MAHMUD ABBAS FİLİSTİN HALKINA RAĞMEN İKTİDARDA NASIL KALIYOR?

Filistin halkının büyük bir bölümü Mahmut Abbas’ın Filistin Özerk Teşkilat başkanlığından çekilmesini isterken korsan rejim ise onun Filistin güç yapısındaki konumunu güçlendirmeye çalışıyor. 

Görüntülenme: 980 Tarih: 24 Eylul 2021 16:54
MAHMUD ABBAS FİLİSTİN HALKINA RAĞMEN İKTİDARDA NASIL KALIYOR?

15-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Ürdün nehri batı yakası ve Gazze şeridinde yapılan bir anketin sonuçlarına göre bölge sakinlerinin yaklaşık yüzde 78’i Mahmut Abbas’ın Filistin Özerk Teşkilatı başkanlığından çekilmesini istediği anlaşılıyor. 
Fakat korsan rejim İsrail kabinesi Filistin’de Mahmut Abbas’ı güçlendirmeye çalışıyor. siyonist rejimde yeni kabinenin işbaşına gelmesinden itibaren Filistin Özerk Teşkilata destek sesleri ırkçı rejim yetkililerinden duyulmaya başladı. Özellikle korsan rejim savaş bakanı Benny Gantz  ve başkan Isaac Herzog, Özerk Teşkilatın desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini resmen ilan ettiler. Bu bağlamda İsrail istihbarat örgütü başkanı ve ardından da savaş bakanı son günlerde Filistin Özerk Teşkilat başkanı ile bir araya gelerek görüştüler.
Şimdi neden Filistinliler Mahmut Abbas’ın görevden alınması gerektiğini savunurken korsan rejimin onu desteklemesi gerektiğini vurgulaması sorusu akla geliyor. 
Birinci sebep ise Mahmut Abbas ve Filistin Özerk Teşkilatın çalışmaları ile Filistin toplumunu kutuplaştırmasıdır. Kutuplaşan Filistin toplumu pratikte pasifleşerek ilerleme yolunda adım atmıyor. Kutuplaşan toplumda halk arasındaki bağlantı ve ilişkiler de kısıtlamaya ve aksamaya başlar. Filistin halkı ise kutuplaşmış topluma karşıdırlar, fakat siyonist rejim ise bunu kendi çıkarlarına uygun görüyor. Aslında Siyonistler Gazze şeridinde direnişi zayıflatmak için Özerk Teşkilata yönelerek Filistin içinde oluşan zaafın bir bölümünü ihtilafları arttırmakla telafi etmeye çalışıyorlar.
İkinci sebep, Mahmut Abbas’ın Filistinliler ve siyonist rejim İsrail’e karşı siyasi ve güvenlik davranış modelidir. 16 yıl aradan sonra Mayıs ayında düzenlenmesi kararlaştırılan Filistin meclis seçimlerinin iptal edilmesi ayrıca eleştiri ve itirazda bulunan Filistinlileri bastırmak, Mahmut Abbas’a karşı itirazların artmasına sebep oldu. 
Bu bağlamda Tel Aviv üniversitesi ulusal güvenlik enstitüsü yayınladığı raporda Filistin Özerk Teşkilatın Mayıs ayında meclis seçimlerini iptal kararının, Batı Şeria halkına, Mahmut Abbas'ın 2005'te Filistin Özerk Teşkilat başkanlığına seçilmesinden bu yana siyasi olarak hiç fayda sağlamadığı gerçeğini açıkça belirtti.
Halbuki Mahmut Abbas, özellikle Gazze Şeridi'ndeki siyasi gruplarla her türlü işbirliği yapmayı reddederken, işgalci İsrail rejimi ile güvenlik işbirliğini vurguluyor. Filistin Özerk Teşkilatı hali hazırda güvenlik işbirliği yoluyla Siyonist rejimin güvenlik ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü sağlıyor. Üstelik siyonist rejimin Batı Yaka, işgal edilen Kudüs ve Gazze şeridinde Filistinlilere karşı işlediği cinayetlere rağmen Mahmut Abbas ve Özerk Teşkilat işgalci rejim ile güvenlik koordinasyon ve işbirliğine devam ederken ırkçı rejimin güvenlik güçlerine karşı her türlü sorun ve engelleme yaşatmaktan çekinmeye vurgu yapıyor.
Aslında Mahmut Abbas bebek katili İsrail rejimine karşı her türlü silahlı eylemi illegal biliyor ve bu rejim ile güvenlik işbirliğinin ise durumun kontrol edilmesi için zaruri biliyor. 
Buna göre Filistin halkı Mahmut Abbas’ın görevden alınmasını isterken katil İsrail rejimi ise onun görevde kalması ve sahte rejimin güç yapısında desteklenmesine vurgu yapılıyor. Bu bağlamda Tel Aviv üniversitesi ulusal güvenlik enstitüsü, Özerk Teşkilat ve bizzat Mahmut Abbas’a karşı batı yakadaki itirazların eşsiz düzeyde olduğuna işaretle, korsan rejimin güvenlik ve siyasi kurumlarına Abbas’ın devrilmesini engellemelerini tavsiye etti.

Parstoday

Yorumlar