YENİ FİLİSTİN İNTİFADASI (ANALİZ)

Yeni intifada sadece slogan atmak veya gösteriler düzenlemekle ilgili değil, aynı zamanda temelde gerçekliği olan ve sahada İsrail karşıtı saldırılar yürütüyor. Tüm bu gelişmeler, her yıl kutsal Ramazan ayının son Cuma günü kutlanan Küresel Kudüs Günü öncesinde büyük bir yeni intifadanın habercisidir. 

Görüntülenme: 991 Tarih: 23 Nisan 2022 10:28
YENİ FİLİSTİN İNTİFADASI (ANALİZ)

Son haftalarda işgal altındaki Filistin topraklarında tansiyon yükseliyor. Bir yandan İsrail rejimi, her zamanki gibi Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik baskı ve saldırılarını artırırken, diğer yandan Filistinli gençler, İsrail güçlerinin günlük suçlarına tepki olarak İsraillilerin sükunetini hedefleyerek saldırılar başlatıyorlar.

Cuma günü, İsrail güçleri Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek içerideki ibadet edenlere vahşice saldırdı, 152 kişiyi yaraladı ve 400'den fazla kişiyi tutukladı. Mescid-i Aksa'da Müslümanlara yönelik bu vahşi saldırılar, İslam dünyasından büyük bir kınama dalgasına neden oldu.

Alwaght, İranlı bölgesel gelişmeler uzmanı Hasan Hanizade ile görüşerek son çatışmalara ışık tuttu.

İsrailliler Filistin saldırılarının intikamını almak için Mescid-i Aksa'ya saldırdı

Gazze, Batı Şeria ve işgal altındaki topraklardaki son gelişmeler ve yoğunlaşan krizle ilgili olarak, Hanizade, mevcut durumu anlamak için birkaç önemli gelişmeyi dikkate almamız gerektiğine inanıyor.

Son iki hafta içinde işgal altındaki topraklarda sancılı olaylar yaşandı. Biri, Mısır, Bahreyn, Fas ve BAE'den oluşan dört Arap ülkesinin dışişleri bakanlarının işgal altındaki Negev'deki İsrailli ve Amerikalı mevkidaşlarıyla ortak toplantısı. Direniş Ekseni karşısında bir askeri ve güvenlik ittifakı kuruyormuş gibi yaparak gülünç bir şekilde ellerini birbirine uzattılar.

Bu toplantı Filistin'deki direniş gruplarının tepkisini çekti. Tam toplantı sırasında, güney Tel Aviv yakınlarında, yani genellikle hassas güvenlik toplantılarına ev sahipliği yapan İsrail başbakanının ikinci ofisinin çevresine beş saldırı düzenlendi ve çok sayıda İsrailli öldü.

Bu, Filistin direnişine karşı yürütülen canice eylemlere yanıt olarak Filistinli savaşçıların işgal altındaki toprakların kalbine nüfuz eden yeni bir mücadele mekanizması benimsediğini gösterdi. Operasyonlar, İsrailliler yüksek alarmdayken gerçekleşti. Saldırıların ardından Tel Aviv liderleri, Filistinlilerden intikam almak için eskisinden farklı bir mekanizma ile yeni bir intifada oluşumuyla ortaya çıkan Mescid-i Aksa'ya baskın emri verdi. Yeni intifada sadece slogan atmak veya gösteriler düzenlemekle ilgili değil, aynı zamanda temelde gerçekliği olan ve sahada İsrail karşıtı saldırılar yürütüyor.

İşgal altındaki tüm bölgeleri saran yeni intifada turu

İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'ya yönelik saldırılarını artırmasının arkasındaki itici güçler hakkında yorum yapan Hanizade, İsraillilerin, El Aksa Camii'nin altında bulunduğunu iddia ettikleri Süleyman Tapınağı'nın asılsız hikayesini vurgulayarak Yahudi Fısıh Bayramı'nı kutlama bahanesiyle ibadet edenlere saldırdığını ve Filistinlilerin tepkilerini çektiğini belirtti. Geçmişte, intifadanın ana ateşleme alanları Gazze ve Doğu Kudüs'tü, ancak şimdi Batı Şeria'yı ve hatta 1948 topraklarındaki Filistinlileri içeriyor. Tüm bu gelişmeler, her yıl kutsal Ramazan ayının son Cuma günü kutlanan Küresel Kudüs Günü öncesinde büyük bir yeni intifadanın habercisidir. 

Filistin halkı ile İsrailliler arasında yeni bir çatışma turu şimdiden başladı

Hamas'ın Mescid-i Aksa'daki gelişmelerle ilgili olarak Tel Aviv'e yaptığı ciddi bir uyarıyla ilgili olarak iki taraf arasında yeni bir savaş olasılığı sorulduğunda, Sayın Hanizade savaşın çoktan başladığını ifade edebileceğimizi söyledi. Filistinlilerin İsrail rejiminin hassas siyasi bölgelerini hedef alan zincirleme saldırıları yeni savaş işaretleridir. Yeni durumdaki operasyonların türü çok farklı ve bu, özellikle Tel Aviv'in güneyindeki İsrailli yetkililer için büyük endişe yarattı. Bu nedenle, İsrail saldırganlığı devam ederse, Hamas'ın Tel Aviv ile daha geniş bir savaşa girmesi kuvvetle muhtemeldir.

İsrail güvenliği her zamankinden daha fazla tehlikede

Şiddetin kökleri hakkında konuşan Sayın Hanizade, şiddetin sonucunun şiddet olduğunu dikkate almamız gerektiğini söyledi. Bu ilkeden hareketle, İsrailliler ne zaman şiddete başvursa Filistin'deki direniş güçlerinin de orantılı karşılık verdiğini görebiliriz. Bu, İsrail rejimini büyük bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya getiriyor. İşgal güçlerinin Filistinlilere yönelik yoğun saldırıları İsrail rejimine güvenlik getirmediği gibi, aynı zamanda aksi yönde tehditleri de artırdı.

Paralı Arap rejimleri Filistin halkı ile  yollarını ayırdı

Röportajın sonunda Hanizade, Arap devletlerinin Mescid-i Aksa'daki son gelişmelere tepkisini yorumlayarak, bazı Arap ülkelerinin liderlerinin geçmişe kıyasla Filistin davasından esasen yollarını ayırdıklarını ve Tel Aviv ile normalleşmeye başladıklarını söyledi. Bu yaklaşım, Filistinlilerin onlardan beklentilerini mümkün olan en düşük orana indirdi ve bu rejimlerle tam bir hayal kırıklığı noktasına ulaştı. Arap Birliği, Filistin davasını tamamen marjinalleştiren bir İbrani Birliği'ne dönüştü. 

Al Waght

Yorumlar