HALİD MANSUR'DAN OSLO VE FİLİSTİN DEVLETİ ÇIKIŞI

Eski Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Başkanı Yasir Arafat'ın 15 Kasım 1988'de Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Cezayir'de devlet ilan etmesinin yıl dönümü münasebetiyle açıklama yapan Halk Partisi Siyasi Büro üyesi Halid Mansur; "Müteveffa başkan Yasir Arafat'ın Filistin'in bağımsızlığını ilan etmesi sadece kağıt üstündeki bir mürekkepten ibaret kaldı ve 33 yıldan beri gerçekleşmedi." dedi. 

Görüntülenme: 1015 Tarih: 15 Kasım 2021 14:43
HALİD MANSUR'DAN OSLO VE FİLİSTİN DEVLETİ ÇIKIŞI

Mansur, Filistin gazetesinin kendisiyle yaptığı röportajda, Filistin'deki intifadanın tam da zirvesine tırmandığı böyle bir vakitte bağımsızlık ilanının gerçekte bir karşılığının olmadığını vurguladı. Cezayir'deki bağımsızlık ilanının bir gerçekliğinin olmadığını bununla sadece halkın önüne bir hedef konulacağının varsayıldığını belirten Mansur, bu yoldan açılan Oslo sürecinin de büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlandığını vurguladı. 

Mansur, Oslo Anlaşması'nın işgal rejimi tarafından kullanılan bir tuzak olduğunu belirterek işgal rejiminin bu tuzaktan Filistinlilerin toprakları üzerine yeni yerleşim merkezleri inşa etmede yararlandığını, bu anlaşmayla gösterilen bağımsızlık idealinin ise sadece bir seraptan ibaret olduğunu dile getirdi.

Arafat belirtilen tarihte Cezayir'de bir konuşma yaparak Filistin'in bağımsızlığını ve devletinin kurulmasını ilan etmişti. Buna o tarihte "sürgünde devlet" denmişti. Ancak gerçekte ortada bir devlet olmadığı halde FKÖ ilk kez burada, siyonist işgalcilerin böyle bir devleti tanımaları halinde kendilerinin de Filistin topraklarının bir bölümünde İsrail'in hakimiyetini tanıyacaklarını ima etmişti. Arafat bu girişiminde işgal rejimini zorlayan intifadadan yararlanmak istedi. Ancak işgal rejimi onun beklentilerini gerçekleştirmeye hiçbir zaman yanaşmadı. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar