BM'DEN FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

BM'nin Filistin'de Mukim ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Koordinatörü Lynn Hastings, Filistinli çocukların sadece eğitimi değil aynı zamanda güvenlik ve güvenceyi de hak ettiklerine dikkat çekti.  

Görüntülenme: 1001 Tarih: 16 Ağustos 2021 22:26
BM'DEN FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Hastings, okul öğrencilerinin yeni öğretim yıllarının başlaması münasebetiyle bugün (16 Ağustos Pazartesi) yaptığı açıklamada; "İki milyon iki yüz bin çocuk okullarına dönüyor. Bunlar sadece eğitimi değil aynı zamanda güvenliği, güvenceyi ve ümidi de hak etmektedir." dedi. 

Hastings açıklamasında, çocukların haklarının sadece güven içinde eğitim öğretim görme hakkından ibaret olmadığını, aynı zamanda uluslararası insan hakları yasasına göre onların konumları itibariyle zayıf durumda olmaları sebebiyle aynı zamanda kendilerine özel korumanın da sağlanması gerektiğini vurguladı. 

2021'in başından beri İsrail işgal kuvvetlerinin eliyle 79 Filistinli çocuğun öldürüldüğüne 1269 çocuğun da yaralandığına dikkat çeken Hasting açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"67 çocuk 10-21 Mayıs tarihlerinde Gazze'ye yönelik olarak gerçekleştirilen saldırılar esnasında öldürüldü. Bir çocuk da savaşın geriye bıraktığı patlayıcı maddelerden biriyle oynarken hayatını kaybetti. Ayrıca işgal kuvvetleri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gerçekleştirdikleri baskınlarda da 11 çocuğu katlettiler. Bu bölgede 584 çocuk işgal kuvvetleri tarafından yaralanırken, 24 çocuk da yahudi yerleşimciler tarafından yaralandı."

Filistinli çocukları ve öğretmenlerini yahudi yerleşimcilerin saldırılarından koruma sorumluluğunun İsrail'in üzerinde olduğunu vurgulayan BM Koordinatörü, Haziran ayının başından itibaren 225 çocuğun işgal rejiminin sorgulama merkezlerinde gözaltında tutulduğunu hatırlattı. 

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar