Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin Hizbullah kaynaklarına dayandırdığı haberinde Hassan adlı insansız hava aracının Cuma günkü göreviyle ilgili olarak şu ayrıntılara yer verdi:
“Hassan insansız hava aracı yaklaşık olarak sabah saat 11.40’ta Güney Lübnan’daki bir noktadan hareketine başladı. Düşman, tüm erken uyarı sistemlerine rağmen saat 12.10’a kadar uçağı fark edemedi. Halbuki uçak bu sırada İsrail rejiminin işgali altındaki Filistin topraklarının 30 kilometre derinliğine girmiş ve Safed kenti yakınlarındaki “Roş Bina”ya kadar ulaşmıştı.”
Irkçı İsrail rejimi ordusunun Hizbullah’ın “Hassan” adlı insansız hava aracını fark ettikten sonra yaşanan gelişmeler de haberde şöyle anlatıldı: “Gökyüzünde tuhaf bir şey” fark edilince bu “şeyin” kanadı, kuyruğu gövdesi olan bir askeri hava aracı olduğu anlaşılmadan sirenler çalmaya başladı ve hemen ardından da bu cismin ne olduğunu belirleme çalıştılar.
Demir Kubbe hava savunması aktif hale geldi ve insansız hava aracına Tamir füzesi fırlattı; ancak füze uçağa isabet etmedi. İşgal altıdaki topraklarda bulunan Kuzey Birlikleri Komutanlığı, görevin tamamlanması için bölgeye bir F-16 savaş uçağı gönderdi. Ancak yüksek hıza sahip bu savaş uçağı da insansız hava aracını etkisi hale getiremedi.
F-16 savaş uçağı insansız uçağın yanından geçmesine rağmen onu engellemeyi başaramadı. Demir Kubbe’nin ve F-16 savaş uçağının yetersiz kalması üzerine düşman Taberiya gölünün kuzeyine birkaç helikopter gönderdi. Düşman buranın Hizbullah’ın gönderdiği insansız hava aracının dönüş rotası olduğunu düşündü.
Apaçi helikopterleri insansız hava aracının göl üzerindeki konumunu tespit edemedi; ancak o yöne birkaç roket fırlattı. İnsansız hava aracı radardan kaybolunca düşman uçağı düşürdüğünü sandı. Bu yüzden de İsrail rejimi ordusu insansız uçağın enkazının bulunması için bölgeye bir birlik gönderdi.
Bu birliğin çalışmaları iki saatten fazla sürdü. Ancak aradan geçen iki saate rağmen bir şey bulunamayınca İsrail ordusu insansız hava aracının 40 dakika uçup yaklaşık 70 kilometre kat ettikten sonra güvenli bir şekilde kendi üssüne geri döndüğünü anladı.
Konuyla ilgili olarak el-Ahbar gazetesine açıklamada bulunan bir Hizbullah komutanı, şunları söyledi:
“Hassan insansız hava aracı, ADS gibi hassas gözetleme alıcılarıyla yüksek frekanslı sensör sistemlerine nüfuz edebildi. “Signit” sinyal belirleme sistemlerine ve düşmanın eş-Şeyh dağının zirvesindeki en büyük radarı olan Ultra-C’ye ve radar sistemlerine galip geldi. Halbuki bu radar sisteminin ana görevi füze ve insansız hava araçlarını tespit etmektir.”
Geçtiğimiz Cuma günü ırkçı İsrail rejimi medyası, Lübnan sınırı yakınlarındaki el-Celil Ulya bölgesinde sirenlerin çaldığını duyurmuş; ardından da rejimin askeri sözcüsü Lübnan’dan bir insansız hava aracının girdiğini ve uçağa Demir Kubbe hava savunma sistemleri ve savaş uçakları ile müdahale edildiğini açıklamıştı.
Irkçı İsrail rejimi ordusunun Lübnan’dan giren insansız uçağın düşürülemediğini açıklamasından sonra da Hizbullah konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“İslami Direniş, bugün 18.02.2022’de Hassan adlı insansız hava aracını işgal altındaki Filistin topraklarına gönderdi. Hassan insansız hava aracı öngörülen hedefte 40 dakika uçtuktan ve istihbarat toplama görevini başarıyla yerine getirdikten sonra geri döndü.
Keşif görevi işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyinde 70 kilometre sürdü. Düşmanın insansız hava aracını düşürmek için gösterdiği tüm çabasına rağmen uçak güvenli bir şekilde üssüne geri döndü.”
YDH