İSRAEL HAYOM GAZETESİNDEN SURİYE İTİRAFI

Üst düzey İsrail güvenlik kaynakları, Washington ve bölgedeki diğer Arap müttefikleri gibi Şam'ı devirmek için gösterilen tüm çabalara rağmen, Beşşar Esad'ın Suriye'ye geri döndüğünü kabul ederek Suriye rejimini devirme seçeneğinin boşuna olduğunu kabul etti. 

Görüntülenme: 919 Tarih: 18 Kasım 2021 14:47
İSRAEL HAYOM GAZETESİNDEN SURİYE İTİRAFI

Siyasi gözlemcilere göre Washington'un yeşil ışık yakmasıyla, bazı Arap ülkeleri ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve geliştirilmesine ilişkin çok sayıda raporun yayınlanmasının ardından Tel Aviv'in de eski müttefiki gibi gerçeği kabul etmekten başka seçeneği yok ve bu nedenle Şam'ın düşmesinin ve Beşşar Esad hükümetinin artık bir anlam ifade etmediğini resmen kabul etti.

Rey el-Yevm Gazetesi, İbranice yayın yapan “İsrael Hume” gazetesinden naklen şunları yazdı: ‘İsrail resmen yenilgisini kabul ediyor ve Esad'ı devirmenin artık bir seçenek olmadığını ve yaklaşık on yıl geçmesinin ardından Esad’ın Suriye'deki nüfuzunu genişlettiğini biliyor.

Askeri analist Leilakh Shawal, İsrail Hume gazetesinde Siyonist rejimin üst düzey güvenlik kaynaklarından naklen şunları söyledi: ‘Suriye'deki son değişiklikler çok dramatik ve çarpıcıdır. Suriye yaklaşık on yıldır bir iç savaşta vahşice kana boğuldu ve bu sırada yüz binlerce insan öldü, yaralandı ve milyonlarcası ülkeyi terk etti. Cumhurbaşkanı Beşşar Esad yeniden iktidara geldi ve şimdi kendi yönetimini ülkeye empoze etmeye çalışıyor.

Beşşar Esad şimdi gücünü tüm Suriye'ye ve hatta İran gibi kendisine bu yönde yardımcı olan taraflara empoze etmeye çalışıyor.

Esad'ın bu eylemi bu açıdan ilginçtir çünkü o bunu İranlılara ve Hizbullah'a borçludur. Çünkü Esad, iç savaşın başlangıcında birçok yenilgiye uğradı. Ancak İran ve Hizbullah ve ardından Rusya onun yardımına koştu ve o kazandı.’

Askeri analist Leilakh Shawal, Şam'ın İran ve Rusya'dan yardım talebini görmezden gelerek, üst düzey İsrail kaynaklarından naklen şu iddialarda bulundu: ‘İran ve Hizbullah, 2012 yılında askeri danışmanlık, silah transferi ve ekonomik yardım yoluyla ve ardından savaş güçleriyle Suriye topraklarına girdi. Rusya daha sonra bölgeye nüfuz etme fırsatı olduğunu fark etti ve teçhizat, mühimmat ve asker pompalamaya başladı. Uygulamada, çoğu Rus olan yabancı güçlerin müdahalesi Esad rejimini kurtardı ve Esad, hükümetin kontrolünü yeniden sağladı.

Suriye rejimi, 2018'den beri ülke üzerindeki egemenliğini yeniden kurmak ve Suriye ordusunu yeniden inşa etmek için çalışıyor. Şimdiye kadar Suriye’deki çatışmalardan önce Esad'ın yönetimi altındaki tüm bölgelerin kontrol altına alınmadığı doğru, ancak Esad bu hedefe ulaşmak için elinden geleni yapıyor.’

Bu Siyonist analist, Suudi medyası ve istihbarat kaynakları ile Tel Aviv'in, Şam'ın bu aşamada İran'ın Suriye'deki varlığından memnun olmadığı ve Siyonist rejimin saldırıları karşısında Şam-Tahran ittifakını hedef aldığı yönündeki iddialar üzerine manevra yapmasına rağmen şu itirafta bulundu: ‘Her durumda, hiçbir şey Esad'ın ordusuna Suriye'ye saldıran İsrail uçaklarını uçaksavarlarla hedef alma emri vermesini engelleyemez.

Bu saldırılar sırasında İsrail uçaklarına onlarca karadan havaya füze ateşlendi. Bu saldırılar İsrail Hava Kuvvetlerinin hareket özgürlüğünü etkilemez, ancak Hava Kuvvetleri'nden gelen raporlar, Suriye'nin tepkisinin geçmişe göre daha hızlı olduğunu ve saldırılara tepki süresinin geçmişe göre yüzde 20 oranında kısaldığını gösteriyor.’

rasthaber

Yorumlar