DR YUSUF REZKA EL'AD EYLEMİNİN NEDENLERİNİ YAZDI

Filistinli gençler sizinle savaşıyor. Bu onların hakkıdır da. Çünkü uluslararası hukuk ona savaşma hakkını veriyor. Çünkü siz işgalcisiniz. 

Görüntülenme: 1396 Tarih: 09 Mayıs 2022 17:28
DR YUSUF REZKA EL'AD EYLEMİNİN NEDENLERİNİ YAZDI

Dr. Yusuf Rezka
Amerika ve diğer bazı ülkeler, Tel Aviv’in El’ad bölgesinde meydana gelen ve üç işgalcinin ölümüyle sonuçlanan eylemi kınadı. Bazıları da baltayla yapılan eylemin çirkin/vahşice olduğunu ifade etti. Sanki füzeyle öldürmek daha merhametli bir öldürme şekliymiş gibi davrandılar. Diğer bazıları İsrail tarafının kayıplarını saymaya koyuldu. 43 günde 19 kişinin öldüğünü ifade ettiler. Bu rakam onlar için ürkütücü bir rakamdır. Fakat bunlardan hiçbiri işgalcilerin öldürdüğü Filistinlilerin sayısını vermedi. Dördüncü bir taraf da Bennett hükümetinden, öldürmeyi tahrik ettiğinden Sinvar’a bedel ödetmesini istediler. 

Ancak bu taraflardan hiçbiri işgal rejimiyle Bennett hükümetinden Mescidi Aksa’dan geri durmaları, sadece Mescidi Aksa’da değil her yeri ateşe veren, yirmi yaşın altındaki nesilde intikam duygusunu alevlendiren yerleşimcileri frenlemesi konusunda bir nasihatte bulunmadı. 

19 Siyonistin değişik aletlerle ve değişik mekânlarda öldürülmelerinin nedeni, (Yahudi çapulcuların) Mescidi Aksa baskınlarıdır. Sinvar’ın son konuşmasındaki söylemleri kimseyi öldürmedi. Kudüs’ün Filistinli gençlerle direnişçilerin kalbindeki ağırlığı zaman zaman yapılan irticali konuşmalardan daha ağır bir etkisi ve yeri vardır. O nedenle bedel ödetme çağrıları (Sinvar ve direniş liderlerini öldürme tehditleri) bir fayda sağlamaz ve bölgeye istikrarı getirmez. Filistinli gençleri de intikamdan asla vazgeçirmez. Aksine geniş çaplı bir savaşa neden olabilir. Nitekim Siyonistlerin aptalca davranıp komutan Muhammed El-Ca’beri’yi şehit etmeleri böyle bir savaşa neden olmuştu.

Öyleyse Mescidi Aksa’dan uzak durunuz. Çapulcularınızı Mescidi Aksa’nın avlusundan uzak tutunuz. Buranın Müslümanlara ait bir ibadet yeri olduğunu onlara öğretiniz. Orada Süleyman Tapınağı olmadığı gibi, onları üzüntüye sokacak bir şey de yoktur (deyin onlara). İşte o zaman biraz sükûnet olur ve huzur bulursunuz. Belki de o zaman bireysel eylemlerde bir gerileme olur. Özellikle de örgütlerle ilişkisi olmayan bireysel eylemler azalacak. Mescidi Aksa’nın etkisi bütün örgütlerin tesirinden daha fazladır. Şunu iyi bilin ki özgürlüğü için Salahaddini harekete geçiren Mescidi Aksa’dır. Fakat siz anlamayan cahil bir topluluksunuz (ve bu gerçeği görmüyorsunuz).

Filistinli gençler sizinle savaşıyor. Bu onların hakkıdır da. Çünkü uluslararası hukuk ona savaşma hakkını veriyor. Çünkü siz işgalcisiniz. Ukrayna ve başka yerlerdeki insanlara verdiği hakkı Filistinli gençlere de veriyor. Peki, gençler neden sizinle savaşıyor? Felsefe ve polemik yapmadan açık ve net bir şekilde “özgürlük ve geleceğini belirlemek içindir’ diyebiliriz. Gençler sizinle savaşmak için adeta yarışıyorlarsa bu sizin Mescidi Aksa’ya saldırılarınız nedeniyledir. Bu bir denge ve denklemdir. Bu denge El’ad, El-Hadira ve Bi’ru's-Seba’ eylemlerinde kendini gösterdi. Ders almak isteyen varsa bu eylemleri ciddi bir şekilde incelemesi gerekir. Mescidi Aksa’ya baskınları durdurma ve baskınlardan vazgeçme, Filistinlilerin geleceğini belirlemeye kadar devam edecek olan bir savaşta iki taraf için faydalı olacaktır. 

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile Beyaz Saray sözcüsünün eylemleri kınamaları size bir fayda sağlamayacaktır. Bedel ödetme yanlış bir yöntemdir. Bu gençlerin kalbinde, Mescidi Aksa’nın yerini ve değerini değiştirmeyecektir. Bedel ödetme, şehadet eylemlerini durduramayacaktır. Çünkü şehitlik Mescidi Aksa’ya giden yoldur. Sadece Aksa’ya değil, özgürlüğe ve ardından cennete giden yoldur. 

Gençleri şehadete aşık bir halk hakkında ne düşünüyorsunuz?

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar