HAMAS'IN İÇİNDE BÖLÜNME VAR İDDİASI DOĞRU MU? (ANALİZ)

 

Görüntülenme: 825 Tarih: 23 Ocak 2022 02:02
HAMAS'IN İÇİNDE BÖLÜNME VAR İDDİASI DOĞRU MU? (ANALİZ)

İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın askeri kanadı durumundaki İzzeddin El-Kassam Tugayları’nın Yahya Ayyaş’tan sonraki ikinci mühendisi Muhyiddin Eş-Şerif (1), 1998 yılında Filistin Yönetimi'ne bağlı Koruyucu Güvenlik tarafından tutuklandı. Zindanda uyguladıkları ağır işkenceler sonucu şehit ettikleri Eş-Şerif’i içine koydukları aracı infilak ettirdiler. Böylece cesedini yakarak bedenini de ortadan kaldırdılar. 

Cinayeti işleyen Cibril Er-Recub’un (2) o gün başkanlık ettiği kurum Koruyucu Güvenlik teşkilatıydı. Filistin Yönetimi o zaman uydurduğu haberde, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları içinde meydana gelen bölünme nedeniyle Şerif’in şehit edildiğini iddia ederek, bu konuda Kassam mensuplarından İmad ve Adil Ivadullah kardeşleri suçladı. 

Uydurma olayın sözde aktörlerinin dolayısıyla bu konudaki gerçeğin ölmesi için Ivadullah kardeşler de suikastla ortadan kaldırıldı. Tabii o zaman hiç kimse Er-Recub’un söylemini ve iddiasını doğrulamadı. 

Fakat bugün, tam o olaydan 24 yıl sonra Suriye’ye bir ziyarette bulunan Er-Recub, ilgili taraflara vermek istediği mesajında Hamas hareketinin içinde bölünme olduğunu söyledi. 

General Recub, Filistin direnişinin en önemli ve en yaygın hareketlerinden olan Hamas hareketinin kendi içinde bölündüğüyle ilgili söyleminin boş olduğunu herkesten önce kendisi biliyor.

Bu vesileyle, 2.3 milyon askere ve dünyanın en büyük ordusuna sahip Çin’de tümgeneral rütbesiyle sadece 225 subay varken, Filistin Yönetimi'nde hiçbir askeri eğitim almamış olan Er-Recub da aralarında olmak üzere general rütbesine sahip 203 subay bulunduğunu hatırlatalım. 

Sadece bu bile Oslo Anlaşması temelli yönetimdeki rütbelerin ne kadar sulandığını göstermeye yeter. Buna rağmen bu rütbeleri alan bazı subaylar bunu gerçekten ciddiye alıp kurum ve kuruluşlarıyla mükemmel bir sultayı temsil ediyormuş gibi konuşuyorlar. 

Hamas hareketinin içindeki bölünme iddiaları, Filistin Yönetimi'nin kurulduğu 1994 yılından beri tekrarlanıyor. Buna bağlı olarak hareketin lider ve mensuplarına fiziki ve manevi baskı, tutuklama, harekete karşı tuzak ve komplolar da sürüyor. Buna Filistin Yönetimi'nin yanında bölgesel ve küresel güçler de iştirak ediyor. 

Fakat sonuç, bu plan, komplo, beklenti ve umutların aksine gerçekleşti. Aynı plakı 2012 yılında, Hamas hareketi başta Tel Aviv olmak üzere işgal altındaki şehirleri füzelerle vurduğunda da çalmaya başladılar. Onlara birçok taraf da destek verdi. En son Hamas liderleriyle Kassam Tugayları komutanlarının farklı düşündüklerini söylemeye başladılar.

Sözün özü şudur:

(Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri ve Filistin Yönetimi'ne bağlı Koruyucu Güvenliğin eski komutanı) Er-Recub’un hareket içinde bölünme olduğu iddiasının temel amaçları var. Bu söylem oldukça eski bir söylemdir. Er-Recub daha önce de bunu iddia etti. Ancak bunun boş ve anlamsız olduğu ortaya çıktı. Zira Hamas hareketi birçok görüşü taşıyabilecek ve direniş yürüyüşünü zenginleştirecek kurumlara sahip, kurumsal bir harekettir. 

Birçok kez Er-Recub ‘Hamas hareketi uluslararası kararları kabul etmelidir’ demiştir. Bununla Hamas hareketinin içinde bölünme olduğu söyleminin gerçek amacını da aslında ifade etmiş oluyor.

Dipnotlar:

1.Muhyiddin Eş-Şerif, Hamas hareketinin askeri kanadı durumundaki İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın ikinci mühendisi olarak biliniyor. Yahya Ayyaş’ın yerine geçen kişi olarak anılıyordu. 1996 yılında Filistin Yönetimi'ne bağlı güçlerle, işgal ordusuna bağlı milis güçlerin suikastına maruz kaldı. Ancak suikasttan kurtuldu. Cibril Er-Recub’un başkanlık ettiği Koruyucu Güvenlik tarafından tutuklanıp ağır işkenceler görmesi sonucu iki ayağı felç oldu ve işkencelere dayanamayarak şehit oldu. Bunun üzerine Er-Recub’un güçleri onu bir aracın içinde, Er-Recub’un evinin yakınına bırakıp aracını havaya uçurdular. Bu şekilde delilleri de ortadan kaldırdılar. 

2.Filistin Kurtuluş Örgütü liderlerinden Cibril Er-Recub, 1994 yılında kurulan Filistin Yönetimi'ne bağlı Koruyucu Güvenlik biriminin başında görev yaptı. İşgalci rejimle sıkı ilişkisi olan Er-Recub’un başında bulunduğu Koruyucu Güvenlik birimi temelde Filistin halkının işgal rejimine karşı direnişini bastırmak, işgal ordusu adına hareket etmek, direniş güçlerini ve onlarla irtibatlı olanları tasfiye etmek için kurulmuştur. Batı Yaka’da başta Hamas mensupları olmak üzere direniş mensuplarını yakın takibe almakta, tutuklamakta, işkence etmekte, işgal askerlerine ihbar etmekte ve tasfiye etmektedir.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar