İRAN PETROLÜNÜ ÇALMAYA ÇALIŞAN ABD UMMAN DENİZİNDE NEYİ HEDEFLİYOR? (ANALİZ)

ABD'nin Umman Denizi’nde İran petrol tankeri çalma girişiminin İran'ın petrol ihracatındaki artışa ve azami baskı politikalarının başarısızlığına öfkeli olduğunu gösteriyor. 

Görüntülenme: 1111 Tarih: 04 Kasım 2021 10:24
İRAN PETROLÜNÜ ÇALMAYA ÇALIŞAN ABD UMMAN DENİZİNDE NEYİ HEDEFLİYOR? (ANALİZ)

Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri’nin ABD'nin Umman Denizi'nde İran petrol tankeri çalma girişimini başarısızlığa uğratması İran ve dünya medyasında geniş yer buldu.

İran medyasına göre olay: “ABD, Umman Denizi'nde İran petrolünü taşıyan bir tankere el koyup, geminin taşıdığı petrolü başka bir tankere yükledikten sonra, tankeri bilinmeyen bir noktaya götürdü. Ancak Devrim Muhafızları, tanker güvertesi üzerine hava indirme operasyonu gerçekleştirip, tankeri İran karasularına doğru yönlendirdi."

Görünen şu ki Umman Denizi’nde başarısız bir korsanlık eylemi yaşanmış, fakat olayın temeli ABD’nin baskıları ve yaptırımlarına rağmen İran'ın petrol ihracatındaki artan rakamlara dayanıyor.

Resmi toplantılarda maksimum baskı politikasıyla İran petrol satışını sıfıra indireceklerini ileri süren eski ABD Başkanı Donald Trump, kurduğu kuruntu ile başbakanlık koltuğuna veda etmişti.

Mevcut ABD Başkanı Joe Biden ise İbrahim Reisi hükümetinin iktidara gelmesiyle birlikte İran halkına karşı ağır yaptırımlar uygulamayı sürdürerek, İran'ın petrol ihracatının artmasını durdurmaya çalıştı. Ancak ABD yönetiminin İran’ın petrol satışını durdurmak için var gücüyle yaptığı baskıların sonuçsuz kalması ve İran'ın petrol ihracatında yeni bir artış dalgasının başlamasının ardından, İran tarafından kırılan petrol ambargosunu sürdürme konusunda ABD’nin çaresizliğini gösteren bir harekete tanık olduk.

Resmi kaynaklardan alınan bilgilere göre, yeni Tahran hükümetinin iktidara gelmesiyle beraber İran'ın petrol ihracatında yeni bir artış dalgasının başladığına işaret ediyor.

ABD’nin İran’ın petrol müşterilerine baskı yapmak ve İran’ın satış gücünü düşürmek yerine petrol çalma girişimine başvurması, ihtişamını kaybeden süper gücün İran'ın petrol ihracatındaki artışa ve azami baskı politikalarının başarısızlığına öfkeli olduğunu ve ülkemizin petrol sevkiyatı sürecini küçük ve geçici bir kesintiye uğratmak için korsanlıktan başka bir çare bulmadığını gösteriyor. Bu konu, İran'ın petrol ihracatını durdurmayı amaçlayan Washington yönetiminin maksimum baskı politikasını uygulamakta başarısız olduğunu yansıtıyor.

TESNİM HABER AJANSI 

Yorumlar