FİLİSTİNLİ DİRENİŞ GRUPLARININ ORTAK TATBİKATI NEDEN ÖNEMLİ? (ANALİZ)

Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren Filistinli direniş gruplarının askeri kanatları, olası bir savaşa hazırlık için yapılması planlanan ortak askeri tatbikatın bugün başladığını duyurdu. 

Görüntülenme: 965 Tarih: 29 Aralık 2021 10:03
FİLİSTİNLİ DİRENİŞ GRUPLARININ ORTAK TATBİKATI NEDEN ÖNEMLİ? (ANALİZ)

Bir çok Filistinli direniş gruplarının askeri kanatları şemsiyesi altında toplayan Ortak Operasyon Odası konuyla ilgili yayınladığı bildiride, eğitim alanlarında ve sahada gerçekleştirilecek tatbikatın tüm grupların katılımıyla birkaç gün devam edeceğini açıkladı. Bildiride, tatbikat sırasında gruplar arasında anlayış birliğinin ve uyumun sağlanması, görevlerin hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirilebilmesi için askeri eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ve Filistinli direniş gruplarının tecrübelerini paylaşacakları ifade edildi. 
Eğitim faaliyetlerinin “Er-Rukn Eş-Şedid-2” adlı ortak askeri tatbikatla noktalanacağı açıklanan bildiride, tatbikatın amacının Filistin direnişinin çeşitli tehditlere karşı koyma gücünü artırmak olduğu kaydedildi.  Bildiride ayrıca Filistin direnişinin Filistin halkının ve kutsal değerlerinin sağlam dayanağı olmaya devam edeceği dile getirildi. Filistinli direniş gruplarının ikinci kez bu tür ortak bir tatbikat gerçekleştirdikleri, Ortak Operasyon Odası’nın ilk tatbikatı “Er-Rukn Eş-Şedid” adıyla Aralık 2020’de düzenlediği bildirildi.
Filistin direniş gruplarının tatbikatı birkaç boyuttan önemlidir. 
Birinci boyut, tatbikatın zamanlamasıdır. Tatbikat, Kudüs'teki işgalci rejimin Filistinlilere karşı işlediği cinayetlerin ve bastırma eylemlerinin arttığı bir dönemde yapılıyor. İsrail rejimi, 12 Günlük savaştan bu yana cinayetlerini durdurmazken üstelik çeşitli şekillerde daha da yoğunlaştırmaya çalışmıştır. Son olayda, Filistin Kızılay Cemiyeti Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, korsan rejimin  Nablus'un kuzeybatısındaki Burka bölgesine düzenlediği hava saldırılarında 247 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.
 Direniş gruplarının tatbikatı ise, Siyonist rejime bu tür cinayetlerinin devam etmesinin sonuçları konusunda bir uyarıdır. Bu bağlamda direniş gruplarının, böyle bir tatbikat düzenlemenin amacının, bu grupların çeşitli zorluk ve tehditlerle yüzleşmedeki etkinliğini ve mücadeleye hazır olmaları seviyelerini  artırmak olduğunu belirtmek gerek.
İkinci boyut, Filistin direniş gruplarının Siyonist rejime yönelik uyarılarıdır. Siyonist rejim, Mayıs 2021'de ateşkes kapsamında Filistinlilere karşı yükümlülüklerini, cinayetlerin durdurulması ve esirlerin takası dahil taahhütlerini yerine getirmedi. 
Tatbikat, Siyonist rejime, taahhütlerini yerine getirmediği takdirde kapsamlı bir savaşla karşı karşıya kalacağına dair bir uyarıdır. El-Arabi El-Cedid  gazetesi ise bazı Filistinli kaynaklardan naklen, arabulucuların Siyonist rejimi taahhütlerine geri getirme çalışmalarının sonuçsuz kalması halinde Gazze Şeridi'nde direniş gruplarının ırkçı rejime karşı eylemlerini kademeli olarak yoğunlaştıracaklarını söylediklerini aktardı. 
Üçüncü boyut, Filistin direniş grupları arasındaki yakınlaşmadır. Tatbikat, Rukn Eş-Şedid tatbikatının ikinci ayağı olarak çok sayıda Filistinli grubun katılımıyla gerçekleştiriliyor. Benzer tatbikatlar, gerektiğinde tehdide karşı koymak için Filistin direniş grupları arasında yakınlaşmaya yol açacaktır.  Filistinli Direniş Gruplarının ortak odası bildirisinde de belirtildiği üzere: "Tatbikat, yakınlaşmayı sağlamak ve kavramları birleştirmek ve görevlerin yetkili ve verimli bir şekilde yürütülmesini hızlandırmak için tüm direniş grupları arasında deneyim aktarımı yapmak için eğitim ve askeri faaliyetleri içeriyor."
Dördüncü boyut, Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistin şehadettalep operasyonlarıyla bu tatbikatın zamanlama olarak denk gelmesidir. Batı Şeria ve Kudüs şehri son günlerde Siyonist işgalciler ile karşı karşıya gelmek ve şehadettalep operasyonlarına sahne olmaktadır. Bu tatbikat bir bakıma Filistinli grupların direnişe verdiği önemi ifade ediyor. Nitekim şehadettalep operasyonları bireysel olarak yürütülürken, Filistinli gruplar da işgalci rejime karşı hazırlıklı olduklarını ve beraber çalıştıklarını vurguluyor.
 Bu bağlamda Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) liderlerinden "Abdulhekim Hanini", İsrail düşmanının geniş çaplı bir savaşa hazırlanması gerektiğini belirterek, "Siyonist yerleşimcileri püskürtmek ve onların hareketlerini durdurmak gerekiyor." demişti.

parstoday

Yorumlar