HAMAS'TAN BALFOUR DEKLARASYONU AÇIKLAMASI

İslami Direniş Hareketi (Hamas), lanetli Belfur Vaadi konusunda fiili bir özür dilemenin ancak yurtlarından çıkarılmış Filistinlilerin tarihi Filistin topraklarına geri dönmeleriyle, zararlarının tazmin edilmesiyle ve özgürlük ve bağımsızlık konusundaki haklarının desteklenmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.  

Görüntülenme: 949 Tarih: 02 Kasım 2021 19:32
HAMAS'TAN BALFOUR DEKLARASYONU AÇIKLAMASI

Hamas, Belfur Deklarasyonu'nun yayınlanmasının 104. yıl dönümü münasebetiyle bugün (2 Kasım Salı) yayınladığı bildiride, Filistinli mültecilerin, tehcir edildikleri öz vatanlarına ve topraklarına dönmelerinin meşru ve kesin yasal hakları olduğunu, uluslararası yasaların bu hakkı onlara vermeyi gerektirdiğini, bu haktan dönüşün, herhangi bir taviz vermenin ve üzerinde pazarlık yapmanın söz konusu olamayacağını dile getirdi. 

Bildiride, gerek kitlesel ve gerekse silahlı direnişin etkisini ispat etmiş meşru bir seçenek olarak kalmaya devam edeceği, Filistin halkının gasp edilmiş haklarının geri alınması ve işgale son verilmesi için bundan dönüşün söz konusu olmayacağı vurgulandı. 

Bildiride; "Belfur diye adlandırılan kişinin, siyonistlere üzerinde hiçbir hak ve yer sahibi olmadıkları Filistin topraklarında vatan temin etme vaadinde bulunma suçunu işlediği günün üzerinden 104 yıl geçti. O günden beri, Filistinlilerin topraklarının gasp edilmesi, insanlarının kovulması, öldürülmesi veya tutuklanması suretiyle acıları sürekli devam etmektedir." denildi. 

Siyonizmin Filistin'i Ele Geçirme Politikası ve Belfur Deklarasyonu 

Siyonistler Filistin'den toprak temin edebilmek için önce Osmanlı devletine yanaşmak istediler. Ancak Sultan II. Abdülhamid'in onların bütün tekliflerini reddetmesi üzerine o zamanın en güçlü devleti haline gelmiş olan İngiltere'yle işbirliği içine girmek ve onun Filistin'i işgal ederek kendilerine teslim etmesini sağlamak istediler. İngiltere siyonistlerin bu taleplerini kabul etti ve işgali gerçekleştirmek için 1917'de fiili hareketi başlattı. 2 Kasım 1917'de bu işgali Siyonistlerin adına gerçekleştirdiğini ilan anlamına gelen ve o zamanki İngiltere Dış İşleri Bakanı Arthur James Balfour'un imzasını taşımasından dolayı Belfur Deklarasyonu olarak tarihe geçen açıklamayı yayınladı. 

Deklarasyonda şöyle deniyordu: "Haşmetli İngiliz kraliyet hükümeti, Filistin'de Yahudi halkı için milli bir devlet kurulmasını memnuniyetle karşılıyor. Bu gayeye ulaşmayı kolaylaştırmak için en değerli mesailerini harcayacaktır. Şurası açıkça bilinmelidir ki haşmetli kral, Filistin'de bulunan Yahudiler dışındaki milletlerin dini ve medeni haklarına zarar verecek veya Yahudilerin başka herhangi bir ülkede elde ettikleri haklarını ve siyasi nüfuzlarını zedeleyecek hiçbir şey yapmayacaktır."

9 Aralık 1917'de İngiliz işgal kuvvetlerinin komutanı General Allenby'nin komutasındaki birlikler Kudüs'e girmişlerdir. General Allenby'nin emrindeki askerlerin Kudüs'ü işgal etmeleri de Sykes-Picot Anlaşması'nda ve Belfur Deklarasyonu'nda Siyonist örgütlere yapılan vaatlerin yerine getirilmesi amacını taşıyordu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar