yerleşim birimlerinin bu iki şehir arasında bir engel oluşturması söz konusu olacak.

Geçtiğimiz Kasım ayının ortalarında da bölgede 1257 adet yeni yerleşim biriminin inşası için ihale açılmıştı. 

Siyonistlerin, Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki yerleşim faaliyetlerini organize eden örgütlerden Nihla Hareketi de dün (21 Temmuz Perşembe) yaptığı açıklamada, yahudi yerleşimcilerin son günlerde çağrılarına karşılık verdiklerini ve Batı Şeria bölgesinde Filistinlilerin arazileri üzerinde 6 yeni yerleşim alanı oluşturma çalışmaları başlattıklarını duyurmuştu. Yerleşimci çetelerin bu şekilde resmi projeye ihtiyaç duymadan kurduğu yerleşim alanları "kaçak" olarak nitelendiriliyor, ancak işgal rejimi bunlara da göz yumuyor.

Bu arada kısa adı ARIJ olan Kudüs Uygulamalı Araştırma Enstitüsü (Applied Research Institute –Jerusalem) de dün İsrail işgal rejiminin Filistin'in Batı Şeria bölgesinde değişik yerlere 702 adet yeni yerleşim birimi inşa etmek amacıyla üç yeni proje yayınladığını açıkladı. İşgal rejiminin bu yerleşim birimlerini inşa etmek için Filistinlilere ait 734 dönüm araziye el koymayı planladığını dile getirdi. 

İşgal rejimi Filistin topraklarındaki yahudileştirme faaliyetlerini iki kanaldan yürütüyor. Birinci kanalı, işgal hükümetinin resmen onayladığı projeler oluşturuyor. İkinci kanalı ise fanatik yerleşim gruplarının Filistinlilerin arazilerine çete yöntemleriyle el koyup resmiyette "kaçak" olarak tanımlanan gecekondu yerleşim merkezleri kurulması oluşturuyor. Ancak işgal yönetimi bu tür kaçak yerleşimlere de göz yumuyor ve hatta zaman içinde buraları da resmileştirip emrivaki haline getirme yoluna gidiyor. 

ARIJ Genel Müdürü Cad İshak tarafından daha önce yapılan açıklamada Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde 199 yahudi yerleşim merkezi, 220 gecekondu tarzı yerleşim bölgesi bulunduğu ve buralarda 1 milyon civarında yahudi yerleşimcinin ikamet ettiği bilgisi verilmişti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar