HAMAS 34 YAŞINDA

 

Görüntülenme: 1119 Tarih: 21 Aralık 2021 13:22
HAMAS 34 YAŞINDA

İşgal altındaki Filistin topraklarında kurulan ve gittikçe büyüyen; gelişen, meyve veren İslami Direniş Hareketi (Hamas), 2021 yılını istisnai bir durumla geride bırakıyor. 2021 yılında Kudüs’e yardım ve destek için işgal rejimiyle girdiği savaşta büyük bir askeri zafer kazandı. Bu zafer dünyanın dört bir yanındaki halkların onu selamlamalarına, yanında olduklarını ifade etmelerine vesile oldu. Hamas’ın Kudüs’e sahiplenişi; onun için savaşa girip bedel ödemesi, onu ümmetin özgürlük umuduna çevirdi.

34 yılı geride bırakan Hamas hareketi çok büyük engellerle karşılaştı. Ağır darbeler yedi. Yürüyüşünde olmadık barikatlarla karşılaştı. En değerli lider ve mensuplarını şehit verdi. Düşman kadar, dost gibi görünenlerden de zarar gördü. Büyük devletlerin bile altından kalkamayacağı savaşlar dayatıldı. Ama hiçbir zaman düşmana baş eğmedi. Bu saldırılar, savaşlar, tasfiyeler, ambargolar, suikastler, tehdit ve şantajlar onu yolundan etmedi. Bütün bu olumsuzluklar onu bitirmedi, aksine onu daha da güçlendirdi, Allah’ın nasip edeceği zafere doğru emin adımlarla ve bilenmiş azimlerle yoluna devam ediyor. 

Azgın dalgalara ve büyük komplolara rağmen Hamas hareketi yürüyüşüne devam etmekte, dimdik ayakta durmakta, Filistin direnişi tarihinde stratejik değişim ve dönüşümler yapmaya devam etmekte, direnişiyle destanlar yazmakta, mazlum ve mustazaf halklara ilham olmaktadır.

Siyonist İşgal Rejimiyle Savaşta Mızrağın Ucudur

İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın Ulusal İlişkiler Dairesi üyesi İbrahim El-Medhun, Hamas hareketinin 2021 yılında işgale karşı mızrağın ucu olduğunu ispat ettiğini, siyasi, askeri, maddi ve enformasyon yönünden işgalciye zarar verebilecek en güçlü yapı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi’ne verdiği demeçte El-Medhun, Kudüs için Hamas’ın girdiği Kudüs Kılıcı Savaşı’nın Hamas’ın işgalciye zarar vermeye güç yetirebilecek pozisyonda olduğunun açık kanıtı olduğunu belirterek, bu savaşın Filistin halkı lehine önemli bir viraj ve değişim olduğunu ifade etti.

El-Medhun devamla, Mescidi Aksa için Hamas’ın girdiği Kudüs Kılıcı Savaşı’nın Mescidi Aksa’yı savunmada mızrağın ucu olduğunu, Filistin direnişinin ilk defa bu savaşla işgalcinin Mescidi Aksa’ya dönük saldırılarını durdurduğunu, aynı zamanda Hamas’ın ve Kassam Tugayları'nın bu savaşta ortaya koyduğu duruş nedeniyle genel kamuoyunun kendisine sempati duymasını, etrafında kenetlenmesini, onunla iftihar etmesini ve desteğini almasını sağladığını kaydetti.

Hamas yetkilisi El-Medhun değerlendirmesinde ayrıca, Hamas’ın işgalciyle girdiği savaş coğrafyası ve alanı Gazze şeridi ise de, hareketin bütün kesiminin Batı Yaka’da, Kudüs’te ve 1948 yılında işgal edilmiş topraklarda bu savaşa iştirak ettiğini kaydetti.

Mayıs 2021 tarihinde Hamas, askeri kanadı durumundaki İzzeddin Kassam Tugayları ile Siyonist işgal ordusuna karşı 11 gün süren bir savaşa girdi. Kassam Tugayları'nda kendini gösteren Filistin direnişinin Kudüs Kılıcı Savaşı, işgal hükümetinin Filistinli aileleri işgal altındaki Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çıkarmak istemesi, ardından Yahudi yerleşimcilerin baskın yapıp ayin yapmaları için Mescidi Aksa’nın avlusunu boşaltma girişimleri üzerine çıktı.

Kudüs Kılıcı Savaşı’nda Filistin direnişi işgalciye ağır darbeler indirdi. İşgalcinin saldırılarına ilkin işgal altındaki Kudüs’e füze atarak ve Gazze’nin kuzeyindeki askeri aracı hedef alarak karşılık verdi. Ardından yoğun füze saldırılarına başladı. 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarındaki işgal şehirleriyle Gazze çevresindeki Yahudi yerleşkelerini hedef aldı.

El-Medhun devamla “Hamas hareketi savaş sürecinde silahlı direniş, enformasyon, siyasi ve hukuki alanlarda var gücüyle kendini ortaya koydu. Hareket bu savaşta önemli kazanımlar elde etti. İşgal rejimi, Kudüs Kılıcı Savaşı’nın izlerini hala taşıyor. Kudüs Kılıcı Savaşı'nda Hamas hareketiyle Filistin halkının ortaya koyduğu direniş nedeniyle işgal rejiminin karizması çizilmeye, heybeti zayıflamaya ve gücü erimeye devam ediyor.” dedi.

Özgürlük Yolunda Halka Liderlik

Hamas yetkilisi El-Medhun değerlendirmesinde Kudüs Kılıcı Savaşı’nın Hamas’ın özgürlük yolunda atılmış önemli ve büyük adım olduğunu, bu savaşın Hamas hareketini önümüzdeki dönemde Filistin halkının liderliğini yapmaya ehliyetli kıldığını hatırlattı.

El-Medhun ayrıca “Kudüs Kılıcı Savaşı’nda Hamas hareketini özel kılan durum onun inisiyatifi ele almasıdır. Hamas hareketi Kassam Tugayları'nın Genelkurmay Başkanı Muhammed Dayf’ın adım atmasıyla, onun işgalciye yaptığı tehdidi hayata geçirmiş, savaşı yoğun ateşle Tel Aviv’in kalbine taşımıştı.” ifadesini kullandı.

Medhun devamla “Hamas hareketi savaş boyunca Filistin halkının bütün katmanlarını harekete geçirmek için çabalamış, onlarla ve liderliğiyle koordineyi sağlamış, özelde Filistin halkının genelde ise ümmetin vicdanı olmayı başarmıştır.” dedi.

Siyasi Hareketliliği

El-Medhun tespitlerini şöyle sürdürdü: “2021 yılında Hamas hareketini ayrıcalıklı kılan diğer bir konu da onun siyasi sahada gösterdiği hareketlilik ve genişlettiği ilişki ağıdır. Kahire ile ilişkilerini güçlendirdiği gibi, Fas, Körfez Ülkeleri ve Ürdün ile de ilişkilerini geliştirdi."

“Hamas hareketi bölge ülkelerinin yanında, birçok büyükelçi ve liderle de görüşmeler yaptı. Uluslararası düzlemde ise Rusya ile ilişkileri geliştirip oraya ziyaret gerçekleştirdi. Çin ve Afrika ülkeleriyle de ilişkileri geliştirmek için girişimleri devam etmektedir.” 

El-Medhun devamla “Hamas hareketi şu anda Filistin davasını dünyanın bütün kıtalarına taşımak istiyor. 2021 yılı sonraki yıl için bir hazırlıktır. Hamas’ın bu yıl geliştirdiği ilişkilerin semeresini önümüzdeki yıllarda ilişkileri daha da geliştirip genişleterek alacağına inanıyorum.” dedi. 

Hamas hareketinin bütün Arap ülkelerini kuşatan düşmanla ilişkileri normalleştirme girişimlerine de büyük bir direniş gösterdiğini ve bu konuda ağır mücadeleye giriştiğini hatırlatan El-Medhun, bazı ülkeler bildiklerini okusa ve normalleştirme konusunda adım atsa da işgalciyle ilişkileri normalleştirmenin sekteye uğratılmasında Hamas’ın büyük etkisinin olduğunu ifade etti.

Gelecek Savaşın Önceliği

Hareketin Batı Yaka ile ilgili bakış açısına da değinen El-Medhun, önümüzdeki savaşın öncelik ve stratejisinin Batı Yaka ve Kudüs olacağını, Hamas hareketinin ise gece gündüz Batı Yaka’yı aktif hale getirmek için çalıştığını söyledi.

El-Medhun devamla “Hamas hareketi Batı Yaka halkını sokağa dökme, Filistin halkının devrime iştirak etmesini, bir dizi çatışma ve eylem yapmalarını sağlama noktasında attığı adımlarda başarılı olmuştur. Hamas hareketi, çatışma alanının Batı Yaka olması için gece gündüz çalışmaktadır.” dedi.

El-Medhun yaptığı değerlendirmede ayrıca, işgalci İsrail’in Batı Yaka’yı ilhak edip bölgeyi birçok yönüyle değiştirmek istediğine dikkat çekerek, bu konuda en büyük engelin ise Hamas hareketinin liderliğindeki Filistin halkı olduğunu kaydetti.

Hamas hareketinin önümüzdeki savaşın Batı Şeria’nın her karışında ve Kudüs’te olacağını iyi anladığını belirten El-Medhun, bunun için hazırlıklarının devam ettiğini ve Batı Yaka’daki halk kitlelerini harekete geçirme girişimlerinin sürdüğünü söyledi.

Hamas hareketinin 2021 yılında Batı Yaka’da birçok lider, önder ve öncüsünü kaybettiğini, münbit Batı Yaka topraklarının ise önümüzdeki bir patlama için ateşlenecek bir yakıt olduğuna dikkat çeken El-Medhun, Hamas hareketinin önümüzdeki savaşa hazırlanmak için Filistin sokaklarını ve Filistin gruplarını toplamaya, canlı tutmaya ve yönlendirmeye çalıştığını ifade etti.

Dış İlişkilerdeki Ufku

Filistin Enformasyon Merkezi’ne konuyu değerlendiren siyasi analist Iyad El-Kara, Hamas hareketinin 2021 yılında ilişkilerini genişlettiğini ve birçok açıdan geliştirdiğini belirterek, müttefik ve kendisini destekleyenlerle ilişkilerini güçlendirdiğini, Fas ve Moritanya gibi ülkelerle de yeni ilişkiler kurduğunu söyledi.

El-Kara, Hamas hareketinin Filistin davasına hizmet etmesi için değişik çevrelerle bu tür ilişkileri geliştirdiğini ifade etti.

El-Kara devamla “Hamas hareketi Kudüs Kılıcı Savaşı’nda işgalci İsrail’i acıtacak büyük askeri güç ve imkâna sahip olduğunu gösterdi. Sahadaki duruşu, olumlu tavırları, Siyasi Büro Başkanı'yla dışarıdaki liderlerinin ziyaretleri Batı Yaka, Kudüs, 1948’de işgal edilmiş Filistin topraklarıyla dışarıda yaşayan Filistinlilerden büyük bir teveccüh kazandı.” dedi.

El-Kara değerlendirmesinde, Hamas hareketinin 2021'de yaptığı iç seçimle de Filistinli gruplar kadar bölgede de örnek bir davranış sergilediğini kaydetti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar