SİYONİST MEDYA SURİYE'NİN ARAP BİRLİĞİ'NE DÖNME İHTİMALİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

İsrail basınına açıklamada bulunan Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri, neden Suriye’nin Arap Birliği’ne dönmesi için çaba gösterdiklerinin sebebini açıkladı. 

Görüntülenme: 801 Tarih: 25 Mart 2022 19:20
SİYONİST MEDYA SURİYE'NİN ARAP BİRLİĞİ'NE DÖNME İHTİMALİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

ISNA haber ajansının bildirdiğine göre İsrail’in İbranice yayın yapan “Kan” televizyonuna açıklama yapan Birleşik Arap Emirlikleri’ne mensup yetkililer, Suriye’nin Arap ülkelerinin arasında olmasının İran ve Rusya’nın yanında olmasından daha iyi olduğunu söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileriyle ırkçı İsrail rejimi yetkilileri arasında Suriye ile ilgili yapılan görüşmelerin detaylarına yer veren Kan televizyonu, “Emirlikler, İsrail’e şu mesajı verdi: Beşşar Esed’in Arap ülkeleri arasında olması, İran ve Rusya himayesi altında bulunmasından daha iyidir” ifadelerine yer verdi.

“Kan” televizyonuna açıklamada bulunan kaynaklar, ayrıca şunları söyledi: “Şu anda bunları dikkate almalıyız; çünkü stratejik açıdan Suriye savaşı sona erdi. Suriye’nin Arap ülkeleri arasında geri dönme ihtimali söz konusu. Gerçi yapılan değerlendirmeler, bu sürecin hemen olmayacağını gösteriyor; ama hedef, güven ilişkisi kurmaktır.”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Suriye ile güven ilişkisi kurmasının ve Suriye’nin Arap Birliğine dönmesinin İsrail için sağlayacağı avantajlara değinen İsrailli yetkililer, “Bu atılan adımlarda İsrail’in çıkarları da söz konusudur; çünkü İran’ın Suriye sınırlarındaki askeri varlığını azaltacak her adım olumlu sayılır” dedi.

İsrailli Kan televizyonu, bu konunun İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır arasında Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde yapılan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Abu Dabi Veliahdı Muhammed bin Zayid ve ırkçı İsrail rejimi başbakanı Naftali Bennett arasında yapılan üçlü zirvede de ele alındığını bildirdi.

Abdulfettah Sisi ile ırkçı rejimin başbakanı Naftali Bennett’in Muhammed bin Zayid’den Birleşik Arap Emirlikleri’nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’i Abu Dabi’ye davet etmesinin amacını öğrenmek istediğini belirten Kan televizyonu, İsrailli yetkililerin kendilerine “Bin Zayid bu üçlü toplantıda Beşşar Esed’in ülkelerine davet edilmesinin sebeplerine ilişkin üç yeni boyutu açıkladı” dediklerini nakletti.

2011’de başlayan Suriye krizi sırasında Suriye’deki terörist grupları destekleyen ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ordusunun teröre karşı yürüttüğü savaşı kazanmasının ardından Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açan ilk Arap ülkelerinden biri oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri son olarak Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’i Abu Dabi’ye davet etmişti.

YDH

Yorumlar