ÜRDÜN-AVRUPA ORTAK KOMİTESİ'NDEN KUDÜS AÇIKLAMASI

Ürdün-Avrupa Ortak Komitesi dün (2 Haziran Perşembe) akşam yaptığı açıklamada Kudüs'teki mukaddes mekanların tarihi konumlarının korunması ve Haşimilerin buralar üzerindeki tarihi yetkisinin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.  

Görüntülenme: 730 Tarih: 03 Haziran 2022 08:45
ÜRDÜN-AVRUPA ORTAK KOMİTESİ'NDEN KUDÜS AÇIKLAMASI

Ürdün Haşimi Krallığı ve Avrupa Birliği Ortak Komitesi, dün Ürdün'ün batısında yer alan Kızıl Deniz civarında düzenlediği 14. toplantısına katılanlar "çatışmanın sonlandırılması konusunda siyasi boyutun bulunmaması" konusunda uyarıda bulundular. 

Katılımcılar, "iki devletli çözüm formülünün gerçekleşmesi ve Ortadoğu'da barışın hakim kılınmasına yeniden güven oluşması için etkili ve anlamlı çalışmaların başlatılmasının zorunlu olduğunu" ifade ettiler. 

Ürdün'ün resmi haber ajansı Petra'nın verdiği haberlere göre toplantıya katılan taraflar, yeni yahudi yerleşim merkezleri inşa edilmesinin, var olanların genişletilmesinin, Filistinlilerin arazilerinin zorla alınmasının ve onların evlerinden zorla çıkarılmalarının uluslararası hukuka tamamen aykırı olduğunu ve iki devletli çözüm formülünün önünü tıkadığını vurgulayarak kınadılar. 

Haberlerde katılımcıların ayrıca, bölgede güven ve istikrarın sağlanması açısından BM Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)'nın rolünün de önemli olduğuna dikkat çektikleri dile getirildi. 

Bu arada Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin UNRWA'ya yardımlarının devam edeceğini vurguladı. 

Katılımcılar, "Filistin-İsrail çatışması"na kapsamlı ve kalıcı çözüm bulunması için "iki devletli formül" uygulanması, 4 Haziran 1967 sınırları içinde bağımsız, egemen ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulması gerektiğini ifade ettiler.

Toplantıya katılanlar arasında Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ürdün Dış İşleri Bakanı Eymen Es-Safedi ile birlikte Ürdün'den ve Avrupa Birliği'nden birçok üst düzey yetkili ve diplomat katıldı.

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar