FİLİSTİNLİ 3 ESİR AÇLIK GREVİNE DEVAM EDİYOR

İsrail işgal zindanlarındaki esirlerden üçü idari tutuklama uygulamasını protesto amacıyla ve gasp edilen özgürlüklerini elde etmek için açlık grevi eylemlerini sürdürüyor. Bunlardan en önce başlamış olanın 103 günden beri açlık grevinde olan Hişam Ebu Hevaş olduğu belirtildi.  

Görüntülenme: 941 Tarih: 27 Kasım 2021 20:16
FİLİSTİNLİ 3 ESİR AÇLIK GREVİNE DEVAM EDİYOR

Esirler Kulübü bugün (27 Kasım Cumartesi) yaptığı açıklamada El-Halil ahalisinden olan 39 yaşındaki esir Ebu Hevaş'ın Remle Cezaevi'nin revirinde gözlem altında tutulduğunu ve sağlık durumunun tehlikeli düzeyde kötüleştiğini, ancak buna rağmen Remle Cezaevi yönetiminin onu hastaneye nakletmeyerek, cezaevinin revirinde gözlem altında tutmaya devam ettiğini dile getirdi. 

Açıklamada, işgal rejiminin Ofer Mahkemesi'nin esirin temyiz davasını, sağlık durumunun kötü olması sebebiyle duruşmaya katılamayacağı için ertelediği sonra da yeni bir duruşma tarihi belirlemediği ifade edildi. 

Ebu Hevaş'ın Ekim 2020'den bu yana idari tutuklu olarak hapiste tutulduğu; bu süre içinde, idari tutukluluğunun üç kez uzatıldığı, bunlardan birinin ise açlık grevinde olduğu dönemde gerçekleştiği belirtildi. 

45 yaşındaki Luey El-Eşkar adlı esir de 48 günden beri açlık grevine devam ediyor. O da sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine El-Celme Hapishanesi'nden Er-Remle Hapishanesi'nin revirine nakledildi. 

27 yaşındaki Nidal Belut isimli esir ise 30 günden beri açlık grevini sürdürüyor. Onun Ofer Cezaevi'nde tutulduğu ve tutuklanmasından sonraki sorgulamalar esnasında korkunç işkencelere maruz kaldığı belirtildi. İşgalciler onun avukatlarıyla görüşmesini engellediklerinden, son duruşmaya kadar açlık grevi hakkında da hiçbir bilgi vermemişlerdi. Belut avukatlarıyla görüşmesi esnasında kendisinin 29 Ekim tarihinde tutuklanmasından bu yana açlık grevinde olduğunu bildirdi. 

İsrail işgal rejiminin Filistinlilere yönelik olarak kullandığı "idari tutuklama" uygulamasına göre bir işgal savcısı herhangi bir suçlama yapmadan ve dava dosyası açmadan bir Filistinliyi altı ay süreyle hapse atabiliyor ve tutukluluğunu yine hiçbir gerekçe ileri sürme ihtiyacı duymaksızın altı aylık sürelerle on kez uzatabiliyor. On kez uzatmanın tamamlanmasından sonra serbest bırakması gerekse bile, tutuklu bir süre serbest bırakıldıktan sonra işgal güçlerinin birkaç gün içinde onu yeniden idari tutuklu olarak hapse atmaları imkanı var. Bu da işgal yargısına, bir Filistinliyi sadece belli aralıklarla ev ziyareti izni vermek suretiyle yargısız bir şekilde müebbet hapse mahkum etmesine imkan veriyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar