ADNAN EBU AMİR YAZDI: SİYONİST İSRAİL MAHMUD ABBAS YÖNETİMİNİN GELECEĞİNDEN NEDEN ENDİŞELİ?

 

Görüntülenme: 1021 Tarih: 28 Aralık 2021 05:59
ADNAN EBU AMİR YAZDI: SİYONİST İSRAİL MAHMUD ABBAS YÖNETİMİNİN GELECEĞİNDEN NEDEN ENDİŞELİ?

Batı Şeria’da art arda meydana gelen gelişmeler; ister direniş eylemlerinin arttığı bu süreçte Filistinlilerin işgalciye yönelik tutumları olsun, ister Filistin Yönetimi'nin gittikçe kötüleşen güvenlik ve ekonomik düzlemlerdeki durumunun meydana getirdiği baş ağrısı olsun bunlar, işgalci İsrail’in güvenlik birimlerinde Filistin Yönetimi'nin geleceğiyle ilgili kaygılarının artmasına, İsrail İç İstihbarat Birimi Şabak’ın bu konuda uyarı yapmasına ve bu yönetimin yıkılma ihtimaline dikkat çekmesine neden oldu.

İsrail güvenlik çevreleri, Filistin direnişinin son Gazze savaşından sonra kazandığı halk desteği ile Batı Şeria’da ekonomik durumun kötüleşmesinden sonra Filistinli devrimci gençlerin (gittikçe kötüleşen) bu duruma ve dolayısıyla hem işgal rejimine hem de Filistin Yönetimi'ne yönelik intifada işaretlerini verdiğini ifade ediyorlar.

İsrailli çevreler Filistin Yönetimi'ndeki yolsuzlukların bu yönetimi Filistin halkı nezdinde bitirdiğini, yapılan son kamuoyu araştırmalarının halkın %63’ünün yolsuzlukların Filistin Yönetimi'nin kurum ve kuruluşlarında hâlâ devam ettiğine inandığını ortaya koyduğunu kaydediyorlar.

Filistin Yönetimi'nin bütün bu olumsuzlukların yanında İsrail ile koordinasyon içerisinde direnişin Batı Şeria ve Kudüs’te işgal güçlerine yeni silahlı eylemler gerçekleştirme çabalarını sekteye uğratmak için yoğun çaba harcadığı ve bu iki bölgede istikrarı sağlamak için canla başla çalıştığı bilinmektedir. Onlar bu çabayı gösterirken, Şabak da Batı Şeria ve Kudüs’te büyük feda eylemleri planlayan Hamas aktivistlerine ait 60 altyapıyı başarısız kıldığını duyurdu. 

İsrail hükümeti Amerika idaresiyle Filistin Yönetimi'nin ekonomik açıdan desteklenmesi konusunda uzlaşı içinde olsa da işgal rejimi bunu Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria, özellikle de kuzeyde Cenin ve ona bağlı kamplarla, güneyde El-Halil’de güvenlik açısından sahaya hâkim olma şartına bağlıyor. İsrail’in kargaşa olarak nitelediği güven(siz)lik durum Filistin Yönetimi'nin konumunu sarsıyor. Buna örnek olarak Batı Şeria’daki Filistin üniversiteleri verilebilir. Üniversiteler son zamanlarda öğrencilerle Filistin Yönetimi'ne bağlı güçlerin çatışma alanı haline gelmiştir. 

İsrailli kaynaklar, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile ilgili kaygıların özel ve dar oturumlarda dile getirildiğinden bahsediyorlar. Nedeni ise, var olan siyasi çıkmaz karşısında gençler arasında şiddetin baş gösterme korkusudur. O nedenle Filistin Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçleri Batı Şeria’daki üniversitelerde yapılması düşünülen öğrenci birlikleri seçimleri için kendisine muhalif grupların etkisini azaltmak için öğrencileri gözaltına almaya başlamıştır.

İsrail için tehlikenin özeti şudur:

Mahmud Abbas zayıflamakta, kontrolü kaybetmekte ve başında bulunduğu yönetime karşı bir intifadanın her an patlak vermesi konusundaki korkusu artmaktadır. Bu sadece kendisi için değil, geçici de olsa arka planda kendisini destekleyenler için de büyük bir güvenlik sorunudur. İsrail rejiminin çıkarı onun koltuğunda kalması, yönetiminin de devam etmesindedir. Aksi takdirde Hamas hareketinin Batı Şeria’yı ele geçirme tehlikesi yavaş yavaş İsrail güvenliği için gerçek bir tehlikeye dönüşecektir… 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar