BENNETT-LAPİD KOALİSYON HÜKÜMETİNDE SONA DOĞRU (ANALİZ)

İsrail işgal hükümetinin başbakanı Naftali Bennett ile onun koalisyon ortağı ve ayni zamanda Dış İşleri Bakanı olan Yair Lapid 20 Haziran Pazartesi akşam işgal rejiminin parlamentosu olan Knesset'i feshederek erken seçime gitme konusunda anlaştı. 

Görüntülenme: 602 Tarih: 25 Haziran 2022 19:28
BENNETT-LAPİD KOALİSYON HÜKÜMETİNDE SONA DOĞRU (ANALİZ)

Ardından Siyonist Rejim İsrail parlamentosu-Knesset'in feshedildiği bildirildi.  Siyonist Rejim parlamentosunun feshedilmesi ise oylama sonucu ve oy çoğunluğuyla gerçekleştirildi. Bu fesih sonrası Siyonist Rejim İsrail'de son dört yıl içerisinde beşinci kez sandığa gidiyor.

Koalisyon hükümetinin karşı karşıya olduğu durumun değerlendirilmesi sonunda bu yönde bir karar verilmesi üzere ortakların anlaştığı ve erken seçime kadarki geçiş sürecinde başbakanlık koltuğuna Lapid'in oturacağı ortak açıklamada dile getirildi.

Siyonistlere ait resmi tv kanalı Kan tarafından yayınlanan habere göre Bennett ile Lapid'in, Bennett'in ofisinde bir araya gelerek Knesset'i fesh etme ve erken seçim çağrısı yapma konusunda anlaştığı duyurulmuştu. Habere göre Bennett ile Lapid'in koalisyon hükümeti kurarken üzerinde anlaştıkları dönüşümlü başbakanlık uygulaması önümüzdeki haftadan itibaren geçerli olacak ve erken seçime kadar başbakanlık makamı Lapid'e devredilecek.

Siyonistlere ait Yediot Aharanot gazetesinin web sitesinde konuyla ilgili olarak yayınlanan haberde erken seçimin tarihinin henüz kesinleştirilmediği belirtilirken yine siyonistlere ait Kanal 12 televizyonunda verilen haberde ise erken seçimin tarihinin önümüzdeki Ekim ayının 25'i olacağı iddia edildi.

Kanal 12 televizyonunun haberinde, koalisyon ortakları arasında Knesset'e, parlamentonun dağıtılması yönünde bir teklif sunulması üzerinde anlaşma yapılmasının ve bu teklifin de kabul edilip Knesset'in feshedilmesinin hükümeti kurtarma çabalarının başarısız olduğunun bir itirafı anlamına geldiğine dikkat çekildi.Erken seçime gidilmesi  işgal rejiminde 4 yıldan daha kısa bir süre içinde gerçekleştirilecek beşinci genel seçim olacağı dile getirildi.

Siyonist rejim Başbakanı Bennet yaptığı açıklamada, bu rejimin kaosa girme eşiğinde olduğunu belirtti. Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, işgal rejiminin kabinesinin feshedilmesine gösterdiği tepkide, Bennet'in koalisyon kabinesinin dağılmasının bu rejimin zafiyetini gösterdiğini belirtti.  Berhum, bu olayın Filistin milletinin direnişinin simgelerinden biri olduğuna işaretle, direnişin Siyonist rejimi şaşkınlığa düşürdüğünü belirtti.

İşgal altındaki Filistin'de her biri iki yıl üst üste başbakan olarak görev yapmaları planlanmış  olan Bennett-Lapid koalisyon hükümeti, ancak bir yıldan bir hafta fazla hayatını sürdüremedi ve Pazartesi günü Lapid ve Bennett ortak bir bildiri yayınladılar. Parlamentoyu feshedecek bir yasa tasarısını önümüzdeki Pazartesi Knesset'e sunacaklarını söylemişlerdi. Ancak bu fesih daha erken gerçekleşti. 

Netanyahu'nun Likud partisindeki geleneksel rakibi ve kabinedeki mevcut adalet bakanı ve Yeni Umut partisinin lideri olan Gadeon Sairr, Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada, aynı kabinenin bazı üyelerinin, koalisyon kabinenin çöküşünden sorumlu olduğunu doğruladı.Ona göre Knesset'i dağıtma olasılığı düşüktü ve başka bir hükümet iktidara gelebilirdi. "İşgal altındaki Filistin'in bir yıllık göreli istikrar döneminden sonra bir çıkış yolu ümidi olmayan bir istikrarsızlık tüneline gireceğinden kimsenin şüphesi olmasın." vurgusunda bulundu. 

Böylece Siyonist Rejimin başının hem kabinedeki yapısı hem de Knesset'in geleceği hususunda iyice başının derde girdiği ve siyasi istikrarsızlığının devam edeceğini vurgulamakta fayda var.

parstoday

Yorumlar