NİZAR BENAT SUİKASTI İLE İLGİLİ GİZLİ BELGE VE GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI

Katar'ın el-Cezire Kanalı, Filistinli sosyal ve siyasi aktivist Nizar Benat suikastiyle ilgili gizli belgeler ve görüntüler yayınladı. 

Görüntülenme: 788 Tarih: 28 Şubat 2022 19:45
NİZAR BENAT SUİKASTI İLE İLGİLİ GİZLİ BELGE VE GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI

Katar'ın el Cezire Kanalı, Cuma akşamı yayınlanan «ما خُفی أعظم»"(Gizli olan daha büyüktür) programında, Filistinli sosyol ve siyasi aktivist Nizar Benat'a, Filistin Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçlerinin, 42 kez darp ettiği ve biber gazıyla suikast düzenlediğini gösteren belge ve görüntüleri yayınladı.

Filistin Yönetimi güçleri, Nizar Benat'ı, son kullanma tarihi geçmiş Corona aşılarının hazırlanması ve enjeksiyonu ve bu yönetimin Suudi muhaliflerin öldürülmesi konusunda Suudi rejimiyle işbirliğindeki rolü hakkında yaptığı bir açıklamanın ardından tutukladı.

Bu Filistinli aktivistin ailesinin ifadesine göre 23 Temmuz'da yerel saatle 03.15'te Filistin Yönetimi'ne bağlı 14 güvenlik görevlisi Nizar Benat'ın evine saldırıp kurşun sıkarak, ses bombası attı ve kapıyı kırarak evine girdiler. Filistin Yönetimi görevlileri, ev sakinleri uyurken Nizar Benat'ı dövmeye başladı.

Nizar Benat'ın ailesinin ifadesine göre, memurlar tutuklama sırasında herhangi bir yasal protokole uymadı ve Nizar Banat'ın aile üyelerine veya herhangi birine herhangi bir tutuklama emri gösterilmedi. Tutuklamadan birkaç saat sonra, el Halil Valiliği Benat'ın ailesine onun öldüğünü açıkladı ve birkaç dakika sonra Filistin Yönetimi, memurların tutuklama emri olduğunu ve Nizar Banat'ın hastaneye ulaşmadan kalp krizinden öldüğünü belirten bir açıklama yaptı.

Filistinli bu aktivist öldürüldükten sonra, Batı Şeria'da geniş çaplı gösteriler düzenlendi. Filistinliler Filistin Yönetimi ve Ramallah Hükümetinin Başkanı Mahmud Abbas'ın istifasını istedi ve birçoğu Nizar Benat'ı "Filistinli Kaşıkçı" olarak nitelendirdi.

Cemal Kaşıkçı 13 Ekim 1958'de doğdu. Daha önce el-Vatan gazetesinin editörü ve daha sonra el-Arabi haber kanalının direktörlüğünü yaptı. Kaşıkçı, Eylül 2017'de Suudi Arabistan'dan kaçtı ve daha sonra Washington Post'ta köşe yazarı olarak, ülkesinin bazı politikalarını, özellikle de Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı eleştiren makaleler yayınladı ve Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'deki askeri müdahalesini açık sözlü bir şekilde eleştirenlerdendi.

Kaşıkçı Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda vahşice öldürüldü. ABD hükümeti, geçtiğimiz Mart ayında Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak, suikastın doğrudan Muhammed bin Selman'ın emriyle gerçekleştirildiğini belirten bir rapor yayınladı.

Arap Dünyasının tanınmış analistlerinden olan ve Rey el-Yevm Gazetesi Başeditörü Abdelbari Atvan, twitter sayfasında Nizar Benat hakkında şunları yazdı: 'Nizar Benat, Siyonist rejimin kışkırtmasıyla öldürüldü. Büyük savaşçı Nizar Benat'ın öldürülmesi, Filistin Yönetimi'nin meşruiyetinin tabutuna çakılan son çividir. Siyonist düşmana karşı savaşan onurlu savaşçıları ve vatanseverleri öldüren bu örgüt, Filistin halkını ve Filistin davasını temsil etmiyor.'

El-Cezire'nin cumartesi akşamı yayınlanan programında itiraf edilenlere göre, Nizar Benat'ın otopsi doktoru Samir Ebuzarur, bahsedilen bu programda Nizar Banat'ın vücudunun çeşitli yerlerine kırk iki darbe aldıktan ve biber gazı soluduktan sonra öldürüldüğünü doğruladı. Bu haberde tıbbi raporlara atıfta bulunularak, Filistin Yönetimi'nin açıklamasının aksine Nizar Benat'ın vücudunda yaralar olduğu kaydedildi.

El-Cezire, Filistin Başsavcısı Ekrem el-Hatib'den sızdırılmış bir belge yayınladı ve şunları vurguladı: 'El Halil polisine Nizar'ı tutuklama emri verildi ve güvenlik güçlerinin Nizar'ı tutuklaması yasalara uygun değildi. Sızdırılan belgelere göre, Nizar Benat'ın öldürülmesinden bir gün önce liste Filistin Yönetimi güvenlik güçlerine verilmiş ve hedef kişiler olarak adlandırılan 15 kişinin tutuklanması istenmişti.'

Katar Kanalı bahsedilen bu belgeleri yayınlarken, Filistin Gazetelerinden el-Hayat birkaç gün önce, Filistin Yönetiminin çok çaba sarf ettiğini ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Sani'den el-Cezire'nin bu yayınını durdurmasını istediğini açıkladı.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah daha önce yaptığı konuşmada, Filistinli bu aktiviste düzenlenen suikasta değindi. Seyyid Hasan Nasrallah, Nizar Benat hakkında şunları söyledi: 'Kasetlerini dinledim ve onun Filistin ve bölgedeki savaşlar hakkındaki düşüncelerini beğendim. Filistin Yönetiminden adalet talep ediyorum. Onun kanı boşa gitmemelidir.'

Seyyid Hasan Nasrallah'ın açıklamalarının ardından Nizar Benat'ın ailesi, Nizar Benat'ın kardeşi Gasan Benat tarafından imzalanan bir mektupta Hizbullah Genel Sekreteri'ne bu Filistin şehidi konusundaki tutumundan dolayı teşekkür etti.

rasthaber

Yorumlar