Buna ek olarak #FreeAhmadManasra hashtagı ile yürütülen kampanyaya destek verenlerin sayısının da yarım milyona ulaştığı bildirildi.
Ayrıca muhtelif insan hakları kuruluşlarının ve yetkililerinin Manasıra'nın serbest bırakılması için çağrıları ve açıklamaları da devam ediyor.
Filistin Akıl Sağlığı Uluslararası Komitesi, uluslararası düzeyde psikolojik sorunlar alanında çalışma yapanların ve iyi niyet sahibi herkesin, çocuk yaşında hapse atılan ve 7 yıla yakın süredir işgal zindanlarında işkence gören Manasıra'nın ailesinin yanına gönderilmesi için yürütülen kampanyaya destek vermesini istedi. İnsanlık dışı muamelelere maruz kalan bu gencin özgürlüğüne kavuşturulması için baskı yapılması amacıyla Amerikan Kongresi'yle de irtibata geçilmesi yönünde çağrılar yapıldı.
Bu arada ABD'deki Filistinliler Ağı, işgal mahkemesinin dün (20 Temmuz Çarşamba) verdiği kararla Ahmed Manasıra'nın hücre hapsiyle ilgili kararını 16 Ağustos'a ertelemesini kınadı. Yapılan açıklamada kararın, dolaylı bir şekilde onun hücre hapsinin uzatılması anlamına geldiği çünkü bu konuda karar verilinceye kadar onun genel koğuşa nakledilmeyeceği hatırlatılarak muhtelif psikolojik sorunları olan Manasıra'nın hücre hapsinde sekizinci aya girmekte olduğuna dikkat çekildi.
İsrail işgal rejiminin Bi'ru's-Seba'-Eyşel Mahkemesi dün gerçekleştirdiği duruşmada, Manasıra'nın hücre hapsinin uzatılması konusunda karar verme işlemini 16 Ağustos 2022 tarihine ertelemişti.
Manasıra'nın avukatı Halid Zebarika kendisini cezaevinde birkaç kez ziyaret etmiş ve sağlık durumunun çok kötüleştiğini dile getirmiş, hücre hapsinin ve ağır cezaevi şartlarının devam etmesi halinde bunun sağlığının tehlikeli bir şekilde kötüleşmesine sebep olacağını dile getirmişti.
Başta işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki insan hakları konusuyla ilgilenen BM Özel Raportörü Francesca Albanese olmak üzere, BM'nin insan haklarıyla ilgilenen muhtelif organlarında görev yapan beş uzman birkaç gün önce Manasıra'nın derhal serbest bırakılmasını isteyen bir ortak bildiriye imza atmıştı.
Bildiride psikolojik sorunları gittikçe artmakta olan Manasıra'nın hapiste tutulması konusundaki ısrarlılığın insan hakları konusunda bütün insanlık için utanç verici bir durum olduğu ifade edilmişti.
Çocuk yaşında esir edilen ve soruşturma esnasında kendisine hem bedensel hem de psikolojik yönden işkence edilmesi sebebiyle ruhsal ve bedensel sağlığı bozulan Ahmed Manasıra'nın avukatı Zebarika da, Manasıra'nın hem verilen cezanın üçte ikisini tamamlamış olması, hem de bedensel ve ruhsal açıdan sağlık sorunlarının bulunması sebebiyle serbest bırakılması için müracaatta bulunmuş ancak işgal yargısı Manasıra'nın dosyasını "terör" kategorisine sokmak suretiyle bu müracaatı reddetmişti.
13 yaşında esir edilen ve bugün 20 yaşına gelmiş olan Ahmed Manasıra'nın maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalar, işkenceler ve hücre hapisleri yüzünden ruhsal ve bedensel yönden birçok sorun yaşadığı belirtiliyor. Soruşturma esnasında maruz kaldığı darp yüzünden kafasında şişme meydana geldiği ve bu sebeple çok şiddetli baş ağrıları ve acılar çektiği belirtiliyor.
İşgal güçleri 2015 yılında Ahmed Manasıra'yı, bıçaklı eyleme kalkıştıkları iddiasıyla, amcasının oğluyla birlikte üzerlerine ateş ettikten sonra esir etmişlerdi.
Filistin Enformasyon Merkezi