BENNETT-LAPİD KOALİSYON HÜKÜMETİ DÖNEMİNDE BATI ŞERİA'DA İŞGAL ARTTI

Bir "İsrail" insan hakları ve sivil toplum kuruluşu niteliğindeki Şimdi Barış Kurumu, Filistin'in işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde, başını Naftali Bennet ile Yair Lapid'in çektiği koalisyon hükümeti döneminde yahudi yerleşim faaliyetlerinin %62 oranında arttığını dile getirdi. 

Görüntülenme: 626 Tarih: 25 Haziran 2022 15:00
BENNETT-LAPİD KOALİSYON HÜKÜMETİ DÖNEMİNDE BATI ŞERİA'DA İŞGAL ARTTI

Kurumun yayınladığı raporda, Bennett-Lapid koalisyonu döneminde Kudüs ve Batı Şeria bölgesinde inşa edilen yeni yerleşim birimi sayısında, Benyamin Netanyahu liderliğindeki bir önceki hükümet dönemine kıyasla %62 oranında artış olduğuna dikkat çekildi. 

Raporda Bennett-Lapid liderliğindeki koalisyon hükümeti döneminde Filistinlilerin evlerinin yıkılmasında da bir önceki hükümet dönemine kıyasla %35 oranında artış olduğu dile getirildi. 

Raporda bu dönemde 6 adet plansız yahudi yerleşim bölgesi kurulduğu belirtildi. Normalde bu tür yerleşim bölgeleri "kaçak" olarak nitelendiriliyor, ancak işgal rejimi bu tür yerleşim alanlarına da göz yumarak yahudileştirme faaliyetlerini bu kapıyı kullanmak suretiyle de sürdürüyor. 

Şimdi Barış Kurumu'nun raporunda mevcut hükümetin, Filistinlilerin varlıklarını sürdürmelerini ve kalkınma gerçekleştirmelerini önleyecek önemli stratejik planları da onayladığı, bu tür planların iki devletli çözüm formülünün önünü tamamen tıkadığı dile getirildi.

Şimdi Barış Kurumu'nun verilerine göre, Batı Şeria bölgesinde ve Kudüs çevresinde 145 adet büyük yerleşim merkezi, 140 adet plansız, gecekondu tarzı kurulmuş yerleşim alanı ve 666 bin yerleşimci bulunuyor. 

Kısa adı ARIJ olan Kudüs Uygulamalı Araştırma Enstitüsü (Applied Research Institute –Jerusalem) Genel Müdürü Cad İshak tarafından yapılan açıklamada ise Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde 199 yahudi yerleşim merkezi, 220 gecekondu tarzı yerleşim bölgesi bulunduğu ve buralarda toplam 913 bin yahudi yerleşimcinin ikamet ettiği bilgisi verilmişti.

İşgal rejimi bu bölgedeki yerleşim faaliyetlerini tamamen uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yürüttüğünden ve sürekli yeni yerleşim merkezleri inşa ettiğinden yahut mevcut yerleşim merkezlerine yeni yerleşim birimleri eklediğinden kesin ve doğru bilgileri tam olarak vermiyor. O yüzden farklı merkezler tarafından birbirinden farklı bilgiler verilebiliyor.  

Uluslararası yasalara göre bu yerleşim merkezlerinin tamamı gayri meşru sayılıyor. İşgal rejimi bu yerleşim merkezlerinin tamamını Filistinlilerin arazilerini hukuksuz yollarla gasp etmek suretiyle inşa etmiş durumda. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar