İŞGALCİ İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DA GECEKONDU OYUNU

 

Görüntülenme: 900 Tarih: 08 Kasım 2021 16:25
İŞGALCİ İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DA GECEKONDU OYUNU

Filistin'in Batı Şeria bölgesinde siyonist işgalcilerin, hükümet kararlarıyla inşa edilen yahudi yerleşim merkezlerinden ayrı bir de "gecekondu yerleşim bölgeleri" olarak nitelendirebileceğimiz, küçük boyutta ve herhangi bir resmiyeti de olmayan yerleşim alanları var. Bu tür yerleşim bölgelerinin sayısı ise en son hazırlanan raporlara göre 220'yi bulmuş durumda.

Bu yerleşim alanları da aslında işgal hükümetinin kolaylaştırmalarıyla ve hatta teşvikleriyle kurulmuş durumda. Siyonist işgal yönetimi yahudi yerleşimcileri, Filistinlilerin arazilerine, özellikle otlak alanlarına, tepelerine, sulak bölgelerine el koymak amacıyla görünüşte "kaçak" meskenler kurmaya teşvik ediyor. Ama Filistinlilerin evlerini "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle sürekli yıkan işgalci siyonistler, şeklen "kaçak" olarak tanımlanan söz konusu gecekondu yerleşim alanlarına göz yumdu ve bu tür yerleşim alanlarının artmasına hiç engel olmadı.

Buraların "kaçak" olarak inşa edilmesinin asıl amacı ise siyonist işgal rejiminin bu tarz yerleşim, yayılma ve gasp işlemini uluslararası kurumların denetiminden kaçırmak istemesiydi. Böylece işgal yönetimi bir yandan resmi olarak yürüttüğü ve eleştirilere maruz kalan yahudileştirme faaliyetlerine ek olarak bir de resmiyet kazandırılmayan, işgal yönetiminin planlamasıyla değil de yahudi göçmenlerin "kaçak" yollarla yürüttüğü görünümü verilen bir yahudileştirme faaliyeti gerçekleştirildi. İlk olarak 1996'da başlatılan bu tarz yahudileştirme yöntemiyle şimdi Batı Şeria'da bayağı bir alan gasp edilmiş ve buralara da yerleşim birimleri inşa edilmiş durumda.

Siyonist işgal yönetimi şimdi buraları yasallaştırmak için İsrail parlamentosu durumundaki Knesset'te birtakım dümenler çevirmeye çalışıyor. 

Siyonistlere ait Maariv gazetesinin yayınladığı habere göre ırkçı çizgideki Dini Siyonist Parti'nin üyeleri, Benyamin Netanyahu hükümeti döneminde parlamentodan geçirilmesine çalışılan ama geçirilemeyen ve söz konusu gecekondu yerleşim bölgelerinin yasallaştırılmasını amaçlayan bir yasa teklifinin Knesset'e sunulması için çalışma yapacaklarını bildirdiler. 

Verilen haberlere göre siyonistlerin gecekondu yerleşim bölgelerinin yasallaştırılması için Knesset'ten bir yasa çıkarılması yönündeki faaliyetleri Dini Siyonist Parti'nin bayan milletvekili Orit Strook yürütüyor. 

Kısa adı ARIJ olan Kudüs Uygulamalı Araştırma Enstitüsü (Applied Research Institute –Jerusalem) Genel Müdürü Cad İshak 1 Kasım tarihinde basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde 199 yahudi yerleşim merkezi, 220 adet de gecekondu yerleşim bölgesi bulunduğunu ve buralarda toplam 913 bin yahudi yerleşimcinin ikamet ettiğini dile getirdi. 

Uluslararası yasalara göre bu yerleşim merkezlerinin tamamı gayri meşru sayılıyor. İşgal rejimi bu yerleşim merkezlerinin tamamını Filistinlilerin arazilerini hukuksuz yollarla gasp etmek suretiyle inşa etmiş durumda. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar