HİZBULLAH'IN İHA GÜCÜ SİYONİSTLERİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Hizbullah'ın 2013 yılında İran yapımı 200 İHA'sı vardı ve o zamandan beri filosunu önemli ölçüde artırdı. 

Görüntülenme: 1072 Tarih: 24 Aralık 2021 12:14
HİZBULLAH'IN İHA GÜCÜ SİYONİSTLERİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Lübnan Hizbullah İslami Direniş Hareketi 1990'lı yıllardan beri İHA'ları kullanıyor ve insansız uçaklarını İsrail'e karşı olduğu kadar Suriye'de de kullanıyor.

2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan önce bile, grup İsrail'e insansız hava araçları fırlattı; ve savaş sırasında Hizbullah ülkeye birkaç silahlı insansız hava aracı gönderdi.

ALMA tarafından hazırlanan raporda, Hizbullah'ın insansız uçaklarını İsrail'e uçurmaya yönelik çeşitli girişimleri sıralandı; Ekim 2012'de Akdeniz üzerinden başlatılan bir İHA'nın İsrail Hava Kuvvetleri jetleri tarafından ele geçirilmeden önce Negev'e ulaşması da dahil.

Grubun 2013 yılında İran yapımı 200 İHA'sı olduğu söyleniyordu ve İslam Cumhuriyeti'nin yardımıyla İsrail'deki stratejik ulusal varlıklara yönelik kamikaze saldırılarının yanı sıra IDF birliklerine ve üslerine karşı keşif için kullanılacak olan filosunu önemli ölçüde artırdı.

Rapora göre Hizbullah ”büyük olasılıkla” Mohajer, Shahed ve Samed (KAŞ-04), Karrar ve Saegheh tipleri gibi gelişmiş İHA modellerine sahip. Ayrıca, Çin tarafından yapılan ve bomba taşımak ve bırakmak için kullanılan düzinelerce küçük sivil insansız hava aracına da sahip.

İran binlerce insansız hava aracına sahip olsa da raporda dokuz tip İHA ve operasyonel olanlar ve halen deneme aşamasında olan diğerleri de dahil olmak üzere 48 model vurgulandı. Raporda Hizbullah, Hamas ve Filistin İslami Cihadının Gazze Şeridi'nde kullandığı İHA modelleri de ele alındı.

Eylül 2021'de Savunma Bakanı Benny Gantz, İran'ın drone filosunun “İran tarafından geliştirilen en önemli araçlardan biri olduğunu” söyledi.

“Bir balistik füze veya uçak gibi binlerce kilometreyi geçebilen bir dizi ölümcül, hassas silah. İranlılar, bu uçakları IRGC Hava Kuvvetleri ve Quds Kuvvetleri ile koordineli olarak vekillerine üretiyor ve ihraç ediyorlar.”

Gantz'a göre İran, Irak, Yemen, Lübnan ve Suriye'den gelen milisleri, bölgedeki İran hava terörizminin temel taşı olan “İsfahan şehrinin kuzeyindeki Keşan Üssünde İran İHA'larını işletmek ve üretmek için eğitiyor.”

Raporda Keşan'a ek olarak İran'ın İran, Irak, Suriye ve Lübnan'dan insansız hava araçları fırlatmak için kullandığı 20'den fazla üretim, depolama ve fırlatma sahasına dikkat çekildi.

Raporda İran'ın güneyindeki Çabahar şehrinin doğusunda bulunan Konarak Sivil Havalimanı, Bandar Abbas Havalimanı, Çoghadak Havalimanı, Gonabad Havalimanı, Hamedan Hava Üssü, Jakigur Havalimanı, Jask Havalimanı, Kushke Havalimanı, Marjan Havalimanı, Minab Havalimanı ve Seman Havalimanı yer aldı.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü, İslam Cumhuriyeti'ndeki düzinelerce üssünün yanı sıra Irak Hizbullah'ının yanında Irak'ın Kerbela kenti yakınlarında bir üs kullanıyor.

Hizbullah, IRGC ve diğer Şii milisler de Suriye'de İHA saldırıları başlatmak için çeşitli hava üsleri kullanarak aktifler.
 

Lübnan'da Hizbullah'ın Bekaa Vadisi'ndeki Aiyat kasabası yakınlarında bir fırlatma sahası ve Baalbek'in eteklerinde bulunan Aiyat kasabasının kuzeyindeki birkaç yüz metre uzunluğunda başka bir pisti var.

Savunma bakanı Eylül ayında yaptığı açıklamada, ”Kilit araçlardan biri, binlerce kilometre içinde stratejik hedeflere ulaşabilen İHA'lar ve hassas silahlardır ve bu nedenle bu yetenek zaten Sünni ülkeleri, Ortadoğu'daki uluslararası birlikleri ve ayrıca Avrupa ve Afrika'daki ülkeleri tehlikeye atıyor” dedi.

“İran, ekonomik, siyasi ve askeri hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan örgütlü terör ordularının himayesinde ‘elçi terörizmi’ yarattı. İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Gazze'nin gelişmiş İHA'lar üretmesini sağlayacak bilgisini aktarmaya çalışıyor.”

