İSMAİL HENİYYE'DEN TEL AVİV'E SALVO (ANALİZ)

Lübnan'da konuşan Filistin İslami Direniş Hareketi lideri İsmail Heniye, hareketin 5 dakikadan kısa bir sürede işgal altındaki Filistin topraklarına 150 füze ateşleyebilecek kapasitede olduğunu belirtti. 

Görüntülenme: 728 Tarih: 28 Haziran 2022 18:13
İSMAİL HENİYYE'DEN TEL AVİV'E SALVO (ANALİZ)

Bu açıklamalar, Filistin İslami Direniş Hareketi'nin füze kabiliyetinin nicel ve nitel boyutlarını açıkça göstermektedir. Filistin ve bölgedeki direniş güçleri füze gücü ve caydırıcı güç kazanmadan önce Siyonist rejimin karadan ve özellikle havadan günlük saldırılarına maruz kalıyorlardı. Fakat yayılmacı saldırıları ve eylemlerinin karşılıksız kalmayacağını kazandığı tecrübe ile öğrenince kendi saldırılarını gözden geçirmeye başladı. 
Hizbullah, Tel Aviv'i ve diğer stratejik merkezlerini hedef alacak güç ve füze kabiliyetini kazanmadan önce, Beyrut sürekli korsan rejimin hava saldırılarına maruz kalıyordu. Ancak 33 günlük savaş sırasında, Hizbullah'ın özellikle Tel Aviv'i hedef alan füze kapasitesinin boyutları ve kapsamı belli olunca, işgal rejimin Lübnan'a yönelik saldırı ve tecavüzleri giderek sıfıra yaklaştı. Öyle ki rejim uçakları artık Lübnan topraklarına girmeye bile cesaret edemiyorlar. Öyle ki birkaç hafta önce Siyonist rejim, savurduğu tehdidine rağmen Akdeniz'de ortak doğalgaz sahasında kazıya başlama cesareti bulamadı. Lübnan artık Hizbullah'ın caydırıcı gücü sayesinde bu kaynaklardan yararlanabilmektedir. 
Filistin'e de dayatılan savaş süreleri direniş hareketlerinin caydırıcı gücünün giderek artması nedeni ile azaldı zira bu rejim artık indirilen darbelere uzun sürede dayanamazdı. Bu yüzden iki taraf arasında Kudüs Kılıcı son çatışma 11 gün sürdü. 
O dönemde Siyonist rejim yerleşim sakinlerinin el birliği ile 1948 savaşı ardından avare olan Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinlileri tekrar evlerinden kovmaya çalıştırlar, fakat mahallede yaşayan Filistinliler direniş göstererek kendi evlerini terk etmediler ve diğer Filistinliler de onlara destek bağlamında itiraza başladılar. Uluslararası toplum da defalarca Siyonist rejimden bu Filistinlileri zorla göçe zorlama kararını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Fakat bunların hiç biri etkili olmayınca Filistin İslami Direniş Hareketi kendi füze gücü ile sahaya inip, Tel Aviv ve rejimin diğer stratejik bölgelerini hedef alınca Tel Aviv Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinlileri göçe zorlamaktan vazgeçti ve şimdiye kadar da bunu yapma cesareti bulamadı.
Buna göre İsmail Heniyeh'in amaçlarından biri de Hamas'ın füze kabiliyetinin yanı sıra 11 günlük savaşını yeniden hatırlatarak Siyonist rejime, Kudüs'e yönelik tehditlerinden vazgeçme konusunda uyarıda bulunmaktı aksi halde tıpkı Şeyh Cerrah olayında olduğu gibi meydana inme imkanından söz etti. 
Hamas liderinin açıklamalarında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, bölgedeki direniş hareketlerinin çeşitli tarafları arasında kurulan stratejik uyum ve dayanışmadır. Onlar bölge genelinde caydırıcılığı güçlendirmek için acil durumlarda birbirlerine yardım etmeyi bir öncelik haline getirerek, uygun koşullarda yan yana duracaklarını, söylem ve eylemleri ile kanıtladılar.
Bu konu Trump'tan bu yana Siyonist rejimin bölgedeki bazı ülkelerle ilişkileri normalleştirme sürecini kapsayacak bir koalisyon kurmaya çalışması açısından önem taşıyor. Bu açıdan, direniş güçlerinin caydırıcı gücü, her türlü kılıf ve ad altında herhangi bir askeri koalisyonun oluşum sonrası dönemde bölgede güvenlik ve istikrarın tek garantörüdür. 
Bu yüzden konuya hangi açıdan bakılırsa bakılsın, mevcut tüm propagandalara rağmen bölge ve Filistin'de direniş güçlerinin füze kabiliyeti, Siyonist rejimi ve uşaklarının gizli ve açık saldırılarını önlemek ve barışı güçlendirerek istikrarlı hale getirmesi bağlamında olduğu açıkça görülüyor.

parstoday

Yorumlar