IRKÇI İSRAİL EKİM AYINDA DA GAZETECİLERE YÖNELİK İHLALLER GERÇEKLEŞTİRDİ

Gazetecilere Destek Komitesi, Filistin topraklarında geçtiğimiz Ekim ayı içinde basın özgürlüklerine ve gazetecilere yönelik 60 ihlal gözlemlendiğini ve bunlardan 54'ünün İsrail işgal güçleri tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdi.  

Görüntülenme: 898 Tarih: 01 Kasım 2021 16:19
IRKÇI İSRAİL EKİM AYINDA DA GAZETECİLERE YÖNELİK İHLALLER GERÇEKLEŞTİRDİ

Komite, bugün (1 Kasım Pazartesi) yayınladığı raporda İsrail işgal güçlerinin gerçekleştirdiği 54 tecavüz ve ihlal olayında toplamda 15 gazetecinin yaralandığına dikkat çekti. 

Raporda belirtildiğine göre işgal güçlerinin basın mensuplarının özgürlüklerine yönelik ve ihlal niteliğindeki saldırılarında gerçek mermiler, biber gazı, ses bombaları, gaz bombaları ve kirli su kullanıldı, coplarla ve dipçiklerle darp gerçekleştirildi, kendilerine küfredilmesi ve üzerlerine tükürülmesi suretiyle hakaretlerde bulunuldu. Yapılan sözlü hakaretlerde ırkçı sataşmalarda ve saldırılarda bulunulması dikkat çekti.  

Rapora göre işgal güçleri en az 9 gazeteciyi tutukladı veya ifade vermek üzere emniyet merkezine çağırdı. Bunlardan Ahmed Katamiş ile Mus'ab Kaffişe halen tutuklu durumdalar. Önceden tutuklanmış olan gazetecilerden Buşra Et-Tavil ile Ala Er-Rimavi ise bu ay içinde özgürlüklerini elde ettiler. 

8 kişi hakkında da tutukluluğun uzatılması, hükmün ertelenmesi, temyiz başvurusunun reddi gibi olumsuz kararlar verildi. 

3 gazeteci hakkında ev hapsi kararı verilirken, bir gazeteciye de 15 gün süreyle Babu'l-Amud'a 150 metreden fazla yaklaşmama cezası uygulandı. Ayrıca bazı gazetecilere Kudüs'ün önemli bazı merkezlerine ve caddelerine giriş yasağı getirildi. 

Raporda işgal güçlerinin, gazetecilerin vatandaşlara yapılan haksızlıkları kayıt altına almalarını engellemek için muhtelif sınırlamalar uyguladığı, zaman zaman cihazlarına el koyarak yaptıkları kayıtları sildikleri dile getirildi. 

İşgal güçleri üç gazetecinin de evine baskın düzenleyerek sıkı bir şekilde arama yaptı ve eşyalarına büyük çapta zarar verdiler. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar