AZİZ DUVEYK'TEN ABBAS YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, Filistin Yönetimi ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)’nün, FKÖ’ye bağlı Merkez Konseyi toplantısı konusunda tek başına karar alıp diğer tarafları yok sayma tutumunun kabul edilemez olduğunu söyledi.  

Görüntülenme: 842 Tarih: 12 Şubat 2022 13:41
AZİZ DUVEYK'TEN ABBAS YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

Filistin Enformasyon Merkezi’ne verdiği özel röportajda Meclis Başkanı Duveyk “Filistin Yönetimi'nce Filistin’de yaşananların gölgesinde Merkez Konseyi’ni toplaması konusunda takındığı tavrın Firavun’un “Ben size, yalnızca doğru olduğuna inandığım görüş ve düşüncemi belirtiyorum….” sözüne benzediğini ifade etti. 

Dışlama ve Görmezlikten Gelme

Olup bitenin, Filistin sahasını ve siyasi liderlerini çevreleyen büyük bir tehlikeye işaret ettiğine dikkat çeken Meclis Başkanı Duveyk “Dışlama, taraftarlarıyla kadrolaşma ve Filistin sahasındaki kahir ekseriyeti görmezlikten gelme maalesef bu dönemin üst başlıklarıdır.” ifadesini kullandı. 

Duveyk devamla, “Önemli olan daha önce varılan anlaşmaların zamanında hayata geçirilmesi ve bunların gerektiği adımların atılmasıdır. Varılan anlaşma ve uzlaşma neyse öyle kalmalıdır. Ancak Filistin sahasında tek başına karar alma (tek adamlık ve otoriterleşme) politikasını görmekteyiz.” dedi. 

Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk var olan sıkıntının nasıl aşılacağına işaret ederek, “Filistin uzlaşısına varmak ve Filistin’in şimdiki durumunu çözecek çıkar yol, daha önce varılan uzlaşının uygulanması, hâlihazırdaki donukluk, gerileme ve tıkanıklığın son bulması için de ulusal ve İslami çalışma liderlerinin bir araya gelmesi gerektiğini hatırlattı. 

Aziz Duveyk değerlendirmesinde, sadece kendini düşünen, kendini önemseyen ve hiçbir şekilde başkasını hesaba katmayan Filistin Yönetimi liderlerinin yönettiği Filistin toplumunun yaşadığı kaos ve yolsuzluğun son bulmasının önemli olduğunu kaydetti. 

Geniş Bir Boykot

Meclis Başkanı Aziz Duveyk, Merkez Konseyi oturumunun boykot edilmesine de değinerek, Filistin Yönetimi'nin sürdürdüğü dışlama ve ötekileştirmenin bu boykotu doğurduğunu belirterek, “Davet edilenler geldiklerinde onları hesaba katmıyor ve onlara danışmıyorlar, gelmediklerinde de niçin gelmediklerini sorgulayıp kınıyorlar.” dedi. 

Aziz Duveyk devamla, “Realite şunu gösteriyor. (Otoriterleşip) tek başına karar alanlar, kendilerini merkeze alanlar ve başkalarını dışlayanlar şu an yaşanan sıkıntının nedenidirler. Asıl hastalık ve illetin nedeni bunlardır. Yaptıkları ise, Filistin’in yaşadığı süreçle ve burada olması gerekenle çelişmektedir.” ifadesini kullandı.

Filistin Meclisi'nin Batı Şeria’da yaşadığı duruma da değinen Meclis Başkanı Duveyk şunları söyledi: “Filistin parlamentosu olarak bizler, Filistin halkıyla bütün grupların gördükleri dışlama, görmezden gelme ve yok sayma politikasının aynısını görmekteyiz. Filistin parlamentosu daha önce olduğu gibi şimdi de Filistin sahasında yaşanan ben merkezli politikadan ve yabancı yöntemden çekiyor. Filistin halkı buna asla razı değildir. Çünkü ben merkezli politika açık ve ortadadır.”

Aziz Duveyk devamla, daha önceki yıllarda parlamento üyelerinin Merkez Komite’nin toplantılarına davet edildiklerini, ancak şimdiki oturumu için kendilerine davet gönderilmediğini söyledi. 

Şimdiki oturum için Meclis Başkanı olarak kendisinin davet edilmediği gibi, meclis üyelerinin de davet edilmediğini belirten Duvyek, bu durumun şimdiki sürecin ben merkezli bir süreç ve merhale olduğunu gösterdiğini, tek adamlık politikasının ise, Filistin siyasi hayatının doğal sürecini yok ettiğini ifade etti. 

Filistin Yönetimi'nin Tek Adam Mantığı

Batı Yaka’da giderek artan yerleşim alanlarının inşası ile işgalcinin saldırılarına da değinen Meclis Başkanı Aziz Duveyk, “Filistin Yönetimi'nin tek başına hareket etmesi, işgalci İsrail’in Filistin sahasında yaptığı gayri meşru çalışmalara kılıf oluyor. Dolayısıyla iş, Filistin tarafıyla, kendi arzusuna göre Filistin halkının mücadelesini bitirmek isteyen bu güruh arasında kalıyor.” dedi. 

Fetih hareketi dahil bütün Filistinli çevrelerin Cezayir ve diğer bazı çevrelerin Filistin uzlaşısı ve ben merkezli durumun son bulması için yapılan çağrılara icabet etmelerini isteyen Duveyk, işgalciyle işbirliği yapan, ilişkileri normalleştiren ve onunla birlikte hareket eden; kapılarını işgalciye açıp Filistin halkına kapatanları artık dizginlemek gerektiğini ifade etti. 

Cezayir’de yapılan toplantıya Fetih’i temsilen işgalci İsrail ile Sosyal İletişimi Sağlama Komitesi Başkanı Muhammed El-Medeni’nin katılmasına da değinen Duveyk, “Bu, Filistin Yönetimi'nin tek başına karar alma pozisyonunun pratik bir örneğidir. Bu karar, halihazırdaki politikanın Filistin halkının selametle karaya çıkmasını istemediğini, gerçekle yüzleşmekten çekindiğini gösteriyor.” hatırlatmasını yaptı. 

Sözlerini bir mesajla tamamlayan Duveyk şunları söyledi:

 “Mesajım açıktır. Filistin halkının doğal sürecine girmesi, bizim ve halkımızın uykusunu kaçıran, bizleri rahatsız eden tek adamlık (ve tek hareket) halinin son bulması için bütün Filistin’e ve Filistin dışında Filistinlilerin bulunduğu yerlerde meşruluğun geri getirilmesi gerekir. Filistin Yönetimi liderlerinin söyledikleriyle, Filistin halkının umduğu arasında uçurum var. Filistin Yönetimi'nde şizofrenik bir tutum var. İşgal liderleriyle bir araya gelmek ben bilirim mantığıdır ve kendi kavmine, “Ben size, yalnızca doğru olduğuna inandığım görüş ve düşüncemi belirtiyorum….” diyen Firavun’un tutumudur. Filistin halkıyla direnişi bunların gördüğünden başka bir şey görüyor.” 

Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, “Filistin davasının, işgale karşı her yerde direnişin rolünü güçlendirmeye ihtiyacı var.” diyerek sözlerini tamamladı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar