ŞEHİT HAZİM EL CULANİ'Yİ TANIYALIM

 

Görüntülenme: 1261 Tarih: 12 Eylul 2021 19:59
ŞEHİT HAZİM EL CULANİ'Yİ TANIYALIM

Kendini mesleğine iyice vermiş, alanında sürekli kendini geliştirmeye çalışan, hastalarıyla çok özel bir şekilde ilgilenen ve büyük itibar kazanmış olan Hazim El-Culani'nin bir gün feda eylemine kalkışacağı onu yakından tanıyan kimsenin aklına gelmezdi. 

İşgal rejimi polisleri ise geçen gün akşam saatlerinde onun, Kudüs'teki Babu'l-Meclis mıntıkasında bir polise karşı bıçaklama eylemi gerçekleştirdiği iddiasıyla üzerine ateş etti. Ağır yaralanan 51 yaşındaki El-Culani'nin daha sonra Hedasa Ayn Karim Hastanesi'ne kaldırıldığı haber verildi. Çok geçmeden de hayatını kaybettiği duyuruldu. 

Olaya şahit olanlar ise işgalcinin onu planlı ve kasıtlı bir şekilde, soğukkanlılıkla öldürdüğünü dile getirdiler. Görgü tanıklarının verdiği bilgilere ve olayın ilk dakikalarında alınan görüntülerin de ortaya koyduğuna göre işgal güçleri onun yaralanmasından sonra bir süre kendisine müdahale edilmesine engel oldular. Bu engelleme onun önemli bir miktarda kan kaybetmesine neden oldu. Ardından hastaneye kaldırılması ve yapılan müdahale ise muhtemelen göstermelik olduğu için işgalci bilinçli bir şekilde onun ölümüne neden oldu. 

İşgalcinin onun bıçaklama eylemine kalkıştığı iddiasının ne kadar doğru olduğu bilinmiyor. Çünkü işgal devletinin eski başbakanı Netanyahu'nun çıkardığı kararlara göre bir işgal polisinin herhangi bir Filistinlinin bıçaklı eyleme kalkışabileceğinden şüphelenmesi durumunda ona ateş etme yetkisi bulunuyor ve bundan dolayı mahkum edilemiyor. Örneğin bir kontrol noktasında bir Filistinli bir yandan polislere gözlerini dikmiş halde dururken bir yandan da ceplerini karıştırıyor olursa polisin onun bıçaklı eyleme hazırlandığından şüphelenme ve üzerine ateş etme yetkisi bulunuyor. Böyle bir olaydan dolayı polis sorgulansa bile haklı çıkabiliyor ve bunun örnekleri yaşandı. O yüzden dün akşam Dr. El-Culani'nin öldürülmesi de ciddi şekilde şüpheli bir olay. 

Kudüs'te özel bir muayenehanesi olan Hazim El-Culani, bu kutsal beldede yeni doktorlar yetişmesi ve doktor olanların kendilerini geliştirmeleri için yapılan birçok çalışmaya öncülük etti. 14 yıl önce alternatif tıp alanında doktorlar yetiştirilmesi için bir Tıp Fakültesi açılmasına öncülük etmişti. Çalışmalarından dolayı işgal güçleri onu sürekli izliyor ve faaliyetlerini zorlaştıran ırkçı uygulamalara başvuruyorlardı. 

Onun işgalciler tarafından sürekli izleniyor olması öldürülmesi olayının da iddia edildiği gibi bıçaklama eylemi girişiminden dolayı değil planlı ve kasıtlı olduğu yönündeki şüpheleri artırıyor. 

İşgal güçleri onun öldürülmesinin hemen ardından, evinin bulunduğu Şaafat semtine baskın düzenleyerek iki kardeşiyle iki oğlunu tutukladılar. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar