NAFTALİ BENNETT HÜKÜMETİNİN YERLEŞKE SİYASETİ (HABER ANALİZ)

 

Görüntülenme: 900 Tarih: 13 Haziran 2022 05:50
NAFTALİ BENNETT HÜKÜMETİNİN YERLEŞKE SİYASETİ (HABER ANALİZ)

Siyonistlere ait bir radyonun bugün yayınladığı bir habere göre, gecekondu tarzı yani kaçak bir şekilde inşa edilmiş yerleşim alanlarından olan ve Nablus'un kuzeyinde yer alan Homish yahudi yerleşim merkezinin tamamen boşaltılmasıyla ilgili kararın uygulamaya geçirilmesi, işgal rejiminin Naftali Bennett başkanlığındaki mevcut koalisyonunun çökmesinin önüne geçme amacıyla ertelendi. 

İşgalci siyonistlere ait Kan Bet Radyosu'nun yayınladığı habere göre, işgal rejiminin başındaki koalisyon hükümeti, Nir Orbach isimli siyonisti koalisyon çatısı altında kalmaya ikna etmek amacıyla söz konusu yerleşim merkezinin önümüzdeki aylarda tahliye edilmeyeceğine dair taahhütte bulundu. Çünkü onun çekilmesi durumunda, zaten çok zayıf durumdaki koalisyon hükümetinin hemen çökmesi ihtimali var.

Radyonun haberine göre, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin söz konusu yerleşim alanının boşaltılması yönünde kesin karar vermiş olmasına rağmen işgal hükümeti önümüzdeki aylarda bu kararın yerine getirilmeyeceği konusunda ortağına kesin taahhütte bulundu. Sonraki aylarda ise tahliye işleminin bir süre daha geciktirilmesi için birtakım taktiklere başvurulması ihtimalinin bulunduğu belirtiliyor. 

2005'te tahliye edilmesine karar verilmiş kaçak yerleşim alanlarından Homish yerleşim alanına kurulmuş bir yahudi dini okulu bulunuyor. İşgal ordusu o tarihten bu yana Filistinlilerin söz konusu alana ulaşmalarını engelliyor. Ayrıca buradan çıkarılan yerleşimciler de geri dönmek istedikleri iddiasıyla zaman zaman bölge ahalisine saldırılar düzenliyor. 

Doğu Kudüs ve Batı Şeria bölgesinde işgalcilerin iki tarz yerleşim bölgeleri bulunuyor. Bunların birinci kategorisine girenler işgal rejiminin yetkili kurumları tarafından onaylanarak planlı bir şekilde inşa edilen yerleşim merkezleri. Diğerleri ise yahudi yerleşimciler tarafından herhangi bir resmi izin çıkması beklenmeden kaçak bir şekilde inşa edilen yerleşim alanları. Ancak işgal yönetimi bu tür kaçak yerleşime de büyük ölçüde göz yumuyor. Bazen uzun süren yargı mücadelesi ve siyasi görüşmeler neticesinde bu yerleşim alanlarından bazılarının tahliye edilmesine karar veriliyor. Ama bu tür kararların uygulanması da yıllar sürebiliyor. Homish yahudi yerleşim merkezi de bu tür kaçak yerleşim alanlarından. İşgal mahkemesi buranın tahliyesine karar verdikten sonra yerleşimcilerin bir kısmı çıkarılmış olsa da, işgalciler yine aynı alanda dini okul, bu okulda görev yapan hahamların ve onların okuttuğu öğrencilerin kaldığı bazı evler edindiler. 

Uluslararası yasalara göre Batı Şeria bölgesinde ve Doğu Kudüs'te işgal yönetimi tarafından onaylanmış olanlar da dahil olmak üzere tüm yahudi yerleşim merkezleri yasa dışı sayılıyor. İşgal rejimi bu yerleşim merkezlerinin tamamını Filistinlilerin arazilerini hukuksuz yollarla gasp etmek suretiyle inşa etmiş durumda.

Kısa adı ARIJ olan Kudüs Uygulamalı Araştırma Enstitüsü (Applied Research Institute –Jerusalem) Genel Müdürü Cad İshak tarafından yapılan açıklamada Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde 199 adet işgal rejiminin yetkili kurumlarının onayıyla planlı bir şekilde kurulmuş yahudi yerleşim merkezi, 220 adet gecekondu tarzı yerleşim alanı bulunduğu ve buralarda toplam 913 bin yahudi yerleşimcinin ikamet ettiği bilgisi verilmişti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar