FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARIN MAZLUMİYETİ (ANALİZ)

İsrail haber sitelerinden Siha Mekomit, yayımladığı raporda 51 Günlük savaşın baş gösterdiği 2014'ten bu yana Filistinli çocukların en fazla şehit düştüğü yılın 2021 yılı olduğunu belirtti. 

Görüntülenme: 1014 Tarih: 22 Aralık 2021 06:47
FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARIN MAZLUMİYETİ (ANALİZ)

Filistinliler ve Siyonist Rejim İsrail arasındaki gerilimler ve savaşlar birçok suçsuz sivil insanı ölüme sürüklemiş ve bu arada çocuklar da en çok kurban edilen kesim olmuştur. 

Filistinli çocuklar bu çatışmalarda hiçbir rolü olmadan şehit oluyor, yaralanıyor ve yerinden ediliyor, eğitim gibi haklardan mahrum bırakılıyor. Tabii ki ailelerin kaybı da İsrail'in Filistinlilere uyguladığı şiddetin bir başka sonucudur. 

Dünya Filistinli Çocukları Savunma Derneği direktörü Halit Kazmar, İsrail haber sitesi Siha Mekomit tarafından yayınlanan bir raporda, 2000 yılından bu yana 2 bin Filistinli çocuğun İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü, 2014'ten bu yana en yüksek sayıda Filistinli çocuğun 2021 yılında öldürüldüğünü aktardığını belirtti. Raporda, bu yıl Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi'ndeki Siyonist militanlar ve yerleşimciler tarafından gerçekleştirilen saldırı ve vahşetlerde 86 Filistinli çocuğun öldürüldüğü belirtiliyor.

2021'de Filistinli çocukların içinde bulunduğu vahim durumun çeşitli nedenleri var.

Bu vahim durumun sebeplerinden biri 12 günlük savaşın yaşanmasıdır. Bu savaşın birçok sonucu oldu, bunlardan biri birçok can kaybıydı. Yalnızca geçen Mayıs ayında Gazze'de yaşanan 12 günlük savaşta şehit olan 256 Filistinlinin 66'sı çocuktu. Yani her dört şehitten biri çocuktu. Savaşta 600 Filistinli çocuk da yaralandı. Bu nedenle savaşların en büyük mağduru her zaman olduğu gibi  çocuklardır.

Bu durumun bir diğer nedeni de Siyonist İsrail rejiminin Filistinlilere yönelik şiddetinin artmasıydı. Bu yılın başından bu yana, 12 gün süren savaş dışındaki nedenlerle 20 Filistinli çocuk öldürüldü. Siyonist rejim İsrail, önceki yıllarda olduğu gibi Filistinlilere, çocuklar da dahil olmak üzere şiddet uygulamaya devam etti.

Gazze Şeridi'nin devam eden kuşatması da Filistinli çocukların içinde bulunduğu kötü durumda önemli bir faktör sayılır. İki milyonu aşan Gazze Şeridi sakinleri, bölgenin 15 yıldır Siyonist rejim tarafından kuşatılması nedeniyle zor ekonomik ve baskı altında yaşam koşullarıyla karşı karşıyadır. Kuşatmanın gıda ve ilaç kıtlığı da dahil olmak üzere birçok insani sonucu oldu ve Filistinli çocukların şehit olmasının sebeplerinden biri haline geldi. 

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in geçen yıl Eylül ayında Siyonist rejim İsrail ile, anlaşmanın barış için olduğunu iddia ederek, ilişkileri normale döndürmek için Abraham adlı bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmanın imzalandığı yıl yani 2021 yılı Filistinli çocuklar için son yedi yıldaki en ölümcül yıl olduğunu belirtmek önemlidir. 

Halbuki bu anlaşmanın Filistinlilerin çıkarlarına da hizmet edeceği belirtilmiştir. Filistinli çocukların 2021'deki durumu, İsrail rejiminin normalleşme anlaşmasını Filistinlilere yönelik şiddeti daha da artırmak için kullandığını gösteriyor. Şimdi de normalleşmeye giden Arap ülkelerinden Filistin'e destek iddiasında bulunan ülkelerden neredeyse hiçbir ses çıkmıyor.

Bu durum ve Siyonist Rejim İsrail suçlarının devamı ışığında, Filistin dışındaki HAMAS hareketinin lideri Halid Meşal, İsrail cinayetlerinin devam etmesi konusunda uyarıda bulunarak "Çatışmanın kritik anının yakın olduğunu hissediyoruz. İşgalcilerle savaşı sonuçlandırmak uzun sürmeyecek ve güç dengesi halkımızın lehine olacaktır. "dedi. 

parstoday

Yorumlar