Gantz, Tahran'ın Suriye'den insansız hava araçları kullanarak Batı Şeria'daki Filistinli teröristlere patlayıcı göndermeye çalıştığını da belirtti.

Şahed m141 İHA'ya bağlı patlayıcı kaçakçılığı girişimi Şubat 2018'de gerçekleşti; ve IDF başlangıçta insansız hava aracının sabotaj saldırısı yapmak üzere yola çıktığını söylerken, “hedefi, bizim anlayışımıza göre Batı Şeria'daki teröristlerdi.”

“İran sadece insansız hava araçlarını saldırmak için değil, aynı zamanda vekillerine silah aktarmak için de kullanıyor” diye uyardı.

İslam Cumhuriyeti, süreç içerisinde 10 veya daha fazla insansız hava aracında çalışabilen İHA'lar tasarladı. Nisan ayında tanıtılan İran, 5 kg ağırlığında bir savaş başlığına sahip bir dron geliştirdi. 15 kg. 400 km'lik bir çalışma menzili var.

İran'ın insansız hava aracı ve füze sürüsü ilk olarak Eylül 2019'da Suudi Arabistan'ın Abkaiq'teki Aramco petrol işleme tesisine karşı, insansız hava araçlarının fırlatıldığı yerden yaklaşık 1000 kilometre uzakta kullanıldı. Saldırı, krallığın aylarca petrol üretme kabiliyetini bozdu ve uluslararası toplumu İran'ın drone cephaneliğinin yarattığı tehdide karşı uyardı.

İran’ın o zamandan beri, İngiliz bir kaptan ve Romen güvenlik görevlisini öldüren MT Mercer Caddesi adlı tankerdeki ölümcül saldırı da dahil olmak üzere birkaç insansız hava saldırısı daha gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

Hizbullah’ın birçok hava gücü caydırıcılık denklemini gizlediğini doğrulayan tanıklar vardır. Öyleyse, bu durumda Hizbullah “F-35” savaş uçaklarını düşürerek herkesi şaşırtabilir mi? Bu iş, Amerika’nın sınırsız desteğinin gölgesinde zor gibi görünüyor. Belki de, “Merkava-4” ve “Saar-5” efsanelerinde olduğu gibi “F-35” efsanesinin çöküşünü de görebiliriz.

Hizbullah, bugüne kadar daima hava savunma sistemlerine sahip olma ve kullanma hakkını savundu. Direnişin bu silahlara sahip olmasından söz eden haberlerin yayılması, Suriye Hava Savunma Sistemlerinin İsrail’e ait F-16’ları düşürdüğü olayına benzer sahneleri sona erdirmedi.

Birçok rapor ve analiz, Hizbullah’ın savaşın dengelerini değiştirebilecek bu tür silahlara sahip olduğunu vurgularken, bazıları hâlâ Hizbullah’ın hiçbir gelişmiş sisteme sahip olmadığını öne sürüyor. Öyleyse karada meydana gelecek olan gelecek savaşta, hava sahasının denklemi nasıl olacak?

Mesele karışık ve derin, tüm açıları ile bir veya iki makalede ele alınabilir. Bununla birlikte burada konu hakkında işaret etmemiz gereken birkaç nokta bulunuyor:

Birincisi: Hava silahları, İsrail rejimine ve bölgedeki diğer ülkelere karşı Hizbullah’ın en üstün kolunu oluşturuyor. Bu silahlar bugüne kadar tüm Arap – İsrail savaşlarında belirleyici bir rol oynamıştır.

Geçtiğimiz 22 Mayıs tarihinde, İsrailli bir hava kuvvetleri komutanının Beyrut hava sahasını deldikleri sırada çekilmiş bir fotoğrafı ortaya atmasının ardından, “F-35” savaş uçakları ile böbürlenen İsrail varlığı, günlük olarak Lübnan semalarını deliyor. Öyle ki bu durum karşısında İsrail uçaklarının gürültüsü, Lübnan’ın güneyinde ve Beka’nın bir kısmında günlük yaşanan normal bir olay haline geldi.

İkincisi: 90’lı yıllarda, Özellikle dış operasyonlarla ilgili konularda, bazı güvenlik birimlerinin yanı sıra “füze gücü” Hizbullah’ın en hassas askeri birimlerden biriydi.

Daha sonraki yıllarda, Hacı İmad Muğniye, “Merkava efsanesi” nin İsrail ordusunun en önemli güç noktalarından biri olduğunu fark etti. Bundan dolayı Muğniye, Merkava tankları ile başa çıkabilmek üzere başarılı bir yol arayışına girdi. Bu çalışmaların sonucunda 2006 Temmuz savaşında, İsrail’in hiç hesaba katmadığı bir şekilde bu efsane yıkılarak denklemden çıkarıldı.

