BM'DEN YENİ FİLİSTİN KARARLARI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na bağlı olan ve siyasi sorunlarla ilgilenen Dördüncü Komite'nin öncülüğünde, büyük bir çoğunluğun oyuyla Filistin meselesiyle ilgili 5 karar alındı.  

Görüntülenme: 1249 Tarih: 10 Kasım 2021 10:16
BM'DEN YENİ FİLİSTİN KARARLARI

Alınan kararların başında UNRWA gözetimindeki Filistinli mültecilere yardım kararı yer alıyor. Bu kararın 160 devletin desteğiyle alındığı belirtildi. Bu karar aleyhine oy veren tek devlet ise siyonist işgal devleti oldu. 9 devlet ise çekimser kaldı. Bunların arasında ABD de yer alıyor. ABD son yıllarda bu kararın aleyhine oy veriyordu. 

Bir diğer karar işgal rejiminin Filistin topraklarındaki yerleşimiyle ilgili karar oldu. Bu karara 142 ülke destek verirken, 7 devlet aleyhte oy kullandı, 16 devlet ise çekimser kaldı. 

Karar işgal rejiminin Filistin topraklarına yeni yerleşim merkezleri inşa etmesini ve mevcut yerleşim merkezlerini genişletmesini kınıyor ve bu uygulamanın yasal olmadığını vurgulayarak derhal durdurulmasını istiyor. 

Kararda aynı zamanda ilk kez, işgal rejiminin söz konusu yerleşim merkezlerini inşasının veya genişletmesinin ve Filistinlilerin evlerini yıkmasının, ırkçı politikalarıyla irtibatına dikkat çekildi. Bu politikanın iki devletli çözüm formülünün önünde engel teşkil ettiğine ve eşitlik haklarına aykırı bir durum ortaya çıkardığına vurgu yapıldı. 

Kararda aynı zamanda BM Genel Sekreteri'nin Filistin halkının korunmasıyla ilgili tavsiyelerinin de önemsenmesi gerektiği belirtildi. 

Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur bu kararların çıkarılmasından dolayı şükranlarını dile getirirken işgal rejiminin yayılmacı politikasının önüne geçilmesi için pratiğe dönük olarak da birtakım adımlar atılması gerektiğini vurguladı. BM Genel Kurulu kararları yaptırım gerektiren nitelikte sayılmıyor. 

Bu kararların, BM Güvenlik Konseyi'nin işgal rejiminin Filistinli altı insan hakları kuruluşu hakkında terör suçlamasında bulunmasıyla ilgili kapalı oturum yapmasının hemen ardından çıkmasının önemli olduğuna dikkat çekildi. BM Güvenlik Konseyi bu konuda herhangi bir resmi tavır ortaya koymamış ancak konsey üyesi bazı ülkeler İsrail'in tutumunu kınayan bir açıklama yapmışlardı. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar