Irkçı rejimin koalisyon hükümeti başbakanı Naftali Bennett bugün Suçi kentinde Vladimir Putin ile bir araya geldi. Böylece Bennett’in başbakan sıfatı ile Rusya’ya ilk ziyareti gerçekleşmiş oldu. Bundan önce siyonist rejim başbakanı Benyamin Netanyahu defalarca Moskova’ya giderek Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Korsan rejim İsrail başbakanı Naftali Bennett’in Rusya ziyareti, zamanlama açısında dikkat çekiyor.
Bu ziyaret ve görüşmeler, işgal edilen Filistin topraklarında huzursuzlukların arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Rusya ise Filistin ve Lübnan’da direniş eksenini resmiyete tanıyan ve bu gruplarla siyasi ilişkileri olan bir ülkedir. Nitekim bu bağlamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çeşitli ülkelerin Hizbullah'a karşı tutumlarının değişken olduğunu fakat Moskova'nın bu grubu Lübnan'da önemli siyasi bir güç olarak bildiğini söyledi. Buna göre görünen o ki Bennett Moskova ziyaretinde Rusya ve direniş grupları arasındaki ilişkiden, işgal altındaki topraklarda huzursuzlukların azalması için yararlanmak istiyor.
Buna ilaveten korsan İsrail rejimi başbakanı Bennett’in , Moskova ziyareti sırasında İran ve 4+1 arasındaki nükleer müzakereler hakkında görüşme ihtimali de yüksek görünüyor. Rusya şimdiye kadar nükleer müzakerelerde İran’ın çıkarlarının da sağlanmasına çalışan ülkelerden olmuştur, faka korsan rejim İsrail bu konuya karşıdır.
Bennett Amerika başkanı Joe Biden yönetimini İran ile BERCAM nükleer anlaşmaya geri dönmekten vazgeçirme stratejiden umudunu kesince bu sefer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’inin İran nükleer dosyasına müdahil olmasını gündeme getirdi. Bu nedenle ırkçı rejim İsrail Başbakanı Bennett, İran'ın nükleer programıyla ilgili tartışmayı Putin ile yaptığı görüşmenin önceliklerinden biri olarak belirterek, “ Vladimir Putin ile görüşmemizde İran'ın nükleer faaliyetlerinin durdurulmasını görüşeceğiz.” Şeklinde konuştu.
Zamanlama açısından önemli olan 3. Konu ise Suriye meselesidir. İşgali rejim İsrail son aylarda defalarca Suriye’ye saldırı düzenlemiş ve Suriye ile ırkçı rejim arasındaki gerginliğin artma ihtimali güçlenmiş vaziyette. Rusya’nın Suriye’deki yoğun etkinliği nedeni ile Naftali Bennett’in bu ziyarette Putin ile Suriye krizini de ela alacağı, Suriye’nin yapılan saldırılara karşı korsan rejime misillemede bulunma ihtimalini engellemeye çalışacağı söylenebilir.
Naftali Bennett ve Vladimir Putin arasındaki görüşmenin bir diğer muhtemel ekseni ise Filistin işgal topraklarında Benyamin Netanyahu gibi aşırı sağcıların eleştirileri gibi iç meseleler olabilir. Naftali Bennett, kabinenin birliğini korumak ve yapılan eleştiri saldırılarını engellemek için Moskova'nın desteğini istiyor.
Tabi ki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ise ikilinin yapacağı görüşmenin diğer bir gündemidir. Putin de yaptığı açıklamada bu konuya değindi. Rusya cumhurbaşkanı Putin Bennett ile oturum düzenlemeden önce yaptığı açıklamada, “Rusya ve İsrail arasındaki ticaret Korona pandemisine rağmen yılık ilk 7 ayında yüzden 50 arttığını” söyledi.
İkili ilişkiler düzeyinde son yıllarda en üst düzeyde sürekli bir şekilde stratejik görüşmeler gerçekleşti. Son 10 yılda Netanyahu başbakan olarak yaklaşık 20 kez Rusya’yı ziyaret etti ve Putin de 3 kez işgal topraklarına gitti.
Buna rağmen taraflar ikili ilişki düzeyinden memnun değiller ve artması için çalışıyorlar.
parstoday