GUTERRES SİYONİST BASKIYA BOYUN EĞMEDİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın “antisemitizm” tanımını kabul etmeyerek Siyonist baskıya boyun eğmedi. 

Görüntülenme: 661 Tarih: 28 Ocak 2022 15:51
GUTERRES SİYONİST BASKIYA BOYUN EĞMEDİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Perşembe günü, dünyanın dört bir yanındaki ana akım Yahudi hükümet grupları ve örgütler tarafından önemli bir talep olan Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın antisemitizm tanımını kabul ettiğini duyurmaktan kaçındı.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, bir gün önce Kan kamu yayın kuruluşuna Guterres'in Uluslararası Holokost Anma Günü vesilesiyle düzenlenen BM etkinliğindeki sözlerini uluslararası forumun IHRA tanımını kabul ettiğini duyurmak için kullanacağını söylediğinde bu Yahudi grupların beklentilerini artırmıştı.

Guterres'in yapmaya devam ettiği şey, Erdan'ın tahminlerinin altında kaldı ve genel sekreterin daha önce aldığı pozisyonun bir tekrarıydı. Genel sekreter, “antisemitizmin ortak tanımı üzerinde anlaşmaya varan ülkelerin çabalarını” kabul etti.

Ardından, arkasındaki örgütün adını söylemeden IHRA tanımını okudu: “Antisemitizm, Yahudilere yönelik nefret olarak ifade edilebilecek belirli bir Yahudi algısıdır. Antisemitizmin retorik ve fiziksel tezahürleri, Yahudi veya Yahudi olmayan bireylere ve/veya onların mülklerine, Yahudi cemaati kurumlarına ve dini tesislere yöneliktir.”

Daha da önemlisi, Guterres, antisemitik olarak tanımlanabileceğini söylediği İsrail karşıtı eleştiriler de dahil olmak üzere, IHRA tanımının daha tartışmalı “örneklerinden” bahsetmedi. Tanımı eleştirenler, örneklerin İsrail'e yönelik meşru eleştirileri bastırmak için kullanılacağını savunuyor.

Guterres,  “Antisemitizmin ne olduğu konusunda net olmak önemlidir. Ortak bir anlayış, yalnızca Birleşmiş Milletler'in çalışmasına değil, insan haklarını ve insan onurunu korumaya yönelik tüm küresel çabalara da hizmet edebilir" diye ekledi.

 

/The Times Of İsrael-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar