ARAP BİRLİĞİNDEN İNGİLTERE'YE FİLİSTİN ÇAĞRISI

 

Görüntülenme: 840 Tarih: 02 Kasım 2021 16:01
ARAP BİRLİĞİNDEN İNGİLTERE'YE FİLİSTİN ÇAĞRISI

Arap Birliği teşkilatı bugün (2 Kasım Salı), Belfur Deklarasyonu'nun yayınlanmasının 104. yıl dönümünde, İngiltere'yi bu yüzden işlemiş olduğu büyük hatadan dönmeye ve Filistin halkından özür dilemeye ve aynı zamanda başkenti "Doğu Kudüs" olan bir Filistin devletini tanımaya çağırdı. 

Bu konuda Arap Birliği Genel Sekreterliği tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada uluslararası topluma, İsrail işgal rejiminin işlediği suçların ve kesintisiz bir şekilde devam eden hak ihlallerinin son bulması, savaş yöntemini kullanmaya ve Filistin devletinin topraklarını işgal altında tutmaya son vermesi için baskı yapılması konusunda sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunuldu. 

Haklı ve adil davası için verdiği mücadelede Filistin halkının yanında durduğunu belirten Arap Birliği, bu halkın özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmasına kadar da bu desteğini sürdüreceğini vurguladı. 

Açıklamada adil, sürekli ve kapsamlı bir barış sağlanmasının tek bir yolu olduğu onun da, İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu bütün Filistin topraklarından çekilmesi ve uluslararası kararlara uygun bir şekilde başkenti "Doğu Kudüs" olan Filistin Devleti'ni tanıması olduğu iddia edildi. 

1917'de Filistin topraklarını işgal etmeye başlayan İngiltere'nin o zamanki Dış İşleri Bakanı Arthur James Balfour'un imzasıyla 2 Kasım 1917 tarihinde yayınlanan deklarasyonda; "Haşmetli İngiliz kraliyet hükümeti, Filistin'de Yahudi halkı için milli bir devlet kurulmasını memnuniyetle karşılıyor. Bu gayeye ulaşmayı kolaylaştırmak için en değerli mesailerini harcayacaktır. Şurası açıkça bilinmelidir ki haşmetli kral, Filistin'de bulunan Yahudiler dışındaki milletlerin dini ve medeni haklarına zarar verecek veya Yahudilerin başka herhangi bir ülkede elde ettikleri haklarını ve siyasi nüfuzlarını zedeleyecek hiçbir şey yapmayacaktır." deniyordu. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar