KORSAN İSRAİL'DE HÜKÜMET KRİZİ ÇÖZÜLEMİYOR

İsrail işgal rejiminin parlamentosu durumundaki Knesset'in feshi ile ilgili görüşmeleri, Başkanlığını Naftali Bennett'in yaptığı Yamina Partisi'ne mensup Nir Orbach'ın başkanlık ettiği Knesset Komitesi, hükümetle muhalefet arasında derin ihtilafların olması gerekçesiyle bugün (27 Haziran Pazartesi) üçüncü kez erteledi. 

Görüntülenme: 624 Tarih: 27 Haziran 2022 09:48
KORSAN İSRAİL'DE HÜKÜMET KRİZİ ÇÖZÜLEMİYOR

Knesset Komitesi, doğrudan Knesset'le ilgili konuları ve onun iç düzenini düzenlemek amacıyla oluşturulmuş olan ve bir başkan ile 10 üyeden oluşan bir komite. 

Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre, Knesset'in feshiyle ilgili görüşmelerin bugün sabah 09.30'da başlaması gerekiyordu. Ancak erteleme kararından sonra kesin görüşme tarih ve saati henüz belirlenmiş değildi. 

Koalisyon hükümeti Knesset'in 24 gün içinde feshi için verilen teklifin bir an önce yasalaşmasını isterken, bu konuda belirleyici olanın koalisyon partilerinden birine mensup olan Knesset Komitesi Başkanı Nir Orbach olduğuna dikkat çekiliyor. 

Ancak Orbach'ın Knesset'in feshinden önce muhalefetin başını çeken Likud Partisi'nin lideri Netanyahu'ya bir alternatif hükümet kurma fırsatının verilmesi için söz konusu teklifin görüşülmesini erteleme yoluna gittiği söyleniyor. 

İsrail işgal hükümetinin başbakanı Naftali Bennett ile onun koalisyon ortağı ve Dış İşleri Bakanı Yair Lapid 20 Haziran Pazartesi akşamı işgal rejiminin parlamentosu durumundaki Knesset'i feshederek erken seçime gitme konusunda anlaşmışlardı. Koalisyon hükümetinin karşı karşıya olduğu durumun değerlendirilmesi sonunda bu yönde bir karar verilmesi üzere ortakların anlaştığı ve erken seçime kadarki geçiş sürecinde başbakanlık koltuğuna Lapid'in oturacağı ortak açıklamada dile getirilmişti. Ancak kararın uygulamaya geçirilmesi için fesih kararına binaen hazırlanan teklifin Knesset'te de görüşülüp onaylanması gerekiyor. Teklifin parlamentoda görüşmeye açılması durumunda kabul edilmesi ihtimalinin çok yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar