DİRENİŞ ŞEHRİ CENİN’İ TANIYALIM (1. BÖLÜM)

Cenin şehrinin, Kassam Şehri olarak da tanınmasının en önemli nedeni, 1935 yılında ilk silahlı direniş halkasının Filistin’de İngiliz işgaline karşı direnen en belirgin isim olan İzzet Kassam tarafından Cenin şehrinde kurulmuş olmasıdır. 

Görüntülenme: 1581 Tarih: 19 Nisan 2022 09:39
DİRENİŞ ŞEHRİ CENİN’İ TANIYALIM (1. BÖLÜM)

Qodsna'da yayınlanan bir analize göre, son günlerde Filistin’de yaşanan gelişmelerde bir şehrin adı özellikle hep gündemde. Bu durum, şehri işgal rejimine karşı direnişin ekseni haline getiriyor.

 

Cenin'den bahsediyoruz!

Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin'in nüfusu 40 bin.

Cenin coğrafi olarak Batı Şeria üçgeninin merkez noktasında yer alıyor.

 

Şehrin Kudüs ile mesafesi 75 km , doğudan Ürdün Ağvaz bölgesi kuzeyden ise Merc bin Amir'le ortak sınırları bulunuyor.

 

Cenin, 1948 yılındaki işdalde nüfusu en az şehirler arasında yer almasına rağmen ekonomisi güçlü idi. Cenin'in nüfusu 40 bin ancak bölge genelinde 256 bin kişi yaşıyor.

 

Cenin'in yüz ölçümü 21000 m² ve El Halil, Nablus, Tulkarem ve Yeta'dan sonra Batı Şeria'nın en büyük beşinci şehri sayılıyor.

 

Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin şehri, Cenin mülteci kampı adıyla da biliniyor. Bu şehir Hayfa, Nasıre, Nablus ve Kudüs şehirlerinin bağlantı yolunun birleştiği nokta kabul ediliyor.

 

Cenin hakkındaki en önemli nokta ise, Filistin tarihi boyunca Filistin milletinin başta İngiltere ve şu anda işgal rejimi olmak üzere Batı işgaline karşı direnişin asıl üssü kabul ediliyor olmasıdır.

 

Cenin halkının mücadele tarihi 1799 yılına kadar uzanır. Bu doğrultuda Fransız güçlerini durdurmak için zeytin tarlalarını yaktılar. O zamanlar Napolyon Bonapart, komutasındaki Fransız askerlere Cenin halkının direnişini gördükten sonra sinirlenip şehri yakıp yağmalamalarını emretti.

 

1918 yılında 1. Dünya Savaşı esnasında, Filistin topraklarının geneli İngiliz işgali altındaydı ancak Cenin sakinleri asla işgale teslim olmadı.

 

Cenin şehrinin Kassam Şehri olarak tanınmasına neden olan en önemli olay, 1935 yılında ilk silahlı direniş halkasının Filistin’de İngiliz işgaline karşı direnen en belirgin isim olan İzzettin Kassam tarafından Cenin şehrinde kurulmuş olmasıdır. Kassam, kendi direniş halkasını direnişe ve yöntemlerine inanan Ceninli çiftçilerden seçti.

 

Bu analizimizin ikinci bölümünde Cenin'in şu an Filistin direnişinin yapı taşına dönüşmüş olmasını farklı açılardan ele alacağız inşallah.

kudusgunu.com

Yorumlar