DİRENİŞ ABİDESİ ŞEHİT ŞEYH İZZETTİN KASSAM'I YAKINDAN TANIYALIM

Filistin'deki İngiliz işgaline karşı verilen bağımsızlık ve hak mücadelesine önderlik eden Suriye asıllı ilim ve dava önderi İzzettin Kassam, bugün (20 Kasım Cumartesi) şehadetinin 86. yıl dönümü münasebetiyle anılıyor.  

Görüntülenme: 1495 Tarih: 21 Kasım 2021 20:52
DİRENİŞ ABİDESİ ŞEHİT ŞEYH İZZETTİN KASSAM'I YAKINDAN TANIYALIM

20 Kasım 1935 tarihinde İngiliz işgalciler tarafından şehit edilen İzzettin Abdülkadir Mustafa Yusuf Muhammed El-Kassam H. 1299 / M. 1882 yılında Suriye'nin Lazkiye vilayetine bağlı Cebele ilçesinde dünyaya geldi. 

Babası da küçük çocuklara Kur'an ve yazı öğretimi için okutulan önemli kitaplar yazmış ve kendisi de çocukların eğitimi ve hafız yetiştirilmesi görevini yerine getiren bir ilim adamıydı. 

İzzettin Kassam ilköğrenimini doğduğu yerde yaptıktan sonra 1896'da Mısır'daki Ezher Üniversitesi'nde tahsil görmeye başladı. 1906'da buradaki ilmi tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli yerlerde davet ve eğitim faaliyetleri yürütmeye başladı. 

Kısa bir müddet Cebele'de ikamet etti. Daha sonra Türkiye'ye geldi. İnsanları hayra yöneltmek için bir sene kadar vaaz ve irşatta bulunup tekrar Cebele'ye döndü. Bu dönemde kısa bir süre Cebele'de Kur'an, tefsir, fıkıh gibi ilimleri okuttu. 

Şeyh Kassam, İtalyanların Libya'yı işgal ettiği dönemde orada işgale karşı direnen Ömer Muhtar'ın hareketine destek vermek için Libya'ya gitmek istedi. Ancak bunu başaramadı.

Şeyh İzzettin Kassam sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki Siyonistlerin Filistin üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini gördüğünden beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte 1921'de Filistin'e gitti.

Hayfa'ya yerleşti ve burada hem öğrenci yetiştirmekle, hem de halkı İslâmi yönden şuurlandırmak için vaaz ve irşat çalışmaları yapmakla meşgul olmaya başladı. Vaazlarında genellikle Siyonist tehlike üzerinde duruyor, halkı bu tehlikeye karşı uyanık olmaya çağırıyor ve cihada teşvik ediyordu.

Sadece vaaz ve irşat yoluyla insanları cihada hazırlamakla yetinmeyerek kendisi de bilfiil hazırlıkları başlattı. Bu hazırlık döneminde bir yandan samimi bir şekilde cihada katılacak eleman yetiştiriyor bir yandan da silah ve maddi imkan temin etmeye çalışıyordu. Bu çalışmalarıyla İngiliz işgaline ve işgalcilerin himaye ettiği siyonist terör örgütlerine karşı mücadele etmek amacıyla askeri bir birlik kurdu. Bu birliğe onun ismine nispetle "Kassamiler" deniyordu.

Kassamiler, Hayfa'da ve Filistin'in kuzeyinde çok başarılı mücadeleler verdiler. İngilizlerin gözlerini korkutmaya başlamışlardı. Ancak başlangıçta faaliyetlerini gizli yürütüyorlardı.

1931'e gelindiğinde cihadın başlatılması için hazırlıklar son aşamaya gelmişti ve 5 Nisan 1931'de de bir eylemle başlatıldı. Bu cihad gerek işgalci İngilizleri ve gerekse onların himaye ettiği siyonist terör örgütlerini zorluyordu. O yüzden işgalciler ve siyonist terör örgütleri Kassam direnişine son vermek için yoğun çaba yürütmeye başladılar. 

İzzettin Kassam, 19 Kasım 1935'te beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte silah eğitimi için Cenin yakınlarındaki Ya'bed tepesine çıktığı sırada bir İngiliz casusu tarafından yeri ihbar edildi. İngiliz işgalciler 500 kişilik mücehhez birlikle onları muhasaraya alıp teslim olmalarını istediler. Ancak Kassam ve beraberindeki mücahitler teslim olmayarak direnmeyi tercih etti. 

20 Kasım sabahı şafaktan önce başlayıp sabah 10'a kadar süren çatışmada Şeyh İzzettin Kassam, Şeyh Yusuf Abdullah, Şeyh Ömer Hasan Sa'di ve Hanefi ismiyle tanınan Mısırlı bir mücahit şehit edilirken diğer mücahitler İngilizlere esir düştü.

Şehitlerin cenaze namazları on binlerce Müslüman tarafından kılınarak Bacur şehitliğine defnedildi.

Şehit İzzettin Kassam'ın cenazesine büyük bir kalabalık katıldı. İngilizler böyle bir kalabalığı o güne kadar hiç görmediklerinden, korkuya kapıldı ve topluluğu dağıtmak istediler. Ancak işgalcilerin bu girişimleri üzerine İngiliz askerleriyle Müslümanlar arasında çatışma çıktı. Bu çatışmada hem Müslümanlardan hem de İngiliz askerlerinden yaralananlar oldu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar