ABBAS YÖNETİMİ BİDEN'E DİRENİŞİ SİNDİRME SÖZÜ VERDİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın bölgeye yapacağı ziyarete yaklaşık bir ay kalmış olmasına rağmen, ABD elçileri sükuneti sağlamak amacıyla İsrail ve Filistin taraflarıyla görüşmelerini yoğunlaştırarak, ziyaret için hazırlıklara şimdiden başladı. 

Görüntülenme: 550 Tarih: 18 Haziran 2022 00:35
ABBAS YÖNETİMİ BİDEN'E DİRENİŞİ SİNDİRME SÖZÜ VERDİ

Lübnan merkezli El-Ahbar gazetesinin edindiği bilgiye göre, Filistin yönetimi Amerikan desteğini alıp ekonomik krizden kurtulmak için, ABD elçilerine Filistin topraklarında direniş operasyonlarını önlemek amacıyla gerekli bütün tedbirleri alacağına dair söz verdi.

ABD Başkanı Joe Biden’in Filistin toprakları ve işgalci İsrail rejimine yapacağı ziyaretin hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, ziyaret hazırlığı için ABD elçilerinin Ramallah ve Tel Aviv’e gelmeye devam etmesi ve iki taraftan mevcut süreçte sükuneti koruma talepleri sürüyor.

Habere göre, Filistin yönetimi, kurumlarını tehdit eden ekomik krizi iyileştirmek için Amerikan varlığına yatırım yapmaya çalışırken, İsrail bölgede İran’a karşı koymak için bir Arap-İsrail ittifakı kurmayı hedefliyor. El-Ahbar’ın aktardığına göre bu haftanın başında, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Layf ve yardımcısı Hadi Amru başkanlığındaki ABD heyeti Ramallah’a gelerek, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh ile görüştü.

Filistin Genel İstihbarat Direktörü Macid Ferec ve Mahmud Abbas’ın danışmanı Mecdi el-Halidi, İsrail’e yapacağı ziyaretin ardından önümüzdeki ayın 14’ünde Biden’la Beytüllahim'de buluşacak. El-Ahbar’ın Filistin yönetimindeki kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, Amerikan heyeti, Biden'ın ziyaretinin sorunsuz geçmesi için Filistin ve İsrail taraflarından provokatif adımlar atmamalarını, çatışmalardan kaçınmalarını ve şiddeti körükleyecek söylemlerden uzak durmalarını istedi.

Kaynaklar, Filistinli yetkililerin ABD’li konuklarına işgal altındaki Batı Şeria’da, işgal güçlerine karşı fedai eylemlerinin başlatılmasını önlemek için sert önlemler almaya çalışacaklarını söylediğini, ancak bunun için mali ve ekonomik desteğe ihtiyaç olduğunu aktardığını belirtti. Filistin Yönetimi temsilcileri ayrıca, Biden’ın ziyareti sırasında gerginliğe neden olduğundan şüphelenilen herkesin tutuklanması da dahil olmak üzere Batı Şeria’daki direniş gruplarına karşı durmak için bir güvenlik planı uygulamaya söz verdi.

Filistinli yetkililer Ramallah’ın görevlerini yerine getirmek için ABD, Avrupa ve Arap desteği alması gerektiğini vurguladı. Buna karşılık ABD heyetinin, bölgeye yaptığı ziyaretin verimli geçmesini ve çeşitli düzeylerde hedeflerine ulaşmasını isteyen Amerikan başkanının masasına Filistin yönetiminin taleplerini koyma sözü verdiği öne sürüldü.

Öte yandan İsrail’in Walla haber sitesinin siyasi yorumcusu Barak Ravid, üst düzey bir ABD'li yetkilinin işgal ülkesini ziyaret ettiğini ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Haluta ile görüştüğünü belirtti. Ravid, ABD’li yetkilinin Siyonist bakanlardan Filistinlilerin evlerini yıkma, yerlileri yerinden etme ve yerleşim yerlerinde imar yapma gibi Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilerle gerilimi artırabilecek herhangi bir adımdan kaçınmalarını istediğini söyledi.

Kudüs Haber Ajansı - KHA | kudushaber.com.tr

Yorumlar