Temmuz savaşının ardından, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah konuşmalarında, Lübnan’ın hava sahasının İsrail tarafından neredeyse her gün delinmesinden korunmaya ihtiyacı olduğunu sık sık tekrarladı. Hizbullah İsrail’e yanıt vermedi ancak aklıselim olan herkes, işaret ettiği şeyin ne anlama geldiğini anladı. Hizbullah’a yakın olanlar, havacılık ile ilgili birimlerin hassasiyetinin, geçtiğimiz yüzyıldaki füze gücü hassasiyetinden daha üstün olduğunu düşünüyor.

Üçüncüsü: Hizbullah’ın 2006 yılında başardığı bir diğer sürpriz ise, nitelikli bir operasyondan sonra “Saar-5” yoluyla elde ettiği deniz denklemidir. O dönem Hizbullah savaşın ilk günlerinde Seyyid Nasrallah’ın konuşması ile eşzamanlı olarak hassas bir zamanlama ile bu operasyonu yürütmeyi başardı. İsrail Deniz Donanması, Lübnan kıyılarına yaklaşması durumunda beklenen zorluklar karşısında etkisiz hale geldi. Gel gelelim ki, Hizbullah’ın kara ve deniz denklemlerini oluşturmasına rağmen, İsrailliler Güney Lübnan’daki Meryemeyn Vadisi’nde helikopter düşürülmesi olayı dışında, Lübnan semalarında inisiyatifi elinde tutmaya devam etti.

Dördüncüsü: Direniş Ekseni’ni yakından tanıyanlar, anlamsız sinyaller vermediğini çok iyi bilir. Bu güne kadar edindiğimiz tecrübeler, Seyyid Hasan Nasrallah’ın basına bir silah hakkında demeç vermesinin, Hizbullah’ın kısa zaman önce bu silaha sahip olduğu anlamına geldiğini gösteriyor. Bugün, Seyyid Hasan Nasrallah’ın hava caydırıcılığı denkleminden ilk söz ettiği Şubat 2009’un onuncu yıldönümüne doğru yaklaşıyoruz. Eğer Hizbullah, o dönemden bu yana hava sahası hedefi olarak İsrail uçaklarına gözlerini diktiyse, öyleyse bu yeterlilik bugün nereye gitti?

Beşincisi: Hava denklemlerini kurmak hiç kolay değildir. Belki de İsrail’in Beyrut’ta yüksek irtifadaki “F-35” uçağının resmini göstererek böbürlenmesi, Hizbullah’a gönderilen; “Siz “F-16”, “F-18”, “F-22” gibi savaş uçaklarını devre dışı bırakan hava savunma sistemlerine sahip olsanız bile, hava üstünlüğünü arttırmayı amaçlayan “F-35” uçağına dokunamayacaksınız” içerikli bir mesaj olabilir. Bu bağlamda, karada uzun menzilli operasyonlar, İsrail hava silahlarına herhangi bir zarar verirse, İsrail’in üstünlük stratejisinin kısmen çöküşüne veya en azından devre dışı kalmasına yol açacaktır.

Altıncısı: Hizbullah’ın niçin bu bağlamda bir adım atmadığını merak edebilirsiniz. Cevabı çok açık; Hizbullah, bu sürprizi gelecek savaşa saklıyor. Nitekim Siyonistlere ait tüm raporlar, Hizbullah ile girilecek gelecek savaşa dair İsrail tarafından geliştirilen stratejinin, mümkün olan en kısa zamanda banliyö stratejisi (kapsamlı yıkım) olduğunu vurguluyor.Gelecek savaşta, F-35 savaş uçakları haricindeki İsrail hava kuvvetlerinin diğer silahlarının hizmet dışı kalması durumunda, füze gücü ile Kiyat Şamona’dan başlayan, Tel Aviv ile devam eden ve İylat ile sonlandırılarak tüm işgal altındaki toprakları hedef alan Hizbullah için stratejik bir zafer olacaktır.

Gelecek savaşta hava denklemi de dâhil olmak üzere Lübnan’ı bekleyen zorluklar, ekonomik ve siyasi yolsuzlukla mücadele etmeye çalışan tüm güçleri, Lübnan’a hava sahasını, karasını ve yer altındaki servetini korumaya izin veren bir savunma stratejisi geliştirerek siyasi yolsuzlukla mücadele etmeyi gerektiriyor. O zamana kadar, Hizbullah’ın elleri bağlı bir şekilde kalacağına inanmıyoruz. Zira Hizbullah, hiçbir savaş meydanında bir gün bile pasif kalmadı, aksine daima dizginleri elinde bulundurmaya çalıştı. Hizbullah’ın birçok hava caydırıcılık denklemini gizlediğini doğrulayan tanıklar vardır.

Öyleyse, bu durumda Hizbullah “F-35” savaş uçaklarını düşürerek herkesi şaşırtabilir mi? Bu iş, Amerika’nın sınırsız desteğinin gölgesinde zor gibi görünüyor. Belki de, “Merkava-4” ve “Saar-5” efsanelerinde olduğu gibi “F-35” efsanesinin çöküşünü de görebiliriz.

 

/İsrailpost-Abdullah Yiğit

Yorumlar