YERLEŞKE İNŞAATLARINA HIZ VEREN GASIP İSRAİL'E KİM DUR DİYECEK? (ANALİZ)

Siyonist rejimin Batı Şeria'da yeni konutlar inşa etme kararına Avrupa Birliği ve bölgedeki bazı ülkeler karşı çıktı. 

Görüntülenme: 906 Tarih: 27 Ekim 2021 04:08
YERLEŞKE İNŞAATLARINA HIZ VEREN GASIP İSRAİL'E KİM DUR DİYECEK? (ANALİZ)

Siyonist rejim İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da Siyonistler için 1355 yeni konut inşa etmek doğrultusunda yeni bir çağrı yaptı. Siyonist rejimin Konut Bakanı, Siyonist yatırımın önemli bir parçasının Yahudye ve Samarya'da konut inşa etmek olduğunu bildirdi.  

Yerleşim alanları inşa etme, Siyonist rejimin istikrarlı ve sürekli politikalarından biridir. Hiçbir İsrail başbakanı işgal altındaki topraklara yerleşim alanları inşa etme projelerini bırakmadı ve hepsi de bu projeleri ciddiyetle takip etti. Siyonistler için yerleşim yerlerinin inşasının öneminin birkaç ana nedeni vardır.

İlk neden, yerleşim alanlarının inşasının işgal edilen toprakların gelişimi ile uyumlu olmasıdır. İşgal altındaki toprakların gelişimi, İsrail rejiminin varlık felsefesi ile doğrudan ilişkilidir. İşgalcilik sonucu  Filistin coğrafyasının yüzde 85'i Siyonist Rejimin eline geçmiştir.Tabii ki bu oldubitti büyük güçler özellikle de Amerika'nın destekleri ile mümkün olabilmiştir. 

İsrail'in yerleşim alanları inşasını sürdürmeye vurgu yapmasının ikinci önemli nedeni, rejimin demografik bir krizle karşı karşıya olmasıdır. Diğer ülkelerden işgal altındaki topraklara giden Yahudi nüfusu, başta konut olmak üzere ekonomik kaygıların olmayacağına dair birçok vaatlerle uyutulur. Bu nedenle Siyonist rejim, yeni konutlar ve daireler inşa ederek Yahudilerin tersine göçünü engellemeye çalışmaktadır. Rejimin 1355 yeni konut inşa etmek için 70 milyon dolar harcaması gerekecek.

 

Bir başka konu da, İsrail kabinesinin yeni daireler ve konutlar inşa etmeye yöneldiği bir sırada , Başbakan Naftali Bennett'in defalarca Filistin ile olan anlaşmazlığın çözümünde iki devletli  çözümü desteklemeyeceğini, ancak yerleşim yerleri inşa etmeye devam etmeyeceğini belirttiği dikkat çekmektedir.  Dolayısıyla son zamanlarda yeni yerleşim alanları inşa etme kararı, Bennett'in de Siyonist halkının desteğini almak için yerleşim alanları inşasına yöneldiğini ve bu konudaki uluslararası düzenlemeleri göz ardı ettiğini gösteriyor.

 

BM Güvenlik Konseyi, Aralık 2016'da işgal altındaki topraklardaki İsrail yerleşim alanlarının inşasına son verilmesi çağrısında bulunan bir kararı kabul etti, ancak eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğiyle kararı görmezden geldi. Şimdi Naftali Bennett, kararı görmezden gelerek Netanyahu'nun izinden gidiyor.

Dikkat çeken diğer bir nokta ise, Bennett'in kabinesinin yeni konutlar inşa etme kararının ABD'nin kaygılarının yanı sıra küresel muhalefetle de karşılaşmasıdır.  ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İsrail'in bu hamlesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. AB dış politika sorumlusu Joseph Borrell'in ofisi projeye son verilmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı. Açıklamada, yerleşimlerin inşasının hukuka aykırılığına vurgu yapılırken, bu yerleşim alanlarının kalıcı ve kapsamlı barışı engelleyeceği vurgulandı. Mısır hükümeti de Tel Aviv'in kararına karşı çıktı. Tüm bu itirazlara rağmen İsrail, Filistinlilerin haklarını ihlal etmeye devam ediyor. Aslında İsrail, bu karşı çıkmaların rejime karşı ciddi bir eyleme dönüşmeyeceğini,  sadece laftan ibaret olduğunu biliyor ve bu yüzden de bu uyarılara hiç ama hiç aldırış etmeyerek ihlallerine devam ediyor. 

parstoday

Yorumlar