CEMİL ARAFAT HAKK'A UĞURLANDI

Filistinliler dün (29 Ocak Cumartesi) 1948’de işgal edilen topraklarda yer alan ve işgalciler tarafından boşaltılan Filistin köylerinin tarihini ezbere bilen tarihçi Cemil Arafat’ı törenle toprağa verdi. 

Görüntülenme: 780 Tarih: 30 Ocak 2022 20:05
CEMİL ARAFAT HAKK'A UĞURLANDI

Cuma gecesi 90 yaşında vefat eden Arafat, işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyinde yer alan En-Nasıra kenti yakınlarındaki El-Meşhed köyünün mezarlığına defnedildi.
 

Kendisine “Filistin’in anlatılan hikâyesinin süvarisi” lakabı verilen Arafat, Filistin tarihiyle ve özellikle de En-Nekbe’yle ilgili birçok kitap kaleme alarak, görgü tanıklarının 1948’de işgal edilen topraklarda bulunan ve sakinleri göçe zorlanan Filistin köyleriyle ilgili anlattıklarını yazılı olarak kaydetti.
 

El-Meşhed İlkokulu’nda öğretmen ve müdür olarak görev yapan Arafat, emekliliğinin ardından kendini tamamen araştırmaya ve telife vererek çoğu Filistin tarihi, boşaltılan Filistin köyleri, Müslümanların kutsal mekanları ve köyü El-Meşhed hakkında olmak üzere 20 civarında kitap yazdı.
 

Tarihçi Arafat, Filistin’in sözlü tarihini ve milli hafızasını yazılıya dönüştürmekle yetinmeyerek, Eş-Şems Radyosu’nda yayınlanan haftalık “Vatan’ın Hafızası” programı aracılığıyla da söz konusu tarihi halka anlattı.
 

İşgalcilerin “48 Arapları” dediği, Filistinlilerin ise “48 Filistinlileri” ya da “İçeri Filistinlileri” adını verdikleri Filistinliler, 1948’de işgal rejiminin kurulmasının ardından topraklarını terk etmeyen 160 bin Filistinlinin çocuklarından ve torunlarından oluşuyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar